Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2020 09:01

Ο προαναγγελθείς θάνατος πλησιάζει

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

mgl4Για να καταλαβαινόμαστε, συνιστώ την ανάγνωση του μυθιστορήματος της φωτογραφίας (δεν είναι μεγάλο, 130 σελίδες περίπου), την ανάπλαση του στο μυαλό μας σε καθαρά πολιτικό υπόστρωμα και αμέσως μετά ο καθένας θα καταλάβει πόσο αχρείαστη είναι η δική μου ανάρτηση.

Για όσους δεν το κάνουν, γράφω τα δικά μου ακόμη και για όσους τα κρίνουν αχρείαστα.

Η COSCO λοιπόν, επανυπολογίζει τα κόστη της και σύμφωνα με την ανάρτηση του drapetsini την συμφέρει να συμπεριλάβει στο κόστος κατασκευής του 4ου προβλήτα –εκείνου του προβλήτα που προβλέπεται να απομακρύνει δια του μπαζώματος την θάλασσα από την σημερινή στεριά εκατοντάδες μέτρα στην περιοχή της ιχθυόσκαλας για να δημιουργήσει νέο χώρο απόθεσης containers χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων- να συμπεριλάβει λοιπόν και την χρηματοδότηση μέρους της υπογειοποίησης της γραμμής του ΗΣΑΠ ανάμεσα στο Νέο Φάληρο και τον Πειραιά αλλά και της μεταστέγασης των Δικαστηρίων του Πειραιά στο κτίριο του παλιού εργοστασίου του Κεράνη κι έτσι να ξεφορτωθεί τις ενοχλητικές φωνές. Είναι βέβαιο ότι τα δυο έργα θα τύχουν ενθουσιώδους υποδοχής από την δήμο Πειραιά -και όχι από την τοπική αυτοδιοίκηση γενικά κι αόριστα όπως αναφέρονται εκτός κι αν ο δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας έπαψε να περιλαμβάνεται στον θεσμό. Δεν ξέρω, μήπως αλήθεια έπαψε να περιλαμβάνεται; Μήπως μετατρέπεται σιγά σιγά από κοινότητα πολιτών σε κλειστή δομή ΒΙ.ΠΕ;

Υπάρχουν διάφορες «σχολές σκέψεις» που ασχολούνται τοπικά με τέτοια ζητήματα.

Η πρώτη και ουσιωδέστερη, της δημοτικής αρχής η οποία λέει περίπου.

Δεν τρέχει τίποτα. Αν κάτσει πρόβλημα, θα ασχοληθούμε, θα καταγγείλουμε, θα κάνουμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, θα συγγράψουμε ψήφισμα αλλά και νομοθετική παρέμβαση τροποποιώντας όποιον νόμο επιτρέπει αυτά που δεν θέλει ο κόζμος, όλοι στο πόδι, όποιος δεν συμφωνεί τον καταγγέλλουμε και στο φινάλε αν γίνουν όλα εμείς δεν φταίμε, ας ψηφίσει ο κόζμος ανατροπή του «Συστήματος».

Υπάρχει άλλη μια που περίπου λέει. Το «σύστημα» κάνει ότι γουστάρει. Να κάτσουμε στον καναπέ μαζί του να συζητήσουμε να δούμε τι θα κονομίσουμε ακόμη κι αν δεν το φχαριστηθούμε να φύγουμε ματσό. Άμα ανεμίσουμε το χρήμα, ο κοζμος θα δείξει κατανόηση. Στο κάτω-κάτω ο κοζμος ψηφίζει το «σύστημα».

Υπάρχει κι άλλη. «Όχι σε όλα, όχι στο σύστημα»

Μέχρις εδώ, όλα είναι κατανοητά αν και εξηγούνται από μια ακατανόητη λέξη, «το σύστημα», που έτσι και ζητήσουμε εξηγήσεις δεν θα τελειώσουμε στον αιώνα τον άπαντα.

«Πάμε στις πηγές» που λέει και μια σοφή φίλη που την έχουν αποβλακώσει οι εξηγήσεις διαφόρων σοφών πάνω σε προγενέστερες σοφίες που ποτέ δεν αποτυπώνονται οι ίδιες όπως διατυπώθηκαν.

Η cosco θέλει να επεκταθεί. Δεν υπάρχει στεριά, θέλει να μπαζώσει την θάλασσα.

Γιατί όχι;

Γιατί 100 μέτρα παρακεί, υπάρχουν σπίτια. Γιατί η διακίνηση των containers όλο το 24ωρο από τα τεράστια περονοφόρα μηχανήματα είναι ανυπόφορη σε θόρυβο και καυσαέρια. Γιατί ο θόρυβος κατά την φορτοεκφόρτωση των πλοίων είναι ανυπόφορος.

Γιατί για κάθε έναν εργαζόμενο υποφέρουν 10 κάτοικοι τουλάχιστον.

Γιατί οι αντιρρήσεις μας δεν έχουν να κάνουν με κάποιο «σύστημα», αλλά γιατί δεν πιστεύουμε ότι ο χώρος που εκτείνεται ο ΟΛΠ μπορεί να επεκταθεί επ’ άπειρον. Πριν 5 χρόνια δεν υπήρχε διατυπωμένη σκέψη γι αυτή την επέκταση. Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί ο Πειραιάς έγινε από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου (σε διακίνηση container). Τώρα με αυτή την επέκταση θα γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου. Αύριο; Για να γίνει το μεγαλύτερο της Ηπείρου μπορεί να φτάσει κοντά στην Αίγινα. Μεθαύριο; Κοντά στα Μέγαρα. Με πορθμούς και διώρυγες φυσικά. Αυτοί οι φαραωνισμοί για να εφαρμοστούν, στον «αλγόριθμο» τους πρέπει να παραβλέψουν τον άνθρωπο. Γι αυτό δεν μας αρέσει.

Τι να γίνει τώρα;

Δεν ξέρω, οφείλω να έχω στο μυαλό μου εναλλακτικό master plan και μάλιστα τζάμπα; Ξέρω τι δεν θέλω να γίνει.

Ξέρω ότι για τον 4ο προβλήτα, όπως και στις περιπτώσεις oilone, εργοστάσιο επεξεργασίας και καύσης σκουπιδιών, εργοστάσιο ΔΕΗ, νεκροταφείο Ανάστασης, αργά και μεθοδικά κάποιοι κινούνται προς το προαναγγελθέντα συμβάν, το διαλαλούν σε κάθε ευκαιρία και δεν βρίσκεται κάτι να τους εμποδίσει.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020 10:03

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση