Κυριακή, 26 Ιουλίου 2020 17:17

Το τσιμεντένιο τέρας (στο Καστράκι) ο δήμος να σε γκρεμίσει

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

kastraki9Είναι πολύ πιθανό αυτός ο συνδημότης μας να έχει φτιάξει ένα δικό του συντακτικό, κι έτσι το σύνθημα  που έγραψε στο τείχο του Καστρακείου στη Δραπετσώνα, μας προκαλεί να το φέρουμε στα μέτρα μας. Το σωστό λοιπόν σύμφωνα με τους καθιερωμένους κανόνες, μπορεί να είναι "ΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΟ ΤΕΡΑΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΕΙ" ή "ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΟ ΤΕΡΑΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΣΕ ΓΚΡΕΜΙΣΕΙ". Και παίζει και μια υπερβολή. Δύσκολο να χαρακτηρίσεις αυτό το τείχος Τέρας. Τερατάκι είναι πιο ταιριαστό. Όμως είναι πιθανόν στα μάτια ενός παιδικού ψυχισμού να φαντάζει θεόρατο και ως εκ τούτου αναγορεύτηκε από το θυμικό του σε Τέρας. 

Να σημειώσουμε επίσης πως μας έβαλε σε σκέψεις το γιατί δεν λέει ο Δήμαρχος ή ή Δημοτική Αρχή να σε γκρεμίσει. Ίσως να είναι κάτι τυχαίο και να μην υπονοεί τίποτα. Ίσως όμως με το ο Δήμος να γκρεμίσει αυτό το τείχοςνα υπονοεί ότι όλες οι δημοτικές παρατάξεις φέρουν ευθύνη για το γκρέμισμά του, εφ'όσον φυσικά έχουν την γνώμη ότι πρόκειται για ένα τερατάκι στο μάτι της θέας της πόλης. 

Περί τίνος πρόκεται; Σε ένα μέρος της περιμέτρου του υπό κατασκευή δημοτικού πάρκου στο Καστράκι, επί της Κανάρη, φτιάχτηκε αυτούς τους μήνες αυτό το κακόγουστο τείχος και στο υπόλοιπο τοποθετήθηκαν πρόσφατα λαμαρίνες κι αυτό διότι εντοπίστηκαν αρχαία. Αναμενόμενο ήταν μιας και στη συνέχεια του υπό κατασκευή πάρκου είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Ηετιώνειας Πύλης και στις ρίζες του υπάρχουν κατάλοιπα ενός αρχαίου ναού της Αφροδίτης. 

Πάντως το σύνθημα αυτό εκτιμούμε ότι εκφράζει πολλούς και καλό είναι εκεί στην αρμόδια τεχνική υπηρεσία του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας να το σκεφτούν σοβαρά και να το ρίξουν το συντομότερον δυνατό, διαφορετικά όλη η ντροπή δική τους. Στην εποχή μας νομίζω ότι δεν υπάρχουν σοβαροί λόγοι που να δικαιολογούν αυτό το απαίσιο τείχος που σχεδίασαν, από ένα κατ'εξοχήν αντιβιοκλιματικό υλικό. Τόσο απλό! 

Αν μάλιστα δυσκολεύονται να σχεδιάσουν ένα καινούργιο σχέδιο, μπορούν στη θέση του να κατασκευάσουν κάτι παρόμοιο με το τείχος που περιβάλλει τον διπλανό αρχαιολογικό χώρο της Ηετιώνειας Πύλης. Μια χαρά κατασκευή είναι. Να τονίσω εδώ, ότι με κάτι τέτοιες κακές επιλογές ο δήμος δυστυχώς δε δίνει το καλό παράδειγμα, τουλάχιστον από άποψη αισθητικής όπως και οικολογικής μιας και το τσιμέντο, που τείνει να γίνει σήμα κατατεθέν του, είναι ένα κατ'εξοχήν αντιβιοκλιματικό υλικό.

Να προσθέσω τέλος, πως ένας φίλος που είχε δει τις τρεις βραβευμένες μελέτες του αρχιτεκτονικού διαγνωνισμού ιδεών που είχε προκηρύξει ο δήμος το 2016, με διαβεβαίωσε ότι τέτοιο τείχος θυμάται ότι δεν υπήρχε στις μελέτες. 

( Εδώ  το σχετικό άρθρο που αναρτήσαμε στη Σταγόνα στις 3.7 με τον τίτλο "Η ανακοίνωση της δημ.αρχής για το Καστράκι με τα αρχαία του, τα σέα του και το νέο τείχος του Βερολίνου")

kastraki10Στον αρχαιολογικό χώρος της Ηετιώνειας Πύλης σώζονται σημαντικά κατάλοιπα της αρχαίας οχύρωσης του λιμανιού του Πειραιά που σκοπό είχε αυτό το τείχος να προστατεύει το λιμάνι από τις επιθέσεις από ξηράς. Στα τείχη και στους πύργους διαβάζονται τα χνάρια διαφορετικών χρονολογικών περιόδων από την αρχική οικοδομική φάση του 5ου αι. που ανάγεται στον Θεμιστοκλή μέχρι το τέλος του 3ου αι. π.Χ. Στην τελευταία αυτή φάση χρονολογούνται οι κυκλικοί πύργοι της Ηετιώνειας πύλης που αποκαταστάθηκαν μερικώς τη δεκαετία του 1990. Στο εσωτερικό τους σώζονται οι πρωιμότεροι ορθογώνιοι πύργοι που χτίστηκαν επί Κόνωνος (394 π.Χ.) και που μαζί με το δυτικό διατείχισμα έδωσαν στην οχύρωση τη σημερινή μορφή της. Την άμυνα του οχυρού ενίσχυε και η εντυπωσιακή τάφρος μήκους 100 μ. που βαίνει παράλληλα προς το βόρειο τείχος. Αυτό κατέληγε στις Αστικές Πύλες, στην είσοδο της αρχαίας πόλης του Πειραιά.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής συνέχισε το έργο της αποκατάστασης σε δύο ακόμη πύργους του μνημείου με στόχο την προστασία του αυθεντικού υλικού, την επανάκτηση της δομής τους και την όσο το δυνατόν αρτιότερη ανάδειξή τους. Παράλληλα, με ήπιες επεμβάσεις προχώρησε το έργο της διαμόρφωσης του χώρου (διαδρομές επισκεπτών, φυλάκιο εισόδου, ενημερωτικές πινακίδες) και αποδόθηκε στο κοινό ως ανοιχτός επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2020 18:18
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση