Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013 08:15

Με 3 ευρουλάκια και ταινία και ψυχανάλυση παρακαλώ στο Μικρόκοσμο την Κυριακή το μεσημέρι.

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στις εποχές της κρίσης πληθαίνουν οι άνθρωποι που παίρνουν τα ρίσκα για κάτι διαφορετικό; Δεν είναι σίγουρο. Πολλοί διακατέχονται από το φόβο που φυλάει τά έρμα. Μα και πολλούς επίσης τους τραβάει το άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Αυτών των δεύτερων πολλών τείνουν ν'αλλάξουν μέσα - έξω όλες οι συντεταγμένες τους.

 

 

 

 

Γι'αυτό τα παλιά αλφαβητάρια δεν δύνανται να γεννήσουν μια νέα γλώσσα ικανή να συνομιλεί με ότι αχνά ανατέλλει. Για να προκληθεί και να εκφραστεί το καινούργιο χρειάζονται να κυκλοφορήσουν στην πιάτσα νέα κόλπα που θα υπονοούν νέους ορίζοντες.

Το κατά πόσο ανήκει στην κατηγορία των φρέσκων η ιδέα που φέρει τον τίτλο "Σινεμά και Ψυχανάλυση", οι πιο αρμόδιοι για να το κρίνουν είναι αυτοί που θα τσιμπήσουν. Αυτό πάντως που προσφέρει αυτή η πατέντα, είναι πέντε σ'ένα. Την προβολή μιας ταινίας, απ'αυτές που άνετα έχουν υπερβεί τη μετριότητα. Σε μια ώρα που για πολλούς είναι για σκότωμα - Κυριακή μεσημέρι από 2 έως 5. Μια φτηνή τιμή εισιτηρίου, μόνο 3€ παρακαλώ. Μία ομάδα ανθρώπων που σχετίζονται επαγγελματικά με την ψυχανάλυση και τον κινηματογράφο, οι οποίοι θα είναι εκεί μετά το τέλος της προβολής για να μας πούνε τι είδαν αυτοί μέσα από τα δικά τους κυάλια. Και τέλος η αίθουσα που φιλοξενεί αυτό τον κύκλο, είναι καταγεγραμμένη ως αίθουσα πειραματισμών και συνήθως προβάλλει ταινίες για ένα σινεφίλ κοινό.

Η πρώτη μας εκτίμηση, δίχως να έχουμε παρευρεθεί μέχρι τώρα σε κάποια από τις προβολές που έχουν γίνει, είναι ότι θα περπατήσει αυτή η πρόταση. Βασιζόμαστε στο ότι κι ο κινηματογράφος και η ψυχανάλυση είναι δύο καλά χαρτιά για να ποντάρει κάποιος εξωστρεφής την εποχή αυτή. Μπορεί βεβαίως να έχουν πέσει τα εισιτήρια που κόβονται στους κινηματογράφους της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, αλλά εξακολουθούν να είναι πάνω από 10εκ. ετησίως. Επιπλέον πάρα πολλοί βλέπουν με DVD ταινίες σπίτι τους. Όσο για την ψυχολογικού τύπου ανάλυση και βοήθεια φαίνεται πως η ζήτησή της χρονιά με τη χρονιά δυστυχώς αυξάνεται σταθερά. Να σκεφτείται πως σε κολόνες της Δραπετσώνας είδαμε πρόσφατα αφίσα να καλεί σε συνευρεύσεις ψυχολογικού τύπου, όταν μέχρι χθες υπήρχαν μόνο αγγελτήρια θανάτου, αφίσες πολιτικού περιεχομένου κι αυτές που διαφημίζουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών. Μάλιστα η συγκεκριμένη, που βλέπετε στην φωτογραφία αριστερά, καλεί τον κόσμο κάπου στα Πατήσια.

Οι πληροφορίες γι'όποιον ενδιαφερθεί είναι οι εξής: Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στο σινεμά ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ (Λεωφ. Συγγρού 106, στάση μετρό Φιξ) θα προβληθεί η ταινία του Ιρανού Ασγκάρ Φαραντί "Ένας χωρισμός". Ταινία που βραβεύτηκε με τη Χρυσή Άρκτο στο φεστιβάλ του Βερολίνου 2011 καθώς και με το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας της ίδιας χρονιάς. Ανεξάρτητα από τα βραβεία η ταινία αυτή μας άρεσε πολύ. Γράψαμε μάλιστα μια εκτενή παρουσίασή της στη Σταγόνα. Στις 4 περίπου, που θα τελειώσει η προβολή της ταινίας, στην αρχή ο ψυχαναλυτή Ρεζινάλντ Μπλανσέ και μετά η ψυχολόγος Ελένη Ρηγούτσου θα την ξαπλώσουν στο ντιβάνι και θα εντρυφήσουν στα όνειρά της και τέλος ο κριτικός κινηματογράφου Γιάγκο Αντίοχο, παίρνοντάς την στην αγκαλιά του, θα την κοιτάξει κατάματα και θα μας μιλήσει μέσω της ταραχής του. Αυτό που αγνοώ είναι αν οι ομιλητές θα ψυχαναλύσουν και τον σκηνοθέτη παίρνοντας αμπάριζα από την ταινία του. Στις 5 ακριβώς θα εμφανιστεί η Αντέλ μαζί με τη ζωή της και την κακούργα την ομορφιά της, οπότε η αίθουσα θα πρέπει να έχει αδειάσει στο παραπέντε.

Αυτή που μας προσκαλεί στον κύκλο "Σινεμά και Ψυχανάλυση" είναι η Ακαδημία Κλινικών Σπουδών της Αθήνας. Πρόκειται για ένα Ινστιτούτο Φροϋδικού πεδίου και Λακανικού προσανατολισμού (αν γελάσατε χαλάλι σας, όμως αν κομπλάρετε κακώς, αφού αυτά τα επιπρόσθετα είναι οι κωδικές σηματοδοτήσεις του ψυχαναλυτικού χώρου - είναι κι αυτός σαν την αριστερά, πολυδιασπασμένος ) που ιδρύθηκε το 1988. Για περισσότερες πληροφορίες  εδώ .

Ακολουθεί το σκεπτικό των ανθρώπων του ινστιτούτου για τις Κυριακάτικες αυτές προβολές με εισηγήσεις και συζήτηση. 

Όταν ο Φρόυντ ανακάλυψε το ασυνείδητο και άρχισε να ερμηνεύει τα όνειρα, εμφανίστηκε σχεδόν ταυτόχρονα ο κινηματογράφος που αποτύπωνε τη ζωή και τα όνειρα στην οθόνη. O Λακάν, με τη σειρά του, είχε ένα ανεξάντλητο ταλέντο όταν μιλούσε για τις εικόνες και δεν του ξέφυγε η απίστευτη δύναμη «αναπαραστατικότητας» που βρήκαν στο κινηματογραφικό μέσο η επιθυμία και η φαντασίωση.

Έτσι η Ακαδημία Κλινικών Σπουδών Αθήνας του Ινστιτούτου του Φροϋδικού Πεδίου διοργανώνει από φέτος προβολές-συζητήσεις ταινιών προκειμένου να αναδείξει την ψυχαναλυτική σκοπιά πάνω στο κινηματογραφικό έργο, αφού το θεωρεί αποτύπωση της ανθρώπινης ψυχικής πραγματικότητας. Μέσα σε αυτό το εγχείρημα η ψυχανάλυση συνδιαλέγεται με ανθρώπους του κινηματογράφου (σκηνοθέτες, κριτικούς, θεωρητικούς κ.άλ.) και, φυσικά, τους θεατές.
 

Ελένη Μόλαρη 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2014 08:23
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση