Σάββατο, 30 Μαρτίου 2024 19:31

Περιφέρεια Αττικής: 640 εκατ. ευρώ για την περίοδο μέχρι το 2027 που αφορούν στην ενίσχυση των ευάλωτων πολιτών + ένα σταγονίσιο σχόλιο

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

perifereia-attikhsΣ.Δ. Παρόλο που σε σχέση με την μεγάλη μείωση της αγοραστικής δύναμης της πλειονότητας των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών τα τελευταία 15 χρόνια, είναι ελάχιστα αυτά τα χρήματα που θα διαθέσει η Περιφέρεια στις ευάλωτες ομάδες της Αττικής, μένει όμως να δούμε τι ψάρια θα πιάσει. Μπορεί και πολλά και καλά όπως φαίνεται από τις επιλογές της Περιφέρειας, επί του παρόντος στα χαρτιά. Κι αυτό γιατί δεν μοιάζει με τα λεφτά που μοίραζε δεξιά κι αριστερά η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα τελευταία χρόνια δίχως κανένα κριτήριο και δίχως να έχει σε προτεραιότητα αυτούς που με στοιχεία μπορούσε να αποδειχθεί ότι ανήκουν στην κοινωνική ομάδα της ακραίας φτώχειας. Όπως και το άλλο κακό, οι επενδύσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την παραγωγικότητα κι αυτές τα τελευταία χρόνια ήταν ελάχιστες.

Τώρα τι μένει, επειδή εδώ είναι Ελλάδα και τίποτα δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει σωστά και νόμιμα; Μένει να πάνε τα χρήματα δίχως την παρεμβολή μέσων και ψηφοθηρικών μηχανισμών και απίστευτων ρουσφετιών, που σ'αυτά έχουν μεγάλη πείρα κι αριστεύουν όλοι οι κρατικοί μηχανισμοί, να πάνε λοιπόν, σε όλους αυτούς που τα έχουνε πράγματι ανάγκη και τα δίχτυα υποστρήριξής τους να είναι εύκολα προσβάσιμα απ'αυτούς και όχι από εκείνους που βλέπουν φως και τρυπώνουν ή τους άλλους τους άπληστους που όσα κι αν έχουν ποτέ δεν τους φτάνουν. 

 Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής: Την ενίσχυση των ευάλωτων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων με στοχευμένες δράσεις, ύψους 640 εκατ. ευρώ για την περίοδο μέχρι το 2027, προανήγγειλε ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς.

 «Η ευαισθησία ενός κράτους αντικατοπτρίζεται στις πολιτικές του», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς απευθύνοντας χαιρετισμό στο 1ο ετήσιο συνέδριο του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

 Επισήμανε ότι η οικονομική κρίση και η πανδημία άφησαν αρνητικό αποτύπωμα στο εισοδηματικό και βιοτικό επίπεδο των πολιτών και υποχρέωση της Πολιτείας είναι η άμβλυνση αυτών των συνεπειών μέσω της στήριξης των ευάλωτων συμπολιτών μας.

 Ανέφερε ότι από το σύνολο της οικονομικής βοήθειας, τα 410 εκατ. ευρώ προέρχονται από το ΕΣΠΑ 2021-2027, τα 200 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ) και τα 30 εκατ. ευρώ από ίδιους πόρους.

 Ο Περιφερειάρχης Αττικής έκανε ειδική μνεία στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ 2021-2027, το οποίο απευθύνεται σε δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και στα νοικοκυριά που βιώνουν ακραία φτώχεια, αναφέροντας ότι ειδική πρόνοια πρόκειται να ληφθεί για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και τις οικογένειες τους, ανέργους, γυναίκες, ωφελούμενους άνω των 65 ετών, άτομα με αναπηρία, πολίτες τρίτων χωρών, άστεγους και Ρομά».

 Όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης, στον κοινωνικό προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής, περιλαμβάνεται και η χρηματοδότηση μιας σειράς δράσεων και παρεμβάσεων από ίδιους πόρους για κοινωνικές δομές προστασίας παιδιών, ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία, δομές για γυναίκες – θύματα βίας και τα παιδιά τους, για αυτόνομη διαβίωση, για τη σίτιση και τη διαμονή αστέγων, για μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα ημερήσιας φροντίδας, εκπαίδευσης, αποθεραπείας – αποκατάστασης και ψυχολογικής υποστήριξης ΑμεΑ, υπηρεσίες για την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη περιθωριοποιημένων ατόμων και ομάδων και δράσεις για την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας. Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε, επίσης, στους 167 πιστοποιημένους φορείς του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες.

 «Οι δράσεις αυτές δημιουργούν ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας και προστασίας στις ευάλωτες ομάδες της Περιφέρειας μας. Ενισχύουν την Κοινωνική Συνοχή. Δεν αρκούν όμως. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια. Νέες πρωτοβουλίες, νέες δράσεις ώστε να κερδίσουμε το στοίχημα της μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων, της βελτίωσης των κοινωνικών δεικτών. Για μια ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξη για όλους. Γιατί, όπως πολύ σωστά αναφέρει στην ταυτότητά του ο ΟΠΕΚΑ “Ανάπτυξη χωρίς αλληλεγγύη δεν είναι δίκαιη ανάπτυξη”», κατέληξε ο περιφερειάρχης Αττικής.

Πηγή:  kede.gr/perifereia-attikis  

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Απριλίου 2024 10:42
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση