Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2024 17:36

Τα έσοδα του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας το 2024 από τον ΟΛΠ και κάποιες παράπλευρες νύξεις για άλλες σημαντικές πλευρές της αναμεταξύ τους σχέσης

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

pireas25To 2016 υπογράφτηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της κινέζικης εταιρείας Cosco η παραχώρηση της διαχείρισης για 50 χρόνια των λιμενικών υποδομών του ΟΛΠ.ΑΕ στην κινέζικη εταιρεία. Ένα άρθρο αυτής της σύμβασης αναφερόταν στις οικονομικές σχέσεις του ΟΛΠ και των τεσσάρων παραλιμένιων δήμων - Πειραιά, Κερατσίνι Δραπετσώνα, Πέραμα Σαλαμίνα. Μετά την τροποποίησή του ορίστηκε ότι ο ΟΛΠ θα καταβάλει κάθε χρόνο στους 4 αυτούς δήμους το 3,5% των ετήσιων εσόδων του. Κάθε δήμος θα παίρνει το ποσό που αναλογεί στην ακτογραμμή του με το Λιμάνι ως αντισταθμιστικό όφελος. Βάσει αυτού του κριτηρίου ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας δικαιούται το 20% περίπου του 3,5%. 

Τα έσοδα του ΟΛΠ το 2023 ανήλθαν στα 220 εκ. ευρώ, πράμα που σημαίνει ότι ο ΟΛΠ θα μοιράσει στους 4 δήμους 7.700.000 ευρώ και στο ταμείο του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας θα μπει ζεστό χρήμα ύψους 1.540.000 ευρώ περίπου, όταν το 2023 πήρε 1.300.000 ευρώ.  

Ένα θέμα είναι το που χρησιμοποιούνται αυτά τα χρήματα, και το λέμε αυτό παίρνοντας αφορμή από την αόριστη απάντηση που έδωσε ο δήμαρχος Χρ.Βρεττάκος στην ερώτηση του δημοτικού συμβούλου Π.Καμά που του υπέβαλλε στο Συμβούλιο λογοδοσίας που διεξείχθη στις 29.2. 

Στο Συμβούλιο αυτό ο δήμαρχος Χρ.Βρεττάκος για μία ακόμα φορά δήλωσε ότι προτιμά ο ΟΛΠ να πληρώνει στους 4 δήμους ανταποδοτικά τέλη και όχι αντισταθμιστικά οφέλη και υποστήριξε πως το ποσόν των ανταποδοτικών τελών που δικαιούται ο δήμος ανέρχεται στα 2.5 εκ. ευρώ. 

Από τη στιγμή που ο δήμαρχος βάζει και ξαναβάζει αυτό το θέμα, το σωστό δεν είναι να διεξαχθεί μία συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το αν προτιμά ανταποδοτικά ή αντισταθμιστικά; Αν επιλέξει τα ανταποδοτικά τέλη, χρήματα που θα διατίθενται νόμιμα μόνο για την καθαριότητα και τον φωτισμό του ΟΛΠ, τότε το επόμενο πολιτικό βήμα είναι ο δήμαρχος να προσπαθήσει να πείσει τους τρεις άλλους δημάρχους, έτσι ώστε αν συμφωνήσουν να ζητήσουν όλοι μαζί από την κυβέρνηση να τροποποιήσει την διάταξη της σύμβασης που αναφέρεται στις οικονομικές σχέσεις των παραλιμένιων δήμων με τον ΟΛΠ. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας πήρε με δικαστική απόφαση το 2015 από τον δημόσιο τότε ΟΛΠ 5εκ. ευρώ για τα ανταποδοτικά τέλη που δεν τα έδινε τα τελευταία χρόνια πριν από την πώλησή του. 

Καλό είναι νομίζω να επιμείνουμε στα προφανή, ότι δηλαδή από την μια μεριά είχαμε αυτά τα τελευταία χρόνια μία αλματώδη αύξηση των εσόδων του ΟΛΠ μετά την πώλησή του, που ο δημόσιος ΟΛΠ έτσι όπως λειτουργούσε, ούτε στα πιο τρελά όνειρά του δεν θα μπορούσε να τα ονειρευτεί, αύξηση που είχε ως αντίκρισμα και την αύξηση των θέσεων εργασίας. Το δυστυχώς είναι ότι κυκλοφορούν ανάμεσά μας διάφοροι εκλεγμένοι στην πλειονότητά τους τύποι, που έχουν μία έφεση στην ιδεοληψία, και που δεν συμμερίζονται την άποψη για το πόσο σημαντικό θέμα είναι αυτή η αύξηση για τον κόσμο της εργασίας. Παράλληλα όμως έχουμε και μία περιβαλλοντική επιβάρυνση της πόλης από τα πολύ περισσότερα εμπορικά, επιβατικά και κρουαζιερόπλοια που χρησιμοποιούν τα δύο λιμάνια. Αυτήν που την περνούν στο ντούκου άλλοι εκλεγμένοι, κυβερνητικοί παράγοντες αυτοί και προφανώς και οι ημικομμουνιστές σύντροφοι που βρίσκονται στο τιμόνι του ΟΛΠ Α.Ε και που μέχρι τώρα η περιβαλλοντική τους ευαισθησία κυμαίνετε υπό το μηδέν.

Να λοιπόν έτοιμα στο πιάτο δύο αιτήματα που μπορούν να διεκδικηθούν από τους δήμους και αφορούν στην κατασκευή όσο πιο σύντομα γίνεται, μονάδων ηλεκτροδότησης για την χρήση τους από τα πλοία τις μέρες που είναι αραγμένα στο επιβατικό και στο εμπορικό λιμάνι και για τη χρήση εκείνης της βενζίνης που έχει πολύ λιγότερο θείο από αυτό που χρησιμοποιούν τώρα. Και για τα δύο αυτά αιτήματα έχουν εκδοθεί ρυθμιστικά πλαίσια για όλα τα μεγάλα λιμάνια και όλα τα πλοία του κόσμου και βρίσκεται στα σκαριά κι ένα νέο πιο εξειδικευμένο για την ηλεκτροδότηση. 

Ένα άλλο αίτημα θα μπορούσε να είναι για την δημιουργία από τον ΟΛΠ πράσινων ζωνών ως αντιστάθμισμα στην μόλυνση που προκαλούν και τα πολλά πλοία και οι νταλίκες που μεταφέρουν τα πολλαπλάσια εμπορεύματα που διακινούνται από το λιμάνι προς άλλες περιοχές. 

Πιστεύω ότι ότι κάθε πολιτικά λογικός δημότης θα συμφωνούσε  ως σωστό και χρήσιμο για την πόλη να γίνει στο δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας όσο πιο σύντομα γίνεται, αλλά και γιατί όχι και στους άλλους παραλιμένιους δήμους αν το επιθυμούν κάποιες παρατάξεις τους, ένα Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο να καταθέσουν οι παρατάξεις τις προτάσεις τους για τη σχέση του Δήμου με τον ΟΛΠ και βάσει αυτών να διεξαχθεί μία εις βάθος συζήτηση με επιχειρήματα. Στόχος θα είναι να συμφωνήσουν για το ποιες θα είναι οι ιεραρχημένες διεκδικήσεις του Δήμου από τον ΟΛΠ. Επ'ευκαιρία καλό είναι να θυμηθούμε ότι ιεραρχημένες προτάσεις + το πως υλοποιούνται, είναι στην ουσία η πολιτική.

Στην περίπτωση όμως που δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν, τότε δημοκρατικά σωστό δεν είναι να μάθουμε ποιες θα είναι οι ιεραρχημένες διεκδικήσεις της Δημ.Αρχής για τα επόμενα χρόνια; Στην τελική βάσει των αποτελεσμάτων των δράσεών της θα την κρίνουμε σ'αυτό το πεδίο όπως και στο εξ ίσου σημαντικό για την ίδια, να τολμήσει δηλαδή να βελτιώσει τη σχέση της με την αυτοκριτική. Ξέρετε, την κανονική, αυτή που έχει κορώνα στο κεφάλι της τις απαντήσεις στις ερωτήσεις, τι λάθη κάναμε βρε σύντροφοι, για ποιους λόγους άραγε και πως στ' αλήθεια θα μπορέσουμε να τα διορθώσουμε;

Μιλάμε δηλαδή ότι στο βάθος κήπος των στόχων παίζει μια επιλογή στρατηγικής από την μεριά του δήμου και όχι διάφορες τακτικές κινήσεις που σε βάθος χρόνου συνήθως λίγα αποδίδουν και κατά βάση επιτρέπουν το ψάρεμα σε θολά νερά. Αυτό, λαμβάνοντας υπόψη πως εκτός απροόπτου, η Cosco θα διαχειρίζεται τις εμπορικές υποδομές του ΟΛΠ ως το 2052 και τις επιβατικές έως το 2066.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το κλίμα εχθροπραξίας μεταξύ Δήμου και ΟΛΠ που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια και που κατά την γνώμη μου ντουφεκιές στον αέρα είναι για τα πανηγύρια, θα αποδίδει κατά την γνώμη μου πολύ λιγότερα από τις  κανονικές ισότιμες σχέσεις, που είναι μία βασική προϋπόθεση για τις δημιουργικές αναμεταξύ τους συζητήσεις που γίνονται για αμοιβαία επ΄ ωφελεία όπου είναι δυνατόν. Αν αυτές αποβαίνουν άκαρπες υπάρχει και το μονοπάτι του καλού παλληκαριού, που είναι το επόμενο λογικό βήμα. Να προσπαθήσει δηλαδή να κλιμακώνει ο δήμος τις πιέσεις του προπάντων προς την κυβέρνηση και να προσφεύγει προς άλλους θεσμικούς παράγοντες όπως π.χ το ΣτΕ.

Τέλος, προφανώς θα υπάρχουν κι άλλες πλευρές της σχέσης Δήμου και ΟΛΠ Α.Ε που τις αγνοώ. Θα μας βοηθήσει πάντως αν οι δημοτικές παρατάξεις τις αναδείξουν ώστε σύντομα να διαλυθεί εντελώς η ομίχλη ανάμεσα στον Δήμο και τον ΟΛΠ και μπουν τα θεμέλια για τις γέφυρες της άμεσης επικοινωνίας. 

 ΟΛΠ: Στήριξη Πεκίνου στον Πειραιά Yπογράφτηκε ένα σημαντικό Mνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της OΛΠ AE με το τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι στον κόσμο, εκείνο της Γκουανγκτζόου που βρίσκεται στην Kαντόνα της Kίνας.

Στην COSCO το 67% του ΟΛΠ. Έπεσαν οι υπογραφές της συμφωνίας

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 16 Μαρτίου 2024 05:23
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση