Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2024 17:15

Πανελλαδική διάκριση στην ανακύκλωση για τον Δήμο Πειραιά + ένα σταγονίσιο σχόλιο

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

anakiklosi4Χρήστος Ράπτης. Μια ακόμη διάκριση για τον Δήμο Πειραιά στον τομέα της ανακύκλωσης, καθώς απέσπασε την 6η θέση πανελλαδικά στο Πρόγραμμα Συλλογής & Ανακύκλωσης Ενδυμάτων – Υποδημάτων ιδιωτικής εταιρίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε σύνολο 105 Δήμων που μετείχαν το 2023 στο πρόγραμμα από τους 332 που υπάρχουν πανελλαδικά, ο Δήμος Πειραιά βρέθηκε στις πρώτες θέσεις καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει στους μωβ κάδους, που έχει τοποθετήσει στην πόλη 186.145  κιλά ενδυμάτων – υποδημάτων.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, τόνισε πως τα τελευταία χρόνια γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από πλευράς Δήμου για να αυξηθεί το ποσοστό της ανακύκλωσης στην πόλη μας ενισχύοντας την περιβαλλοντική συνείδηση των δημοτών, στόχευση που πλέον αποδίδει καρπούς.

Εξέφρασε επίσης, την ικανοποίησή του για ακόμα μια διάκριση στον τομέα της ανακύκλωσης, υπογραμμίζοντας πως οι μωβ κάδοι που έχουν τοποθετηθεί στον Πειραιά εντάσσονται στον συνολικό σχεδιασμό του Δήμου ώστε να αποτελεί η ανακύκλωση αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των Πειραιωτών.

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Παναγιώτης Ρέππας, ανέφερε σε δήλωση πως στόχος είναι το 2024 να  τοποθετηθούν ακόμη περισσότεροι μωβ κάδοι στον Πειραιά, σημειώνοντας πως  η διαρκής ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε δράσεις ανακύκλωσης θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς. «Η ανακύκλωση μπορεί και πρέπει να είναι βασικό μέλημά μας να αναπτυχθεί, για έναν Πειραιά  ακόμα πιο καθαρό, ακόμα πιο «πράσινο», ακόμα πιο σύγχρονο», σημείωσε ο κ. Ρέππας.

Σ.Δ. α)  ΕΔΩ  οι βασικές πληροφορίες για την ιδιωτική εταιρεία ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων RECYCOM, που με τους μωβ κάδους της συνεργάζεται με πολλούς δήμους, ανάμεσα στους οποίους από τους κοντινούς μας είναι του Πειραιά, του Κερατσινίου Δραπετσώνας, του Περάματος ( βασικά στο κέντρο), της Σαλαμίνας, του Κορυδαλλού και του Μοσχάτου.

β) Έψαξα στο διαδίκτυο να βρω τους άλλους δήμους που κατέλαβαν τις 10 πρώτες θέσεις βάσει το βάρος των ρούχων και των υποδημάτων που συγκέντρωσαν το 2023 σε αυτό το πρόγραμμα αλλά μηδέν εις το πηλίκο. Ευπρόσδεκτη η βοήθεια που μπορεί να μας προσφέρει κάποιος από τους αναγνώστες αυτού του άρθρου. 

γ) Να τονίσουμε το αυτονόητο. Υπάρχουν λοιπόν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν τα κιλά που συγκεντρώνουν οι δήμοι που συμμετέχουν σ'αυτό το πρόγραμμα και οι οποίοι οι πιο σημαντικοί θα πρέπει να συνυπολογίζονται αν θέλουμε η σύγκριση να είναι επί ίσοις όροις. Κάποιοι από αυτούς είναι ο αριθμός των μωβ κάδων που υπάρχουν στο κάθε δήμο, όπως και τα χρόνια που λειτουργούν αυτοί, το ποιον και η ένταση της ενημέρωσης που έκανε η κάθε η δημ.αρχή στους δημότες της, ο πληθυσμός του κάθε δήμου, ο Μ.Ο της οικονομικής βάσης των δημοτών, η κοινωνική/δημοτική συνείδηση που σχετίζεται με θέματα αλληλεγγύης και οικολογίας, η σχέση των δημοτών με το δήμο τους, κ.ά. Έτσι τα κιλά που δηλώνει κάθε δήμος ότι συγκέντρωσε, είναι βεβαίως μία καλή πληροφορία, όμως δεν μας δίνει μία σαφή εικόνα για το ποιον αυτής της προσπάθειας. Χρειαζόμαστε κι άλλα στοιχεία για να δώσουμε ή όχι συγχαρητήρια στη δημ. αρχή και στους δημότες  που ο δήμος τους βρέθηκε στις πρώτες θέσεις.  

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2024 10:39
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση