Σάββατο, 19 Αυγούστου 2023 18:51

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στο Κερατσίνι + ένα σταγονίσιο σχόλιο

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

antiplimirikaΣ.Δ. Όποτε διαβάζουμε δελτία τύπου και ρεπορτάζ που αφορούν σε έργα και υπηρεσίες που θα γίνουν ή βρίσκονται σε εξέλιξη, πάντα φυσάμε το γιαούρτι μας, κι αυτό διότι δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε καεί από το χυλό τους. Επιπλέον, με τα χρόνια διαμορφώσαμε για χρήση μας κάποια γενικά κριτήρια που αφορούν δημόσια και δημοτικά έργα. Το πρώτο που θέλουμε είναι όσοι έχουν σχέση με το έργο να φροντίζουν ώστε να μην προχωράει με ρυθμούς χελώνας, το δεύτερο είναι να μην στοιχίζει ο κούκος αηδόνι, μιας και στην τελική πρόκειται για χρήματα των φορολογούμενων και το τρίτο είναι, αυτοί που το αποφάσισαν κι αυτοί που ανήκουν στην γραμμή των σχεδιαστών - κατασκευαστών- ελεγχτών, να εμπνέονται από υψηλά πρότυπα.

Οι χρήστες των έργων αυτών, που εξ αιτίας των πραγματικών αναγκών τους κατασκευάζονται, έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν την επιλογή, τη διαδικασία και την εκτέλεση από το Α έως το Ω τόσο καλύτερα, όσο πιο αναλυτικές και συγκεκριμένες είναι οι ανακοινώσεις όλων αυτών που αποφάσισαν και εκτελούν το έργο. Που η συγκεκριμένη δεν είναι.

Ένας λόγος που το λέμε είναι διότι αυτό το "με εντατικούς ρυθμούς" του τίτλου μας έβαλε ψύλλους στ'αυτιά. Το πρώτο ερώτημα που μας προέκυψε αβίαστα είναι για ποιους λόγους αποφάσισαν οι υπεύθυνοι να προχωρήσει τώρα το σημαντικότατο αυτό έργο με εντατικούς ρυθμούς. Μήπως κάτι δεν έχει πάει καλά και υπάρχει πρόβλημα με την ημερομηνία παράδοσης του έργου; Κι αν ναι, γιατί. Το δεύτερο ερώτημα είναι πως επιτυγχάνεται αυτή η εντατικοποίηση, όπως και το τι μας εγγυάται ότι η όποια ποιότητα του έργου δε θα πέσει εξ αιτίας της. Ένα τρίτο είναι, αν θα αυξηθεί το κόστος του έργου και πόσο. Κι ένα τελευταίο, τώρα, με την εντατικοποίηση, θα παραδοθεί πιο σύντομα το έργο, πόσο και εννοείται και πότε. Τέσσερις ερωτήσεις ενός άσχετου δημότη που εύλογα υποθέτει ότι θα υπάρχουν κι άλλες καλύτερες και πιο εύστοχες να θέσουν αν το θέλουν συνδημότες ειδικοί σε τέτοια θέματα. 

Ερωτήσεις σαν κι αυτές θα μπορούσαν να απαντηθούν αν τις έθεταν δημοσιογράφοι σε έντυπα με κύρος ή η Περιφέρεια Αττικής ή η Δημ.Αρχή Κερατσινίου Δραπετσώνας. Αν κάποια στιγμή διαβάσουμε ανακοινώσεις τους σχετικές με αυτό το αντιπλημμυρικό έργο σημαίνει ότι έθεσαν τα κατάλληλα ερωτήματα και δόθηκαν από τους αρμόδιους απαντήσεις. Αν όχι, αυτό δεν μπορεί και να εξηγηθεί ότι κανείς από τους τους θεσμικούς εμπλεκόμενους δεν έκρινε σκόπιμο να ενδιαφερθεί σ'αυτή τη φάση με αυτό το έργο;

Εκτός κι αν το "εντατικούς ρυθμούς" μπορούμε να το εξηγήσουμε ως ευκόλως εννοούμενο των επικείμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Βεβαίως και σε συνδυασμό με τον εμπλουτισμό του βιογραφικού του Περιφερειάρχη που του πήρε ο Πρωθυπουργός την μπουκιά μέσα από το στόμα. Που επιμένει όμως να μας αναφέρει τα έργα του ξανά και ξανά. Και γιατί όχι, αφού στην τελική φάνηκε ότι δεν θα είναι πάλι υποψήφιος Περιφερειάρχης, όχι λόγω του έργου του που κινδύνευε εξ αιτίας του να χάσει από τον Ιωακειμίδη, αλλά, λόγω ενός άκαιρου ζεϊμπέκικου, όπως τουλάχιστον το πλάσσαρε η κυβέρνηση στα πρόθυμα ΜΜΕ. Οπότε γιατί να μην θέλει ο άνθρωπος να πάρει μέρος σε κάποιες άλλες εκλογές; 

Ρεπορτάζ: Με γοργούς ρυθμούς προχωρά το έργο της κατασκευής δικτύου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων Κερατσινίου-Δραπετσώνας στην περιοχή του «Σκλαβενίτη» στο Κερατσίνι, το οποίο κατασκευάζεται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας ύψους 7,6 εκατ. ευρώ. 

Πρόκειται για ένα αντιπλημμυρικό έργο νευραλγικής σημασίας για το Κερατσίνι, το οποίο αποτελούσε αίτημα δεκαετιών από τους κατοίκους, καθώς εκτιμάται ότι θα θωρακίσει αποτελεσματικά σχεδόν όλη την πόλη η οποία για χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά πλημμυρικά προβλήματα, τα οποία στο παρελθόν κόστισαν και ανθρώπινες ζωές. 

Στο πλαίσιο των μέχρι σήμερα εργασιών έχουν κατασκευαστεί αγωγοί στις οδούς Προύσσης και Βυτινιώτου και από Δευτέρα 21/8/2023 θα συνεχιστούν στις οδούς Κίου, Θεοφράστου, Κωνσταντινουπόλεως, Ανακούς, Καραολή και Δημητρίου, Περικλέους, Φιλελλήνων, Παλληκαρίδη - Αυξεντίου, Κουντουριώτου και Μαρίας ΚΙΟΥΡΙ στα όρια του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας καθώς και στις οδούς Δογάνης από Καπετάν Γέρμα έως Καλλέργη, Καπετάν Γέρμα, Γυθείου, Ραιδεστού, Καλλέργη, Αγίου Δημητρίου, Μαυρομιχάλη Πετρόμπεη, Δερβενακίων, Χορμοβίτου και Αιτωλικού στα όρια του Δήμου Πειραιά.

antiplymiriko1Το έργο

Το συγκεκριμένο έργο στο πλαίσιο του οποίου θα κατασκευαστούν αγωγοί μήκους οκτώ χιλιομέτρων έχει στόχο την ασφαλή παροχέτευση των ομβρίων υδάτων της ευρύτερης περιοχής προς τους υφισταμένους κύριους συλλεκτήρες.
Η χάραξη των υπό κατασκευή αγωγών ξεκινά από τη διασταύρωση της Λεωφόρου Δημοκρατίας με τη Γρηγορίου Λαμπράκη, κινείται με νοτιοανατολική κατεύθυνση στην παραλιακή λεωφόρο και αποσκοπεί στην πύκνωση του δευτερεύοντος δικτύου με αποδέκτες τους υφισταμένους κύριους αγωγούς και τελικό αποδέκτη τη θάλασσα.

 

Επισημαίνεται πως με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων συμπληρωματικό έργο προϋπολογισμού 9.100.000,00 €, για την κατασκευή των υπόλοιπων αγωγών της αρχικής μελέτης που εκβάλουν στη θάλασσα διερχόμενοι από τον χώρο του CAR TERMINAL του ΟΛΠ και για τους οποίους αναμένουμε την ολοκλήρωση της μελέτης που εκπονεί ο ΟΛΠ για την κατασκευή των αγωγών με τρόπο που δεν θα παρακωλύει τη λειτουργία του λιμανιού.

Γιώργος Πατούλης: «Με εντατικούς ρυθμούς προχωράμε ένα έργο «σταθμό» για το Κερατσίνι, το οποίο με την ολοκλήρωση του θα προστατέψει αποτελεσματικά την πόλη και τους κατοίκους από τα πλημμυρικά φαινόμενα. Για άλλη μία φορά αποδεικνύουμε πως εμείς έχουμε επιλέξει να προστατεύουμε τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών με έργα και όχι στα χαρτιά»  

Σταυρούλα Αντωνάκου, αντιπεριφερειάρχης Πειραιά σημειώνει μεταξύ άλλων: «Θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίηση μου γιατί προχωρά με ταχείς ρυθμούς ένα κρίσιμο αντιπλημμυρικό έργο για όλο το Κερατσίνι. Ένα έργο με υψηλό προϋπολογισμό το οποίο μελέτησε, χρηματοδοτεί και κατασκευάζει η Περιφέρεια. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, για τη στήριξη και για το γεγονός ότι ενέσκηψε στο έργο, αναγνωρίζοντας έμπρακτα τη σημασία του, για την ουσιαστική θωράκιση της περιοχής από τις πλημμύρες. Συνεχίζουμε».

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 20 Αυγούστου 2023 15:43
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση