Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2023 18:50

Ανώνυμα γλυπτά - επώνυμοι δήμαρχοι. Κάτω στον Πειραιά, στο λιμάνι, του Μάνου Σ.Στεφανίδη, από το fb

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

stefanidis3Φωτογραφία του ανδριάντα του Παλαιών Πατρών Γερμανού στη συμβολή της Σωτήρος Διός με την Γρηγορίου Λαμπράκη. Λίγο πριν το Ρολόι, στο Πασαλιμάνι. Εδώ υπάρχουν στη βάση του γλυπτού τα ονόματα όλων των φορέων που συνετέλεσαν ώστε αυτό να στηθεί το 2002. Το όνομα του δημάρχου Αγραπίδη, όλο το προεδρείο του συλλόγου Καλαβρυτινών ή το "Εθνικοθρησκευτικόν (sic) Γιαννακοπούλειον Ίδρυμα" που ήταν χορηγός αλλά πουθενά δεν είδα το όνομα του γλύπτη. Ούτε καν εντόπισα την υπογραφή του στο έργο. Ως είθισται. Αυτή όμως η ανωνυμία αφορά γενικότερα στην απαξιωτική αντιμετώπιση της γλυπτικής εν Ελλάδι. (Εξωτική λεπτομέρεια: Το άδειο, γαλάζιο συντριβάνι πίσω)! 

ΥΓ. Ψάχνοντας λοιπόν στο διαδίκτυο βρήκα τις εξής διαφωτιστικές πληροφορίες: 

" Έτοιμος να τοποθετηθεί στην Κλειτορία, ο ανδριάντας του Παλαιών Πατρών Γερμανού. 

Ο ανδριάντας είναι από την ίδια μορφή αυτών που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Κ. Καζάκος και είναι τοποθετημένοι στον Πειραιά και την Αγία Λαύρα αντίστοιχα. Το πρώτο τοποθετήθηκε στο Πασαλιμάνι Πειραιώς την 22/3/2003, το δεύτερο τοποθετήθηκε στον αύλειο χώρο της ιστορικής Μονής Αγίας Λαύρας την 25/3/2006". 

Η ιστορική αλήθεια όμως είναι πως το γλυπτό είναι κόπια του"συντάγματος" που έχει στηθεί στη Δημητσάνα ήδη από το 1930 και υπογράφεται από τον αρχιτέκτονα μνημείων και γλύπτη Κουρεμένο και τον Γάλλο καλλιτέχνη Paul-Gabriel Capellaro.

stefanidis4Δηλαδή έχουμε, εν προκειμένω, τρεις εκδόσεις από την ίδια μήτρα του γλυπτού του Καζάκου  που όμως ακολουθεί το γλυπτό της Δημητσάνας. Ο Κώστας Καζάκος είναι Γιαννιώτης γλύπτης που γεννήθηκε το 1949. Αυτός φιλοτέχνησε και τον κοντοπόδαρο Θοδ.  Κολοκοτρώνη που είναι στημένος λίγο πιο πάνω. Στον πεζόδρομο του υπό κατασκευή νέου Δημαρχείου (Ράλλειος).

Πάντως πρότυπο του Καζάκου είναι το Μνημείο του Παλαιών Πατρών Γερμανού στην είσοδο της Δημητσάνας που υπογράφεται (!) από τον γνωστό, γαλλοτραφή αρχιτέκτονα της Αρ Νουβώ Βασίλειο Κουρεμένο. Ο Β. Κουρεμένος γεννήθηκε το 1875 στις Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του 1920 ασχολούμενος με τη σχεδίαση κατοικιών, πολυκατοικιών, αλλά και μνημείων. Μεταξύ των έργων του είναι και το σχέδιο του μνημείου του Παλαιών Πατρών Γερμανού στη Δημητσάνα. Το σχέδιο (πρόπλασμα) του μνημείου αυτού βραβεύθηκε στο «Σαλόνι Γάλλων καλλιτεχνών» στο Παρίσι. Το 1924 διορίσθηκε καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο και αργότερα εξελέγη μέλος της νεοσύστατης Ακαδημίας Αθηνών. Πέθανε το 1957.

Περισσότερα στοιχεία:  https://www.archaiologia.gr/.../%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE.../ 

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση