Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2023 18:42

Κινητή βιβλιοθήκη Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας συν ένα σταγονίσιο σχόλιο

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

dimker20Σ.Δ. Η κινητή βιβλιοθήκη του δήμου είναι μία καλή κίνηση, αν και παλιάς κοπής, με στόχο να αυξηθεί το αναγνωστικό κοινό της πόλης, που δεν φαίνεται να είναι έστω και μέτριο. Θέλει πάντως πολύ και μελετημένη δουλειά για να δημιουργηθεί εξ αιτίας της κινητής και σε βάθος χρόνου ένα κοινό αναγνωστών, μιας και ισχύει κι εδώ κάτι που ισχύει παντού, ότι δηλαδή, μόνο αν οργώσεις και ποτίσεις καλά και σπείρεις πολλά, τότε η σοδειά μπορεί να'ναι καλή. 

Ένας δείκτης που συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι ελάχιστοι είναι οι αναγνώστες εξωσχολικών βιβλίων είναι οι σχεδόν μηδαμινές αναρτήσεις συνδημοτών μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναφέρονται σε βιβλία (εννοείται από αυτές που πέφτουν στην αντίληψή μου), συν τη γενικότερη αίσθηση που έχω από την κίνηση εξωσχολικών βιβλίων στην πόλη μας.

Όσοι θεωρούν την ανάγνωση βιβλίων μια καλή επιλογή υπέρ του ευ ζην, θα πρέπει να βρουν κι άλλους τρόπους για να πλησιάσουν και να συνομιλήσουν γενικά με το κοινό και πιο ειδικά με αυτό που εν δυνάμει θα μπορούσε να ανταποκριθεί πιο εύκολα, όπως π.χ μαθητές, φοιτητές και συνταξιούχοι και εκείνο το ανήσυχο κοινό της μέσης ηλικίας που ψάχνει και ψάχνεται.

Αποψη που την έφτιαξα από την εμπειρία μου στα σχολεία όπου υπηρέτησα ως καθηγητής. Εκεί λοιπόν, είχα παρατηρήσει ότι στις τάξεις που καθηγητές μιλούσαν για βιβλία που διάβασαν και τους άρεσαν, προπάντων όταν δεν είχαν άμεση σχέση με το μάθημα που δίδασκαν, τότε υπήρχε μία ανταπόκριση από τους μαθητές τους. Και είχα πληροφορηθεί ότι σε άλλα σχολεία που έφτιαχναν οι καθηγητές ομάδες ανάγνωσης με τους μαθητές τους, εκεί δημιουργείτο ένα ρεύμα υπέρ της ανάγνωσης. Εξ αιτίας αυτής της εμπειρίας πιστεύω ότι μπορεί να παίξουν ένα ρόλο θετικό σε αυτό το θέμα οι τρεις δημοτικές βιβλιοθήκες  ι) αν δεν έχουν, να φτιάξουν ομάδες αναγνωστών και συζήτησης και ιι) ανάμεσα στις άλλες πρωτοβουλίες τους να προσκαλούν κατά τακτά διαστήματα καθιερωμένους και νέους συγγραφείς αλλά και ανθρώπους που ασχολούνται με τα βιβλία, για να παρουσιάζουν βιβλία που τους έχουν ενθουσιάσει.  

Πιστεύω επίσης ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τη βιβλιοφιλία η έκθεση βιβλίων κατά τακτά διαστήματα, που φυσικά πάντα παίζει ρόλο η επιλογή τους, σε συνεργασία με τα βιβλιοπωλεία και τους συλλόγους της πόλης, και γιατί όχι και με τους αθλητικούς. Μια ιδέα είναι να περιλαμβάνονται στα βιβλία της έκθεσης οι βραχείες λίστες των ετήσιων Κρατικών βραβείων, των βραβείων κοινού του βιβλιοπωλείου Publik και των βραβείων της ιστοσελίδας "Ο Αναγνώστης". 

Επίσης, αν οι δημοτικοί άρχοντες και τα αρχοντόπουλα, οι δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και κάθε δημόσιο πρόσωπο, αναρτούν στη σελίδα τους τα βιβλία που διάβασαν πρόσφατα και τους άρεσαν πιστεύω ότι και αυτό μπορεί να παίξει ένα θετικό ρόλο. Τέλος το αυτονόητο, μία παρουσίαση δηλαδή και προβολή των έργων συνδημοτών μας θα βοηθάει να ανεβαίνει ο πήχης της βιβλιοφιλίας στην πόλη μας.

Το Δελτίο Τύπου του Δήμου. Μια από τις πλέον πρωτότυπες, ουσιαστικές και δυναμικές δράσεις, που επιχειρούν να φέρουν το βιβλίο πιο κοντά στους πολίτες, αυξάνοντας το αναγνωστικό κοινό, είναι η κινητή βιβλιοθήκη του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

 Το βιβλιοαυτοκίνητο του Δήμου μας, είναι μία πρωτοβουλία που σκοπό έχει να μεταφέρει  τη γιορτή της ανάγνωσης στις γειτονιές της πόλης, προσπαθώντας να μυήσει τους δημότες στον κόσμο των βιβλίων.  Για το λόγο αυτό η κινητή βιβλιοθήκη θα σταθμεύει σε πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές, ΚΑΠΗ, στον Πολυχώρο Λιπασμάτων και γενικά σε μέρη όπου συγκεντρώνονται δημότες. Επίσης, θα είναι παρούσα σε μεγάλες εκδηλώσεις και γιορτές της πόλης.

Πρώτη στάση στο πάρκο Σελεπίτσαρι, στην Αμφιάλη: Σάββατο 23, Κυριακή 24, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 10:30 με 13:30.

Σας περιμένουμε!

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2023 18:23
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση