Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020 20:39

Προς μια θεωρία των φωτογραφιών Polaroid με αφορμή τον Αντρέι Ταρκόφσκι

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 pol4Ο πιο σκληρός μοντερνισμός συγκρούεται με έναν εξίσου σκληρό ρομαντισμό.

Ο Ταρκόφσκι από το 1977 μέχρι το 1983 παράγει μια σειρά φωτογραφιών polaroid με μια μηχανή που του χάρισε ο ιταλός σκηνοθέτης Michelangelo Antonioni. Αν και ακόμα δεν έχουν δημοσιευτεί όλες οι φωτογραφίες του αρχείου, η σειρά φωτογραφιών είναι χωρισμένη κατά βάση σε δύο κατηγορίες, οι πρώτες τραβηγμένες στην ρωσική επαρχεία με την οικογένεια του, οι δεύτερες στην Ιταλία προετοιμάζοντας την ταινία “Νοσταλγία”. Οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν κάτι το οποίο ήταν ήδη γνωστό: ο Tarkovsky είχε μια ιδιαίτερη ματιά, και πίσω από τα μάτια του η αισθητική αντίληψη έβλεπε περισσότερα από όσα το ίδιο το φως πρόβαλε πάνω στο αισθητικό όργανο του ματιού. Οι φωτογραφίες του όμως, έδωσαν τροφή για μια επανεκκίνηση της συζήτησης γύρω από τις φωτογραφίες polaroid εν γένει, και θέτουν το ζήτημα κεντρικά: τι είναι αισθητικό σε ένα αισθητικό αντικείμενο. Και τι είναι μια polaroid;

 Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί το άρθρο του Δημήτρη Μόσχου και φωτογραφίες του Ταρκόφσκι, που αναρτήθηκαν στις 23.2.20 στο μπλογκ ΑΣΣΟ ΔΥΟ.

Ο Αντρέι Ταρκόφσκι ( Ζαβράγιε, Ρωσία, 1932 - Παρίσι, 1986) θεωρείται από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του σινεμά.  Στοιχεία για τα έργα και τις ημέρες του Ταρκόφσκι  από την Βικιπαίδεια.

Διαβάστηκε 2001 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020 18:02
Γιάννης Κυπαρίσσης

Κυπαρισσό-μιλω

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση