Παρασκευή, 18 Απριλίου 2014 17:35

Πένθιμος πράος ουρανός μες το λιβάνι...κι ακούει πρώτη φορά μέσα στο θάμβος των κεριών το δεύτε λάβετε τελευταίον ασπασμόν

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι στα περισσότερα αγόρια οι μυροφόρες γεννούν μια περίεργη ερωτική διάθεση. Κατά τη διάρκεια της περιφοράς του επιτάφιου μια επιθυμία γεννιέται πλημμυρισμένη από τα αρώματα της αθωότητας κι έτοιμη να εξαϋλωθεί από τις ουράνιες ανατολίτικες υμνωδίες ναι, αι γενεαί πάσαι ναι, ώ γλυκύ μου έαρ. Η επιστροφή στο σπίτι είναι ένα μαρτύριο, αν η μυροφόρα της καρδιά σου άλλην αγάπη διάλεξε, με άλλο αγόρι λυώνει.

Και τότε η ουράνια αθωότητα εκδιώκεται βιαίως από την καρδιά σου από την ανυπόμονη γήινη επιθυμία του σώματος. Αυτή, που το ένστικτο έχει τον πρώτο λόγο, πως ως βιρτουόζος σκηνοθετεί φαντασιώσεις για να καταπραΰνει τον πόνο της μη ανταπόκρισης. Ιδού λοιπόν, μια συνείδηση εν δράσει, μια συνείδηση που δεν έχει μάθει ακόμα να διαχειρίζεται τις χυλόπιτες. Ανάσταση είναι κι αυτή η αυτιστική ικανοποίηση, γιαλαντζί βεβαίως, που μικρή σχέση έχει με την άλλη. Την άλλη την εξαίσια, όπου η μυροφόρα ως γλυκύτατον τέκνο στην αγκαλιά σου μοσχοβολάει όλα τα εαρινά αρώματα του πόθου που ικανοποιείται και ικανοποιεί ως τα μύχια της ύπαρξή σας.

Σε μια ραδιοφωνική εκπομπή σε προσκάλεσαν μια Μεγάλη Παρασκευή, με τον όρον να διαλέξεις τέσσερα τραγούδια από τον ίδιο ερμηνευτή, τραγούδια που να ταιριάζουν στην σχέση σου μ'αυτήν την μέρα. Και διάλεξες για την μέρα αυτή, τότε στα σαράντα σου και κάτι και στα όρια του αυθόρμητου την Φλέρυ Νταντωνάκη. Αυτή σου ξυπνάει αναμνήσεις με μυροφόρες ευωδιαστές, αυτή που έπαθε στην πραγματικότητα τόσα όσα εσύ ούτε στους εφιάλτες σου. Γι'αυτό είσαι σίγουρος πως την ίδια θα διάλεγες και σήμερα και μάλλον και τα ίδια τραγούδια θα έβαζες στο πλατό. Είναι οπωσδήποτε που τα τραγούδια αντέχουν στον χρόνο, είναι η τραγουδίστρια που το όλον της κουμπώνει πιο πολύ μ'αυτές τις μέρες του δράματος πριν την ανάσταση, είναι και το είσαι ταύρος, που πάει να πει ότι δύσκολα αλλάζεις αυτό που σου καρφώθηκε και σε μάτωσε, είναι κι άλλα πολλά που δεν τα ξέρεις ούτε εσύ, ούτε εγώ.

Στο ψητό τώρα. Βρήκαμε σε βίντεο αυτά τα τραγούδια και είναι εδώ μαζί μας, να τ'ακούσετε κι εσείς αν θέλετε.

 "Manha de Carnaval", μουσικό θέμα της Βραζιλιάνικης ταινίας "Ορφέο Νέγκρο" του Γάλλου Μαρσέλ Καμί. Το τραγούδι αυτό ηχογραφήθηκε το 1959 και είναι του Βραζιλιάνου Λουίζ Μπονφά. Το "Πρωινό Καρναβαλιού" το τραγούδησε η Νταντωνάκη το 1965.    

"Άνοιξε, άνοιξε γιατί δεν αντέχω"στίχοι Χαράλαμπου Βασιλειάδη (ο Τσάντας), μουσική Γιάννη Παπαϊωάννου, πρώτη ηχογράφηση 1948 με τη Σωτηρία Μπέλλου. Η ηχογράφηση με την Φλέρυ έγινε το 1970 στο σπίτι του Χατζιδάκι στη Νέα Υόρκη. Στο πιάνο ο σπιτονοικοκύρης.

"Αντιλαλούνε τα βουνά", στίχοι, μουσική Βασίλης Τσιτσάνης, πρώτη εκτέλεση το 1950, Τάκης Μπίνης&Στέλλα Χασκίλ, Μαρίκα Νίνου&Σταύρος Τζουανάκος. Η ηχογράφηση με την Νταντωνάκη έγινε το 1970 στη Νέα Υόρκη. Στο πιάνο ο Μάνος Χατζιδάκις.

"Ω Γλυκύ μου Έαρ ". Η ηχογράφηση με την Νταντωνάκη έγινε το 1984.

Καλή Ανάσταση παίδες.

Ο τίτλος είναι δύο στιχάκια του Ελύτη από το "Ημερολόγιο ενός αθέατου Απριλίου". 

Η εικόνα είναι δια χειρός Μανουήλ Πανσέληνου, 13ος μ.Χ.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 19 Απριλίου 2014 20:44
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση