Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 17:09

Το ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ, δεν θα γίνει ποτέ ΜΟΙΑΖΟΥΜΕ…

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

dimker16Λίγες σκέψεις όπως προκύπτουν από την αποκάλυψη…

Τα γεγονότα

Τον Μάιο, όπως κάθε χρόνο, όπως και πέρσι έπρεπε να κλαδευτούν τα δένδρα στα σχολεία του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας.

Αν μπορούσε να γίνει από την υπηρεσία ή αδυνατούσε η υπηρεσία να το κάνει και έπρεπε να δοθεί εργολαβία, είναι κάτι που το γνωρίζει καλύτερα η διοίκηση του δήμου, σε κάθε περίπτωση όμως δικαιούμαστε να διατυπώνουμε απορίες και διαφορετικές προσεγγίσεις για την διαχείριση των πόρων του δήμου. Δεν θα μείνουμε σ αυτό, θα επανέλθουμε όμως.

Η ουσία είναι ότι η δημοτική αρχή επέλεξε την μέθοδο της εργολαβίας.

Σε κάποιον εργολάβο ανατίθεται το έργο. Ανατίθεται, γιατί είναι μέσα στα όρια κόστους που δεν χρειάζεται διαγωνισμός. Όλα νόμιμα.

Συμβαίνει το εξής περίεργο

Ο εργολάβος, όπως και το 2019, αναθέτει, με αμοιβή εννοείται, την εκτέλεση του έργου σε εργαζόμενους στον δήμο!

Τα άγνωστα σημεία

Οι εργαζόμενοι εργάστηκαν αφού τέλειωνε το ωράριο τους στον δήμο;

Οι εργαζόμενοι «επελέγησαν» από τον εργολάβο με μέτρο την ικανότητα τους να κόβουν κλαδιά ή «προτάθηκαν» από την δημοτική αρχή με μέτρο την αφοσίωση τους στον δήμαρχο Χρ.Βρεττάκο;

Τα ερωτήματα

Αν οι εργαζόμενοι εργάζονταν μετά το ωράριο τους, θα μπορούσαν να εκτελέσουν το έργο που ανέλαβαν με υπερωρίες; Για να αποφύγει ο δήμος να πληρώσει την υπεραξία-κέρδος του εργολάβου, τον φόρο του εργολάβου που αυξάνει την τιμή, τον ΦΠΑ; Ασφαλιστικές υποχρεώσεις πληρώθηκαν ή έχουμε κλασικό υπόδειγμα μαύρης εργασίας;

Οι σκέψεις

Ένα έργο που εκτελείται από τους ίδιους ανθρώπους κατατμημένο, μπορεί να εκτελεστεί και ολοκληρωμένο. (Αρχή της ταυτοπροσωπίας, την δίδασκε ο δήμαρχος μας σε παιδιά της 6ης δημοτικού).

Η αποκάλυψη, ότι οι εργαζόμενοι του δήμου εκτέλεσαν την εργολαβία, γίνεται σχεδόν 5 μήνες αργότερα συν ένα χρόνο αργότερα από αυτήν του 2019. Κανείς δεν μιλά για τέτοια έργα. Υπάρχουν κι άλλα; Ομερτά.

Η κατάτμηση, έχει μια «γλύκα». Δημιουργεί ένα επιπλέον εισόδημα στα καλά καθούμενα. Έχει και μια «πίκρα» μη εμφανή όμως στους εμπλεκόμενους, την διακρίνουν οι τρίτοι. Εκμαυλίζει συνειδήσεις. Ο εργαζόμενος στην εργολαβία, αν και εργάζεται, αν και πληρώνεται για έργο που προσέφερε, χρωστά. Χρωστά χάρη σ αυτόν που του προσέφερε την έξτρα εργασία. «Οφείλει» να είναι φιλικός έως και δοτικός, έως και δουλικός προς τον έκτακτο εργοδότη του, ο οποίος συμβαίνει να είναι ο τακτικός εργοδότης του (κι άλλη ταυτοπροσωπία), ο οποίος όσο βρίσκεται σ αυτή την θέση πάντα θα υπάρχει η δυνατότητα και η ελπίδα να του δημιουργεί έκτακτο εισόδημα. Συμμετέχει –αλλιώς είναι αχάριστος- στον στρατό επανεκλογής του εργοδότη του, όσα άλλα αρνητικά κι αν συμβαίνουν γύρω του.

Η κατάτμηση με ταυτοπροσωπία δεν έχει κανένα νόημα, είναι παράλογη, αν δεν επιλέγει η δημοτική αρχή τα πρόσωπα που θα εκτελέσουν το έργο. Η δημοτική μας αρχή δεν είναι παράλογη.

Παρεμπιπτόντως, υπάρχει άλλη μια σκέψη

Αν ο όγκος εργασίας είναι τέτοιος που αδυνατεί να τον εκτελέσει η υπηρεσία και πρέπει να τον αναθέσει σε εργολαβία, αυτομάτως δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Κάποιοι άνεργοι θα αποκτήσουν έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα εισόδημα, θα πάρουν ανάσες ζωής. Εδώ έχουμε την ακριβώς αντίθετη τακτική. Ενισχύουμε το εισόδημα εργαζομένων που ήδη έχουν εισόδημα. Αυτό είναι η πεμπτουσία του ονομαζόμενου «κοινωνικού αυτοματισμού» (αδιαφορία για τους άλλους αρκεί να επιβάλλω το δικό μου συμφέρον) και θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να αναζητήσουμε και την γνώμη των συνδικαλιστών του δήμου μας. Εξαιρούνται αυτοί που ενδεχομένως εργάστηκαν στην εργολαβία. 

Το λινκ στο fb της ανακοίνωσης σχετικά με την καταγγελία όπου εργαζόμενοι του δήμου προσελήφθηκαν από εργολάβο για κλάδεμα δένδρων   https://www.facebook.com/allazoumekeratsinidrapetsona/posts/1668215283352870 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2020 09:52

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση