Τρίτη, 14 Μαΐου 2024 19:24

Ψαγμένος του φάνηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, τόσο ώστε θα'θελε να συζητάει μαζί του στη Νέα Υόρκη αλλά και στη Δραπετσώνα, παρόλο που είναι άθεος

Επιλέγων ή Συντάκτης 

elpidoforos2Έχει σκεφτεί κάποιες φορές ότι η μόνη περίπτωση για να μπορέσει να αποκτήσει κάποτε και η Εκκλησία της Ελλάδος έναν Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος που χάρη στις τολμηρές ενέργειές του θα θεωρείται, όχι μόνο από τους πιστούς, πρωτοπόρος, ανοιχτόμυαλος, συνεννοήσιμος και μια λογική φωνή, είναι να γίνει ο πλήρης διαχωρισμός της εκκλησίας από το κράτος που θα φτάνει μέχρι το σημείο να μην θεωρείται η Ορθοδοξία επίσημη θρησκεία της Ελλάδας;

Τότε η εκκλησία θα αναγκαστεί να αναζητήσει τον κόσμο που θα την εμπιστεύεται και θα συνδιαμορφώνεται μαζί της. Διαφορετικά θα συνεχίσει να βγάζει το ψωμί της με τις πλάτες του κράτους από καθε άποψη, πράμα που σημαίνει ότι θα προσφέρει αυτό το πνευματικά και υλικά μίζερο ελάχιστο ως προς αυτά που μπορεί να προσφέρει. Ας θυμόμαστε ότι το βασικό θέμα κατά τας χριστιανικάς γραφάς είναι η ζωή των πιστών χριστιανών σε όλο τον κόσμο να έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της την αγάπη. Μια αγάπη που εξ αιτίας της θα φωτίζονται και αυτοί που θα την προσφέρουν δωρεάν και αυτοί που θα τη δέχονται ψυχικά και εννοείται όχι για λόγους συμφέροντος. Για όλα αυτά τι λες εσύ, με ρώτησε σε μία ανοιξιάτικη εκδρομή.

Ας φανταστούμε μου είπε μια άλλη μέρα σε ένα καφέ και μία σκηνή. Γύρω από ένα τραπέζι λοιπόν, κάθονται ο Αμβρόσιος Καλαβρύτων, ο Άνθιμος Θεσσαλονίκης, ο Μεσογαίας Νικόλαος, Ο Πειραιώς Σεραφείμ, ο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο Αλβανίας Αναστάσιος, ο Αμερικής Ελπιδοφόρος και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Παρόλο που όλοι πιστεύουν στην Ορθοδοξία και φτιάχτηκαν από αυτήν, μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα και γι'αυτούς τους μητροπολίτες και για την Ορθοδοξία από το γεγονός ότι διαφέρουν μεταξύ τους όσο η μέρα με τη νύχτα; 

Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής  περιλαμβάνει 540 ενορίες, 800 ιερείς και περίπου 1,5 εκατομμύριο πιστούς. Αραιά και που πέφτει πάνω σε άρθρα που αναφέρονται στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και πάντα ένα κλικ πάνω ή κάτω του κάνουν οι ενέργειές του και οι δράσεις του. Με άλλα λόγια δεν αδιαφορεί για τις πρωτοβουλίες του.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο Ελπιδοφόρος ανοίγει τα χαρτιά του και μιλά για την ανάγκη εκσυγχρονισμού της Εκκλησίας και σχολιάζει τις απόψεις ιερωμένων που αντιτάχθηκαν στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο. Επίσης, απαντά στην κριτική που του ασκείται από μερίδα του ομογενειακού Τύπου, αναφέρεται στον χωρισμό κράτους - Εκκλησίας, προβάλλοντας το επιτυχημένο παράδειγμα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, και παίρνει θέση για τις διαμαρτυρίες που αφορούσαν το έργο με τη ροζ σημαία της εικαστικού Γ. Λαλέ, το οποίο εκτέθηκε στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης. Τέλος, περιγράφει ποιος είναι ο πραγματικά πλούσιος στην εποχή μας, πώς θα δικαιολογούσε σε έναν νέο το αν έχει νόημα να πιστεύεις στις μέρες μας και εξηγεί γιατί βρίσκεται πιο κοντά στο «πίστευε και μη, ερεύνα». 

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να διαβάσει τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Γιάννη Πανταζόπουλο και δημοσιεύτηκε με τον τίτλο «Το να διαχωρίζουμε τους ανθρώπους με βάση την ερωτική τους ζωή δεν είναι Ορθοδοξία» πατώντας  lifo.gr/optiki-gonia  

και  Ο πρώτος πολιτικός γάμος μεταξύ δύο γυναικών θα τελεστεί στον Δήμο Πειραιά που γίνεται έτσι ο επόμενος Δήμος της χώρας στον οποίο θα τελεστεί πολιτικός γάμος ομοφυλόφιλων  Ο γάμος θα τελεστεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά στις 25 Μαΐου, όχι από τον Δήμαρχο Πειραιά, αλλά από Αντιδήμαρχο της πόλης.

Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Μανόλης Γλαμπεδάκης 18-05-2024 13:30
Ξεκινώντας από την τελευταία παράγραφο να πούμε ότι ο πρώτος γάμος ομόφυλων στον Πειραιά άργησε, γιατί δεν βρισκόταν (του δήμαρχου περιλαμβανομένου) αντιδήμαρχος πρόθυμος να τον τελέσει. Τελικά βρέθηκε ένας (ο Δημήτρης Καρύδης) κι έτσι φτάνουμε σε αίσιο τέλος.
Δεν είναι υπερβολή να κρίνουμε ότι σύσσωμη η πολιτική αρχή του Πειραιά (πλην ενός) είναι πολιτικά, κοινωνικά και πνευματικά καθυστερημένη σε σύμπλευση με τις επιθυμίες του "πνευματικού" τους μητροπολίτη.
Στις υπόλοιπες διαπιστώσεις, να συμφωνήσω ότι πράγματι οι ορθόδοξοι αρχιερείς εκτός Ελλάδας προσαρμόζονται στα πολιτικά δεδομένα των χωρών που δραστηριοποιούνται. Εντός Ελλάδας δεν χρειάστηκε να το κάνουν και παραμένουν καθυστερημένοι, κρατώντας σφικτά τα λουριά με τα οποία ποδηγετούν την Πολιτεία. Έτσι φτάνουμε στο σημείο να θεωρούμε ηρωισμό (και είναι) κάθε ορθολογική ενέργεια της Πολιτείας όπως ο γάμος των ομόφυλων, η επιβολή (μερικώς) των περιορισμών για τον covid, προηγουμένως το σύμφωνο συμβίωσης επι ΣΥΡΙΖΑ, η αλλαγή του οικογενειακού δίκαιου επί ΠΑΣΟΚ. Διαχωρισμό όμως ας μην περιμένουμε στο ορατό μέλλον. Δεν τον θέλει η εκκλησία και απολύτως κανείς δεν άξιος να τον επιβάλλει άρα δεν θα γίνει.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση