Σάββατο, 27 Ιουλίου 2019 17:41

Big Bang School: Το «σχολείο του μέλλοντος» ανοίγει στη Θεσσαλονίκη

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

bing-bang-school 

Μας άρεσαν αυτά που διαβάσαμε γι' αυτό το νέο ιδιωτικό σχολείο που θα αρχίσει να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο στη Θεσ/νίκη. Αν ήμουν ένας εξάχρονος μπόμπιρας κι είχαν οι δικοί μου λεφτά, μου φαίνεται ότι σε ένα τέτοιο σχολείο θα ήθελα να πήγαινα. Μαζί με τους φίλους μου φυσικά.

Υπάρχουν άραγε ελπίδες κάποια από τα υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας αλλά και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής να τους γεννηθεί η όρεξη για να παρακολουθήσουν από κοντά την εξέλιξη σ'αυτό το σχολείο; Κι αν οι αναζητήσεις τους τους βοηθήσουν να αναμετρηθούν μ'αυτά που θα συμβαίνουν εκεί, τι θα πράξουν στην συνέχεια στην περίπτωση που θα τους κερδίσουν; Ε, το να στείλουν τα παιδιά τους σ'αυτό το ιδιωτικό σχολείο, αναμενόμενο είναι και δικαίωμά τους. Το θέμα είναι αν θα θελήσουν από τη θέση που βρίσκονται να περάσουν στη δημόσια εκπαίδευση πράματα του Big Bang που θα τα εκτιμήσουν ως θετικά, ως επιλογές που κατά τη γνώμη τους θα ανεβάσουν την ποιότητα στα δημόσια δημοτικά. Εδώ σε θέλω κάβουρα πολιτικάντη που στα μεγάλα λόγια πάντα είσαι πρώτος και καλύτερος, αλλά τις μεγάλες πράξεις σπανίως τις ολοκληρώνεις. Γιατί βρε αθεόφοβε; 

Τι θα σκεφτόσουν αν σου έλεγαν ότι υπάρχει ένα σχολείο στο οποίο οι μαθητές προετοιμάζονται για το μέλλον, και ο τρόπος διδασκαλίας διαφέρει κατά πολύ από αυτόν που έχεις συνηθίσει; Ένα σχολείο στο οποίο τα παιδιά βρίσκονται σε εργαστήρια, όπου διδάσκονται μαθηματικά, γλώσσα, ξυλουργική, καλλιεργούν λαχανόκηπους και μαγειρεύουν; Ενώ θα συνεργάζονται μεταξύ τους.

 Τι θα σκεφτόσουν τώρα αν σου έλεγαν ότι ένα τέτοιο σχολείο είναι ελληνικό. Μάλλον δεν θα το πίστευες. Κι όμως το «σχολείο του μέλλοντος» ανοίγει τις πόρτες του στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο του 2019. Πρόκειται για το Big Bang School, ένα ιδιωτικό δημοτικό σχολείο το οποίο θα στεγαστεί σε μια έκταση 19 στρεμμάτων, δίπλα στην περιοχή Λάκωμμα, στα όρια Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής.

«Πώς θα έπρεπε να προετοιμάζει ένα σχολείο τον πολίτη, 20 χρόνια μπροστά από σήμερα, σε ένα μέλλον το οποίο λόγω της εκθετικής τεχνολογικής ανάπτυξης, αλλάζει συνεχώς με ταχύτατους ρυθμούς;» τονίζουν οι δημιουργοί του Big Bang School και συμπληρώνουν: «Το Big Bang School, ήρθε για να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο που σκεφτόμαστε την εκπαίδευση, βάζοντας τον μαθητή στο κέντρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δημιουργώντας ένα διεπιστημονικό περιβάλλον έρευνας και δημιουργίας, όπου οι τέχνες, η κίνηση και η ακαδημαϊκή γνώση, συνδυάζονται με δεξιότητες ζωής, απαραίτητες για την πορεία του ανθρώπου».

Η ιδέα γεννήθηκε στη δημιουργό του «Σχολείου της Φύσης» στον Τρίλοφο, Βέτα Γεωργιάδου, τον δάσκαλο που έφτιαξε το «Σχολείο Φύσης και Χρωμάτων» στην Κρήτη, Άγγελο Πατσιά, και τον Γιάννη Σωτηράκο της εταιρείας "ευ ζην" και η διοργάνωση ανήκει στην event Generation Alpha Venture bing bang

Σύμφωνα με τον Άγγελο Πατσιά, εκπαιδευτικό και έναν εκ των ιδρυτικών μελών του Big Bang School, στο σχολείο θα υπάρχουν τρία κτήρια, η ονομασία των οποίων παραπέμπει στην ελληνική παράδοση και την έννοια της κοινότητας. Σε καθένα από αυτά θα αντιστοιχεί και ένα κεντρικό κτήριο ημικυκλικού σχήματος στο οποίο θα στεγάζονται οι τάξεις και μια εσωτερική αυλή, που θα ονομάζεται αγορά και θα λειτουργεί με την αρχαιοελληνική έννοια της λέξης. Στην αγορά, όπως αναφέρει ο κ. Πατσιάς, οι μαθητές θα επικοινωνούν, θα συνεργάζονται και θα ερευνούν.

Πως θα γίνονται τα μαθήματα

Καθώς πρόκειται για τάξεις δημοτικού, το σχολείο θα ακολουθεί φυσικά το πρόγραμμα που και θέτει το Υπουργείο Παιδείας και οι μαθητές θα έχουν την ίδια ύλη με όλα τα άλλα δημοτικά σχολεία. Αυτό που το διαφοροποιεί όμως είναι ο τρόπος διδασκαλίας. 

 

«Διαφοροποιούμε τις μεθοδολογίες. Χρησιμοποιούμε το κομμάτι της μετωπικής διδασκαλίας αλλά εμπλουτισμένο με εικόνα, κίνηση, τραγούδι. Θέλουμε να δώσουμε ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά να αναπτυχθούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, αυτό γίνεται με ένα διαφοροποιημένο πρόγραμμα. Προσεγγίζουμε τη γνώση με πολλούς διαφορετικούς τρόπους ώστε να μπορέσουν διάφοροι τύποι παιδιών να ανταπεξέλθουν και να προκαλούνται τα όρια τους», τονίζει ο κ. Πατσιάς.

 Λίγα λόγια για τα τέσσερα "χωριά"

Το σχολείο θα εκτείνεται σε περισσότερα από 18 στρέμματα και αποτελείται από τέσσερα κτίρια (χωριά).

Στα τρία χωριά οι τάξεις ενώνονται επιτρέποντας τις ηλικίες να αναμιχθούν, να προβληματιστούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να δουλέψουν μαζί, όπως ακριβώς και στη ζωή.

Σε κάθε ένα από αυτά τα χωριά δεσπόζει η αγορά, το μέρος όπου ζωντανεύει ο διάλογος και η δημοκρατία. Εδώ τα παιδιά επικοινωνούν τις ιδέες τους, προβληματίζονται, συνομιλούν και επιλύουν τις διαφορές τους.

Οι τάξεις “κύτταρα” είναι φτιαγμένες για να αλλάζουν ανάλογα με την κάθε ανάγκη.

Σχεδιάστηκαν περιβάλλοντα που σέβονται τη διαφορετικότητα του κάθε μαθητή, που εμπνέουν τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία, μέσα από διαθεματικά, βιωματικά σενάρια και εργαστήρια.

Ακόμα στο Big Bang School, εισάγεται το Live Action Role Play στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τα παιδιά μέσα από παιχνίδια ρόλων, μαθαίνουν για την Ιστορία.

«Τα παιδιά θα είναι είναι Ρωμαίοι, για μια βδομάδα, θα χτίζουν γέφυρες και υδραγωγεία και θα μαθαίνουν παράλληλα μαθηματικά και φυσική. Θα συμμετέχουν σε συνεδριάσεις πολιτικών και θα παίρνουν αποφάσεις για την τύχη της αυτοκρατορείας και όχι μόνο αυτά», εξηγεί στο Thestival.gr, ο Άγγελος Πατσιάς.

 Πλην της εσωτερικής αυλής, θα υπάρχει και μια εξωτερική αυλή που θα συνδέεται με όλους τους χώρους και η οποία θα χαρακτηρίζεται από το πράσινο. Σε δεύτερο χρόνο, θα κατασκευαστεί και η μεγάλη πλατεία της διεύθυνσης, στην οποία θα φιλοξενούνται το αμφιθέατρο, τα γραφεία, το κυλικείο – καφέ γονέων και εργαστήρια.

Τα εργαστήρια μάλιστα, στα οποία θα διδάσκονται τέχνες όπως η ξυλουργική, η αγγειοπλαστική και η κοπτική – ραπτική, θα κατασκευαστούν από φυσικά όπως κορμούς δέντρων, φύκια και λάσπη.
Όπως σημειώνει ο κ. Πατσιάς, στόχος του σχολείου είναι να προσφέρει στους μαθητές του όλες τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να γίνουν οι δημιουργοί του μέλλοντος και να μπορούν να δημιουργούν τρις συνθήκες στις οποίες θα ζήσουν. «Θέλουμε να είναι χαρούμενοι και καλοί σε αυτό που κάνουν», τόνισε ο ίδιος.

Πηγή:  thestival.gr  

Χρήσιμα links για τους 3 ιδρυτές

 

 Βέτα Γεωργιάδου: Εκπαιδευτικός / Σχολείο της Φύσης

 

http://www.sxoliotisfysis.gr

 

http://allwrite.gr/mia-episkepsi-sto-pio-ksexoristo-sxoleio-tis-thessalonikis/

 

Αγγελος Πατσιάς: Εκπαιδευτικός

 

http://www.huffingtonpost.gr/2015/03/22/koinwnia-aggelos-patsias-fourfouras-sxoleio_n_6902368.html

 

http://www.angelospatsias.com

 

 Γιάννης Σωτηράκος: CEO Generation Alpha Ventures / ιδρυτής Α2Κ

 

www.GenerationAlphaVentures.com

 

www.A2Konline.org

 

 

https://gr.linkedin.com/in/yannis-sotirakos-0372445

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2019 17:09
Γιάννης Κυπαρίσσης

Κυπαρισσό-μιλω

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση