Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024 18:46

Θυμαιτάδες: -Τι αναπνέεις ως Επισκέπτης στη Δραπετσώνα- Κερατσίνι;;; Βενζόλιο, Τουλουόλιο, Ξυλόλιο

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

koskinasΜια τοξική και καρκινογόνος ουσία

Το βενζόλιο είναι είναι φυσικό συστατικό του αργού πετρελαίου. Είναι ένα υγρό άχρωμο, αρκετά πτητικό, εξαιρετικά εύφλεκτο και με χαρακτηριστική οσμή βενζίνης, το οποίο απορροφάται από το δέρμα και περνάει στην κυκλοφορία του αίματος με την εισπνοή, προχωρώντας ακολούθως σε συγκεντρώσεις στους λιπώδεις ιστούς και στον μυελό των οστών.

Η καρκινογόνος δράση του είναι γνωστή από δεκαετιών: είναι επιβεβαιωμένη η αιτιώδης σχέση του με την ογκογένεση και λευχαιμία, έχει πιθανώς μεταλλαξιογόνο δράση και τοξικές επιδράσεις στον μυελό των οστών, το αίμα, το ήπαρ και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Μελέτη του 1977 σε Αμερικανούς εργαζόμενους στη βιομηχανία ελαστικών συμπέρανε πενταπλάσιο κίνδυνο λευχαιμίας λόγω της έκθεσης στη χημική ένωση.

Πέρα από αιματολογικούς καρκίνους, η χρόνια δηλητηρίαση από βενζόλιο ενοχοποιείται για απλαστική αναιμία, ενώ πειράματα σε ζώα έχουν συμπεράνει ότι μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα. Η εισπνοή μεγάλων ποσοτήτων ατμών του για σύντομο χρονικό διάστημα προκαλεί ζάλη, ταχυκαρδία, πονοκέφαλο, εμετό και σπασμούς 

-Τουλουόλιο :

Τουλουόλιο: Get Happy and Die

-Φύλλο Δεδομένων Ασφαλείας (SDS)

https://www.kalochem.gr/...//TOLUENE%20X_K_%202_5LT_MSDS.pdf

Το χημικά καθαρό τολουόλιο, στις κανονικές συνθήκες περιβάλλοντος, δηλαδή σε θερμοκρασία 25 °C και υπό πίεση 1 atm, είναι διαυγές, δυσδιάλυτο στο νερό και εύφλεκτουγρό, με έντονη οσμή αποχρωματικού, διαφορετική από τη γλυκιά οσμή του βενζολίου.

Η εισπνοή ατμών τολουολίου σε μικρά επίπεδα συγκέντρωσης μπορεί να προκαλέσει κόπωση, σύγχυση, αδυναμία, ενέργειες τύπου μέθης, απώλεια μνήμης, ναυτία, ανορεξία, απώλεια ακοής και αχρωματοψία. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται όταν παύσει η έκθεση στους ατμούς τολουολίου. Η εισπνοή υψηλών συγκεντρώσεων ατμών τολουολίου για σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει ελαφρύ πονοκέφαλο, ναυτία, υπνηλία, αναισθησία, ή ακόμη και θάνατο. 

Έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό το βενζόλιο ως αρωματικός διαλύτης στις χημικές συνθέσεις. Το γραφείο περιβαντολλογικής προστασίας των ΗΠΑ (US Environmental Protection Agency, EPA) δηλώνει ότι το δυναμικό καρκινογένεσης του τολουολίου δεν μπορεί να εκτιμηθεί εξαιτίας ανεπαρκής πληροφόρησης

Επιπρόσθετα, αποδείχθηκε ότι το τολουόλιο παρουσιάζει αντικαταθληπτικές ιδιότητες

Το τολουόλιο χρησιμοποιήθηκε μερικές φορές ως ψυχαγωγικό εισπνευστικό, πιθανώς λόγω των ιδιοτήτων του για πρόκληση ευφορίας και αντικατάθλιψης.

-Ξυλόλιο:

Μας «κούφανε».

-Φύλλο Δεδομένων Ασφαλείας (SDS)

https://www.pcs.com.sg/wp.../uploads/2017/04/PCS08006.pdf

Το ξυλόλιο είναι εύφλεκτο αλλά μέτριας οξείας τοξικότητας, με Μέση θανατηφόρα δόση50(LD50), να κυμαίνεται από 200 έως 5000 mg/kg για τα ζώα. Η από του στόματος LD50 για αρουραίους είναι 4300 mg/kg. Ο κύριος μηχανισμός της αποτοξίνωσης είναι η οξείδωσησε μεθυλβενζοϊκό οξύ και η υδροξυλίωση σε υδροξυλένιο.

Η κύρια επίδραση της εισπνοής ατμού ξυλολίου είναι η καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ), με συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, ζάλη, ναυτία και έμετο. Σε έκθεση 100 ppm, μπορεί κάποιος να εμφανίσει ναυτία ή πονοκέφαλο. Σε μια έκθεση μεταξύ 200 και 500 ppm, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αίσθημα "υψηλού επιπέδου", ζάλη, αδυναμία, ευερεθιστότητα, έμετο και επιβράδυνση του χρόνου αντίδρασης. 

Η μακροχρόνια έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, αϋπνία, διέγερση, υπερβολική κόπωση, τρόμο, απώλεια ακοής, μειωμένη συγκέντρωση και βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης.[6] Μια κατάσταση που ονομάζεται χρόνια εγκεφαλοπάθεια που προκαλείται από διαλύτες (CSE), κοινώς γνωστή ως «σύνδρομο οργανικού διαλύτη» έχει συσχετιστεί με την έκθεση σε ξυλόλιο. Υπάρχουν πολύ λίγες διαθέσιμες πληροφορίες που απομονώνουν το ξυλόλιο από άλλες εκθέσεις σε διαλύτες κατά την εξέταση αυτών των επιδράσεων.

Οι διαταραχές της ακοής έχουν επίσης συνδεθεί με την έκθεση σε ξυλόλιο, τόσο από μελέτες με πειραματόζωα, όσο και από κλινικές μελέτες.

Το ξυλόλιο είναι επίσης ερεθιστικό για το δέρμακαι αφαιρεί το δέρμα από τα έλαιά του, καθιστώντας το πιο διαπερατό σε άλλες χημικές ουσίες. Η χρήση αδιαπέραστων γαντιών και μασκών, μαζί με αναπνευστήρες όπου χρειάζεται, συνιστάται για την αποφυγή εργασιακών προβλημάτων υγείας από την έκθεση σε ξυλόλιο.

1) -Τι αναπνέεις ως Επισκέπτης;;;

Ως κάτοικος έχεις ήδη «μεταλλαχθεί» και περιμένουμε το αποτέλεσμα !!!

Τοξικότητα:

Βενζόλιο, Τολουόλιο, Αιθυλοβενζόλιο Και Ξυλόλιο: Ποιες Είναι Οι Βλάβες Των Χημικών Ουσιών BTEX;

https://chemwatch.net/.../benzene-toluene-ethylbenzene.../

-Βενζόλιο:

Μια τοξική και καρκινογόνος ουσία

-Φύλλο Δεδομένων Ασφαλείας (SDS)

https://jr.chemwatch.net/cwws/MaterialService.svc/GetMsdsByExternalUrl?mi=4042100&vi=-1&cn=ANY&cwn=1114&msdsid=321349&hhf=true&ui=391743&di=78624&ts=637721876443670726&v=&hc=985F95E59652096D2A67F4C134F0F4B467D66AED3CC3B41C8B4A507E2631CD5E

2) -Ξυλόλιο:

Μας «κούφανε».
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024 18:58
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Μανόλης Γλαμπεδάκης 13-06-2024 11:00
"...Επιπρόσθετα, αποδείχθηκε ότι το τολουόλιο παρουσιάζει αντικαταθληπτικές ιδιότητες
Το τολουόλιο χρησιμοποιήθηκε μερικές φορές ως ψυχαγωγικό εισπνευστικό, πιθανώς λόγω των ιδιοτήτων του για πρόκληση ευφορίας και αντικατάθλιψης...."
Τις τελευταίες μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές απορούσαμε με το θράσος του Μελισσανίδη να τα αφήνει όλα ελεύθερα.
Έτσι εξηγείται...
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση