Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2024 17:50

Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας, μετατροπή από δημόσια υπηρεσία σε ... μαγαζί ;

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

giannis1Με αφορμή την σημερινή είδηση (23/01/2024) που έπεσε σαν βόμβα στον χώρο της

καθαριότητας στον δήμο Κερατσινίου Δραπετσωνας κάποιοι που τους θίγει και

οικονομικά και προσωπικά αυτή η είδηση  μου έστειλαν το παρακάτω κείμενο.  

Αυτό το κείμενο αφορά στην ανάκληση της πρόσφατης θετικής δικαστικής απόφασης για

επέκταση της σύμβασης μίας ομάδας 52 συμβασιούχων για 10 μήνες.

Ανάκληση την οποία πραγματοποίησε φυσικά η διοίκηση του Δήμου από εγωισμό και

πείσμα, γιατί άλλη σώφρονα αιτία δεν μπορώ νά σκεφτώ. Αναλύονται όλα παρακάτω με

αρκετές λεπτομέρειες...

Οπότε... Τα σχόλια δικά σας!

Γιάννης Κυπαρίσσης

Ακολουθεί το κείμενο.

Ζούμε την εποχή της ψεύτικης εικόνας. Έχει τεράστια διαφορά του  τι λες και του τι τελικά κάνεις! Ζούμε σε έναν Δήμο που στεγάζει ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια της εργατικής τάξης και που σε μια ιδεατή κοινωνία θα έπρεπε να ανατρέπει με την στάση του και τις αποφάσεις του, το σύγχρονο απρόσωπο και "δεξιό"κράτος . Να δημιουργεί έναν φάρο προσέλκυσης κάθε αδύναμου ανθρώπου στον οποίο να  δίνει δύναμη και ελπίδα πως κάποιος είναι δίπλα του. Σύμμαχοι σε αυτό θα μπορούσαν να είναι και οι παρατάξεις αντιπολίτευσης του δήμου.

Τα πράγματα όμως είναι πολύ διαφορετικά για όσους  εργάζονται στον δήμο για ορισμένο χρόνο (συμβάσεις ).

Εκμεταλλευόμενοι κάποιοι από την διοίκηση του δήμου αυτή την σχέση εργασίας και με την "εξουσία"που τους δίνει ο νόμος παίρνουν τον ρόλο του πρωτοστάτη... σημαιοφόροι για το πιο αυταρχικό πρόσωπο που είχε ποτέ ο δήμος.

Οι επιλογές των συμβασιούχων από τους διοικούντες ως το ποιος θα παραμείνει παραπάνω χρόνο μέσω δικαστηρίων και το ποιος θα φύγει άμεσα με την λήξη της σύμβασης είναι πλέον γεγονός!

Εξαίρεση ορισμένων συμβασιούχων από τα χρήματα των υπερωριών αλλά την συμμετοχή τους εκβιαστικά σε αυτές ..τις υπερωρίες!

Εκβιασμοί για την συμμετοχή των συμβασιούχων εργαζομένων σε βάρδιες , (απόγευμα,νύχτα , Σάββατο, Κυριακή) χωρίς την αποζημίωση που παίρνουν όλοι οι υπόλοιποι.. μόνιμοι!

Το έτος 2018 εργαζόμενοι στην καθαριότητα με παράταση της σύμβασης τους όπως επέτρεπε η κυβέρνηση τότε προσέφυγαν στα δικαστήρια με το δικαίωμα που τους παρείχε ο νόμος έπειτα από συνεχόμενη εργασία στον ίδιο τομέα και στην ίδια θέση  (άνω των 27 μηνών) ... με το αίτημα να μετατραπεί η σύμβαση σε αορίστου χρόνου αφού πληρούσαν τις σχετικές προϋποθέσεις! Ποια ήταν όμως και τότε η επίσημη στάση του δήμου;

"Εμείς θέλουμε μόνιμη και σταθερή εργασία για όλο τον κόσμο, όχι μόνο για εσάς. Θα τηρηθεί ουδέτερη στάση και ότι πει το δικαστήριο..."

Η πραγματικότητα όμως όμως ήταν πολύ διαφορετική, η αντιδικία ήταν σφοδρή με έγγραφα μυστικά που μπήκαν στους φακέλους..το αποτέλεσμα ήταν όλοι, ή μάλλον σχεδόν όλοι(κάποιοι γνωστοί άγνωστοι κατάφεραν κάτι αναπάντεχο... όπως θα εξηγήσω παρακάτω) τότε να συνεχίσουν να εργάζονται ενώ οι υπόλοιποι πολλοί είχαν απολυθεί λόγω της αντιδικίας της διοίκησης και αφού είχαν βοηθήσει τον δήμο να σταθεί στα πόδια του μετά από τα σφοδρά χτυπήματα των μνημονίων! 

Άρχισε έτσι να χτίζεται ένας "τεράστιος τοίχος" για τους πολλούς (συμβασιούχους)...μέσα σε αυτό το κλίμα μια ομάδα συμβασιούχων 6-7 ατόμων (όπως ανέφερα και παραπάνω)"κατάφερε" να παραμείνει για 1 επιπλέον χρόνο στην δουλειά. Οι συγκεκριμένοι είχαν προσληφθεί από τις τελευταίες συμβάσεις με μόλις 8 μήνες (ενώ στα δικαστήρια ζητούσαν τουλάχιστον 24) στα χέρια τους και ούτε κατά διάνοια δεν πληρούσαν τα κριτήρια που έθετε ο νόμος. Παρόλα αυτά με την πλήρη υποστήριξη της διοίκησης η οποία πήγαινε στα δικαστήρια ως μάρτυρας υπεράσπισης, έκανε ανάκληση της αρνητικής απόφασης για τους συμβασιούχους αυτούς και παρέτεινε την διάρκεια παραμονής τους για επιπλέον 12-13 μηνες!!!

Το 2020 -2022 η Δημοτική αρχή προσλαμβάνει συμβασιούχους για την " αντιμετώπιση της πανδημίας"  εκτός ΑΣΕΠ...(εδώ πρέπει να τονιστεί ότι οποιαδήποτε πρόσληψη γίνεται στο δημόσιο πρέπει οπωσδήποτε να περνάει την διαδικασία του ΑΣΕΠ, εκτός της συγκεκριμένης που έγινε λόγω εκτάκτων αναγκών) οι οποίοι χρησιμοποιούνται φυσικά στις ίδιες ακριβώς θέσεις με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Η στήριξη  σε αυτούς για επέκταση σύμβασης μέχρι και αορίστου χρόνου ήταν καθολική από την πλευρά της διοίκησης!

Συμμετείχε η διοίκηση σε όλα τα δικαστήρια υπέρ τους . Με αποτέλεσμα ότι ενώ στους όρους των συμβάσεων τους έγραφε , ότι δεν ανανεώνεται, δεν μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια διότι αφορούν έκτακτες ανάγκες και όχι πάγιες και διαρκείς, κατάφεραν να γίνουν πρωτόδικα Αορίστου χρόνου...87 άτομα μείον ΕΝΑΝ. 

Ο δήμος όμως μη έχοντας άλλη επιλογή από το να καταθέσει έφεση (τον υποχρέωνε μία τροπολογία του Βορίδη αλλιώς θα είχε κυρώσεις) και (μετά τα σουσουρα των κατοίκων για το πώς έγινε αυτό, ποιοι είναι μέσα) τελικά "καταθέτει και δεν καταθέτει έφεση".

Κατόπιν πίεσης στο Δημοτικό συμβούλιο από την πλευρά του δημάρχου, και μετά την αφαίρεση ενός ατόμου η οποία βρίσκεται πλέον σε ένα αόριστο στάδιο, χωρίς ημερομηνία!

Σήμερα το 2024, 52 συμβασιούχοι ΑΣΕΠ των οποίων τα κριτήρια πρόσληψης είναι ακριβώς τα ίδια με των μόνιμων ,την στιγμή που έληξαν οι συμβάσεις τους προσέφυγαν, όπως συμβαίνει με όλους τους συμβασιούχους, στα δικαστήρια για την περαιτέρω παραμονή τους, (ξέροντας ότι θα υπάρξει,αν υπάρξει, οποιαδήποτε δικαίωση για ΟΡΙΣΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ).  Αυτοί λοιπόν Κέρδισαν την προσωρινή διαταγή για παραμονή εως 20/10/2024 . Αφού πιέστηκαν να μην κάνουν γενικά ασφαλιστικά γιατί θα χάσουν χρήματα, έπειτα τους είπαν να κάνουν, αλλά αυτά να γίνουν στον Πειραιά μιας και δεν "αναγνωρίζουν "(η διοίκηση) τα δικαστήρια των Αθηνών μιας και δεν είναι  η έδρα του δήμου . Η αλήθεια βρίσκεται στο γεγονός ότι στα δικαστήρια του Πειραιά στην καλύτερη περίπτωση μπορείς να κερδίσεις μια παράταση της τάξης των τριών μηνών αφού βέβαια έχεις και την πλήρη στήριξη του δήμου, πράγμα αδύνατο... πιστεύαμε με τα μέχρι σήμερα δεδομένα!

Οι 52  αυτοί συμβασιούχοι λοιπόν επέστρεψαν στην δουλειά αφού είχαν πάρει τελικά θετική δικαστική απόφαση δουλειά ΑΛΛΑ σε 5 μέρες κατατέθηκε από τον δήμο αίτηση αναίρεσης της απόφασης της προσωρινής διαταγής αφού βέβαια το είχε ανακοινώσει σε όλο το μόνιμο προσωπικό για να προκαταβάλει την κατάσταση. 

Έτσι στο δικαστήριο δήλωσε ως δήμος εργοδότης ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τους συμβασιούχους αυτούς τους συγκεκριμένους...τους 52...ενώ η αλήθεια είναι ότι ετοιμάζει να βγει προκήρυξη με τους επόμενους 70 ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ...

Τα ερωτήματα πολλά. Γιατί επικαλείται ψέματα; ,γιατί δεν τηρεί κοινή στάση για όλους;, γιατί κάνει επιλογή ανθρώπων με άγνωστα κριτήρια; Είναι υπηρεσία με δημόσια χαρακτηριστικά για το καλό όλων ή συγκεκριμένων; Τελικά είναι δήμος ή μαγαζί;

Αίτηση αναίρεσης δεν έχει γίνει ποτέ και από κανένα δήμο, όταν αφορά εργαζόμενους! Πρωτοφανές και για τα δικαστήρια των Αθηνών! Οι λόγοι όπως φαίνεται ψευδείς, δείχνουν εμπάθεια και υστεροβουλία από δημόσια διοίκηση!

giannis2Ας φύγουμε για λίγο από τον μικρόκοσμο της κοινωνίας του Κερατσινίου Δραπετσώνας και να δούμε τι συμβαίνει στους υπόλοιπους 323 δήμους της χώρας. Οι συμβασιούχοι προσφεύγουν στα δικαστήρια για προσωρινές διαταγές με την στήριξη ακόμα και των πιο ακροδεξιών διοικήσεων και η αντιδικία γίνεται μόνο στα στάδια της αγωγής και της έφεσης. Στηρίζουν τους εργαζόμενους όσο μπορούν και καλύπτουν τα κενά που απομένουν με νέους συμβασιούχους. 

Όταν τα δικαστήρια βγάλουν τελεσίδικη απόφαση ,τότε εκδίδουν μια νέα μεγάλη προκήρυξη για να καλύψουν τα κενά, όπως εξήγησα παραπάνω. 

Δηλαδή ένας σωστός και τέλειος προγραμματισμός που δεν έρχεται σε ρήξη με κανέναν ! Ούτε με τους εργαζόμενους

ούτε με τους δημότες!

Αυτό έχουν επιλέξει όλοι οι υπόλοιποι δήμοι . Δεν έρχονται σε διαμάχη με αδύναμα στρώματα της κοινωνίας και τα

στηρίζουν μέχρι το μέτρο του δυνατού.

Δεν έρχονται σε αντιδικία σε αρχικά στάδια ασφαλιστικών και στην χειρότερη ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ σε

περίπτωση που έχουν δικαιωθεί!

Τηρούν την ίδια στάση για όλους , μηδενός εξαιρουμένου.

Δεν προτάσσουν τον τίτλο του "δασκάλου" του "αριστερού" και στη συνέχεια κάνουν επιλογή προσώπων.

Εμείς ευτυχώς η δυστυχώς μάθαμε να πολεμάμε και θα πορευτούμε πάλι αναλόγως. Τον τίτλο του Δασκάλου και του

αριστερού δεν στον χαρίζουν ,τον κερδίζεις καθημερινά από το βλέμμα και την αποδοχή του κόσμου.

Αυτό φάνηκε από τις πρόσφατες εκλογές με μόλις 13.900 ψήφους από σώμα 73.700 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων

Δάσκαλος ή μαγαζάτορας;

Αριστερός ή ακροδεξιός;

Δήμος ή μαγαζί;

Τελικά η έννοια του να λες άλλα και να κάνεις άλλα στον δήμο μας ,είναι η ακριβής μετάφραση του " άλλου δρόμου" ίσως αυτό να εννοούσαν από την αρχή!

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2024 10:18
Γιάννης Κυπαρίσσης

Κυπαρισσό-μιλω

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση