Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2024 12:34

Η Αδριάνειος Δεξαμενή στο Κολωνάκι

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

fb83Υπάρχουν μικρές οάσεις στην πόλη της Αθήνας που ακόμη και πολλοί ντόπιοι δεν γνωρίζουν. Μια τέτοια περιοχή είναι  η «δεξαμενή νερού» στο Κολωνάκι, μια από τις πιο ακριβές περιοχές  της πόλης. Ωστόσο, λίγοι από εμάς συνειδητοποιούν ότι η «Δεξαμενή» ήταν η δεξαμενή που κατασκεύασε ο αυτοκράτορας Αδριανός* μεταξύ 134-140 μ.Χ. για να βοηθήσει στην ύδρευση της Αθήνας. 

Μια κεντρική υπόγεια σήραγγα 25 χιλιομέτρων, μαζί με κάποια μικρά παρακλάδια, που συνέδεε το Μενίδι με το Κολωνάκι, κατασκευασμένη το 140 μ.Χ.

Αδύνατον σήμερα πια να διασχιστεί ολόκληρη απ’ άκρη σ’ άκρη, κυρίως λόγω ανθρώπινων παρεμβάσεων που απέφραξαν τμήματά της, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει με νερό. Αλλά και τόσο χαμηλή από κατασκευής της σε κάποια σημεία, που μόνο το νερό μπορούσε να περάσει. Από την επιφάνεια ήταν επισκέψιμη από εκατοντάδες πηγάδια που κατέβαιναν στο επίπεδό της, μέχρι και 40 μέτρα βάθος. 

Το νερό γέμιζε τη δεξαμενή του Κολωνακίου, τροφοδοτώντας την τότε ρωμαϊκή συνοικία της Αθήνας. Το έργο επισκευάστηκε και χρησιμοποιήθηκε ως πηγή ύδρευσης και της σύγχρονης Αθήνας, έστω και βοηθητικά μέχρι κάποια εποχή (1960). Σήμερα, όπου δεν έχει καταστραφεί, λειτουργεί ακόμα από μόνο του, με την ελπίδα να μπορέσει να αξιοποιηθεί κάποτε το νερό του για το πότισμα των περιοχών κάτω από τις οποίες διέρχεται. 

Η Αδριάνειος δεξαμενή έδωσε το όνομά της όχι μόνο στην πλατεία στην γύρω γειτονιά του Κολωνακίου αλλά και στο ιστορικό καφενείο που υπήρχε δίπλα της. Στις αρχές του 20ου αιώνα ο Σουρής, ο Παπαδιαμάντης, ο Βάρναλης, ο Κονδυλάκης και ο Καζαντζάκης ήταν μερικοί από τους λογοτέχνες που σύχναζαν στη δεξαμενή. Πνευματικά ανήσυχοι ανέβαιναν εκείνα τα χρόνια στη Δεξαμενή για να γράψουν στίχους ή να συνομιλήσουν με την μεγάλη λογοτεχνική παρέα του καφενείου. Δεν ήταν μόνο οι άνθρωποι που έκαναν την περιοχή μαγευτική αλλά και ο ίδιος, μακρινός από την καθημερινότητά τότε, χώρος της δεξαμενής.

Το ανάρτησε η Έλυα Γκίκα στην ομάδα "Όμορφα, περίεργα, πρωτότυπα, παράξενα και σπάνια!!!" και το κοινοποίησε η Αντωνία Βαρθαλίτου.

* Ο Πόπλιος Αίλιος Τραϊανός Αδριανός ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας κατά τα έτη 117–138, καθώς επίσης στωικός και επικούρειος φιλόσοφος. Αποτελεί τον τρίτο από τους λεγόμενους "Πέντε Καλούς Αυτοκράτορες". Ο Αδριανός ως αυτοκράτορας έκανε πράξη την αγάπη του για την Αθήνα, προικίζοντας την με σημαντικά έργα που μεταμόρφωσαν τον αστικό ιστό της. Δικά του έργα είναι η Βιβλιοθήκη του Αδριανού, το Αδριάνειο Υδραγωγείο, η αποπεράτωση του ναού του Ολυμπίου Διός, η μνημειακή γέφυρα στον ελευσινιακό Κηφισό, η Πύλη του Αδριανού, το Πάνθεον, που ήταν πιθανόν ο ψηλότερος ναός της αρχαίας Ελλάδας, κ.ά. Η αγάπη του Αδριανού για την Αθήνα κρατούσε από την εφηβική ηλικία του, κατά την οποία αφοσιώθηκε με τόσο πάθος στην ελληνική παιδεία ώστε να τον αποκαλούν Graeculus (Γραικύλο), δηλαδή μικρό Έλληνα. Η Αθήνα, την οποία πρόβαλλε ως κοιτίδα του πνεύματος, του ανταπέδωσε την αγάπη και τις ευεργεσίες του. Αγάλματα του Αδριανού στην Ακρόπολη και την Αγορά υποδεικνύουν συλλατρεία με την Αθηνά και τον Ελευθέριο Δία, ενώ λατρεύτηκε και ως νέος Διόνυσος.

Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση