Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2020 11:16

Ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης ART (?) ΝΤΕΚΩ, του Yorgos Kyriakopoulos από το fb

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
akropoliΔιάβασα διθυραμβικά σχόλια γιά τον νέο φωτισμό της Ακρόπολης (Ελευθερία Ντεκώ, χορηγία Ιδρύματος Ωνάση).Και είδα φωτογραφίες σε διάφορα μέσα όπου πράγματι το ανάγλυφο των μαρμάρων έχει αναδειχθεί θεαματικά. Βέβαια, το στοίχημα ήταν πώς φαίνονται όλα αυτά από μακρυά, όχι από εκεί που δεν βρίσκεται κανείς την νύχτα.Και το στοίχημα αυτό ο Πιέρ Μπιντό (2004) το είχε επιτύχει σε μεγάλο βαθμό, ιδίως στον Βράχο.
Η κυρία Ελευθερία Ντεκώ κράτησε την διχρωμία του προκατόχου της (και σωστά, γιά να ξεχωρίζει ο φυσικός βράχος και τα τείχη από τα μάρμαρα), μειώνοντας τον αριθμό (και την κατανάλωση ενέργειας) των φωτιστικών σωμάτων νέας τεχνολογίας. Ευγενής πρόθεση, αλλά με τραγικά αποτελέσματα.
Βλέποντας μόνο την Ανατολική κλιτύ (επιφυλάσσομαι γιά τις άλλες τρείς) ο Βράχος είναι γεμάτος αψυχολόγητες σκιές (σκοτεινή η νοτιοανατολική πλευρά και μεγάλη τρίγωνη σκιά κάτω από το μπελβεντέρε, που παραποιεί το ανάγλυφο), ενώ έχει εξ ίσου αψυχολόγητες επιδείξεις έμφασης εκεί που δεν πρέπει (υπερφωτισμένο σπήλαιο της Αγλαύρου, ιδίως η είσοδος με την διόλου κολακευτική ορατότητα των ηλεκτρικών σωμάτων).
Δεν γνωρίζω γιατί έπρεπε να ξοδευτεί 1,5 εκατομμύριο ευρώ γιά να αντικατασταθεί η εξαιρετική (αν και επί χρόνια ξεδοντιασμένη) δουλειά του Μπιντό. Και γιατί η κυρία Ντεκώ επέλεξε έναν θεατρικό φωτισμό. Νομίζω πως σφάλλει ότι ο φωτισμός στο θέατρο και την αρχιτεκτονική έχουν συγγένεια (όπως λέει στην κάπως αυτάρεσκη συνέντευξή της). Όχι γιατί δεν έχουν, αλλά διότι εδώ το έργο είναι φωτισμός και του Βράχου. Ο εξαιρετικός φωτισμός των μαρμάρων από κοντά δυστυχώς ακυρώνεται από τον μετριότατο φωτισμό του συνόλου από μακρυά. Ο Μπιντό είχε πετύχει ένα μαγικό αποτέλεσμα την νύχτα. Η κυρία Ντεκώ δυστυχώς μείωσε το συνολικό μνημείο (Αρχαιότητες + Βράχος) σε ένα πιό flat και αδιάφορο σύνολο. Μιά χαλκομανία αντί της μαγικής σύνθεσης του Μπιντό.
Κρίμα...
Σ.Δ: Από τις φωτογραφίες που είδα σαν να μου άρεσε πιο πολύ ο παλιός φωτισμός, που δεν με κρατούσε σε απόσταση από την Ακρόπολη και θυμάμαι ότι μου έδινε την αίσθηση ότι αγκάλιαζε το βράχο και δημιουργούσε μια θερμή "σπιτική" ατμόσφαιρα. Ο νέος, που είναι εκείνο το ψυχρό άσπρο, δημιουργεί στο βράχο μια φλατ αίσθηση και φαίνεται ότι δεν ν' αναδεικνύει τους όγκους του βράχου. Είναι ταμάμ σαν το νέο φωτισμό που επιλέγουν πολλοί δήμοι με τις λάμπες LED που σε κάνουν να θέλεις να ντυθείς βαριά, χειμωνιάτικα ή να χωθείς σε μια τρυφερή αγκαλιά. Φωτισμός δίχως γλυκύτητα της οικειότητας. .
Πατώντας insider.gr θα σας εμφανιστεί το άρθρο " Ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης" με τις βασικές πληροφορίες.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020 11:54

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση