Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2021 10:29

Γιατί λέει ΝΑΙ η κυβέρνηση στο νότιο παραθαλάσσιο μέτωπο της Αττικής και ΟΧΙ στο δυτικό παραθαλάσσιο του Πειραιά;

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

athinaiki-riviera 0Σ.Δ Μια χαρά την πήραμε διαβάζοντας αυτό το ρεπορτάζ που ακολουθεί, σχετικά με την παρουσίαση του έργου ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της νοτιανατολικής. Αττικής από τον πρωθυπουργό κ.Μητσοτάκη. Όταν ένα κομμάτι του κόσμου μας, της πόλης μας, της περιοχής μας βελτιώνεται, καλυτερεύει, ομορφαίνει, αυτό άμεσα και έμμεσα πάντα έχει θετικές επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων που ζουν κι εργάζονται όχι μόνο στις περιοχές αυτές αλλά και παραπέρα. Γι'αυτό ελπίζουμε αυτή η εξαγγελία του πρωθυπουργού να μην είναι σαν κι εκείνη που έκανε το καλοκαίρι του '19 στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή για τη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στην περιοχή της Ανάπλασης στα Λιπάσματα Δραπετσώνας και από τότε μην τον είδατε τον Παναή. 

Αυτό που για μια ακόμα φορά μας προκάλεσε μια πικρία είναι η εμφανής μεροληπτική στάση όλων των πολιτικών κομμάτων για τη δημιουργία έργων αναβάθμισης του δημόσιου χώρου κατά των περιοχών που βρίσκονται στον Δ.Πειραιά, δηλαδή του Περάματος, του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας και της Νίκαιας.  

Αν σκεφτούμε ότι τουλάχιστον στα λόγια όλοι οι οργανισμοί όπως π.χ ο ΟΗΕ, η Ε.Ε και ΟΟΣΑ κι όλοι οι πολιτικοί χώροι ένα πρωτεύοντα στόχο που έχουν στο κέντρο της δράσης τους είναι να ενισχύεται η συνοχή της κοινωνίας και να αμβλύνονται οι ανισότητες που ιδιαίτερα την εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης και της πανδημίας οξύνθηκαν περεταίρω, προκαλεί εντύπωση αυτή η εύνοια. Δεν θα είμαστε μακριά από την αλήθεια αν την χαρακτηρίσουμε ταξική, αυτή την εύνοια που δείχνει το πολιτικό μας προσωπικό υπέρ των περιοχών της Ν.Α Αττικής. Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι είναι τυχεροί όσοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σ'αυτήν την προνομιούχα περιοχή της Αττικής αυτό δεν απαλλάσσει από τις ευθύνες της την Πολιτείας από να φροντίζει εξ ίσου όλες τις περιοχές της Αττικής. 

Καταλαβαίνουμε φυσικά ότι η περιοχή αυτή είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά της χώρας για την άνοδο του τουριστικού ρεύματος και ως εκ τούτου την αναγκαιότητα της γενναίας χρηματοδότησης. Αυτό όμως με τίποτα δεν μπορεί να οδηγεί σε μία άδικη αντιμετώπιση των ανθρώπων που ζουν στο Δ.Πειραιά, όταν μάλιστα αντί να βελτιώνεται το περιβάλλον και ο δημόσιος χώρος στις περιοχές του, αντιθέτως, με όλα τα έργα που τρέχουν την περίοδο αυτές χειροτερεύουν κι άλλο. Αν σκεφτούμε μάλιστα ότι εδώ και έξι χρόνια οι κυβερνήσεις της χώρας δεν κατάφεραν να λύσουν, αν όχι το πρώτο περιβαλλοντικό πρόβλημα του Λεκανοπεδίου, σίγουρα το δεύτερο μετά αυτό της Φυλής, τότε μόνο οργή μπορούμε να αισθανθούμε. Αναφερόμαστε στο πρόβλημα της τοξικής μελισσανιδίλας που χαλάει την καθημερινότητα και την υγεία 100 χιλ. ανθρώπων που ζουν κι εργάζονται στις περιοχές Δραπετσώνας, Κερατσινίου, Α. Περάματος και Δ.Πειραιά.  

Τι μπορεί να γίνει κατ'αρχάς κι όχι για την τιμή των όπλων; Όλοι μαζί οι βουλευτές της Α' και της Β' Πειραιώς, η Περιφερειάρχης Πειραιά μαζί με όλους τους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια των 5 δήμων του Πειραιά, αν φυσικά εκτιμούν ότι διαρκώς οι ψηφοφόροι τους αδικούνται σε σχέση με εκείνους άλλων προνομιούχων περιοχών, τότε εκ των ουκ άνευ δεν είναι να πιέσουν ασφυκτικά την κεντρική εξουσία για ένα σύνολο έργων τουλάχιστον ίσης χρηματοδότησης με αυτήν της Αθηναϊκής Ριβιέρας, έργα που θα αναβαθμίσουν την περιοχή του ευρύτερου Πειραιά (αν σκεφτούμε ότι τελικά το οικολογικό πάρκο στον όρμο του Φαλήρου θα στοιχίσει κοντά στα 250 εκ. φαντάζεστε για τι συνολικό ποσόν μιλάμε όσον αφορά όλα τα δημόσια έργα που θα γίνουν στην Αθηναϊκή Ριβιέρα;). Όταν μάλιστα υπάρχει η περιοχή της ανάπλασης των 640 στρεμμάτων στη Δραπετσώνα που προσφέρεται για να γίνουν παπάδες σ'αυτήν την περιφέρεια και ανάμεσα ως πρώτη προτεραιότητα ένα Μητροπολιτικό Πάρκο που δεν υπάρχει ούτε ένα σε όλη την Β' Πειραιά. Αυτό ως αρχή. Και ότι άλλο σκεφτούν καθ'οδόν και απαιτήσουν αυτοί οι εκλεγμένοι συνάνθρωποί μας, ιδαίτερα τώρα που παίζουν και οι πόροι από το Ταμείο Ανάπτυξης.  

Ρεπορτάζ: Η παρουσίαση του έργου ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Αττικής, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα, έκτασης 70 χλμ, θα αποτελείται από ποδηλατόδρομο, πεζόδρομο, καθώς και χώρους πρασίνου, άθλησης και αναψυχής. Το έργο θέλει να ανοίξει «την Αθήνα προς τη θάλασσα», με την επένδυση του Ελληνικού, ενώ περιλαμβάνει έργα υποδομών και διαμόρφωσης περιβάλλοντος στους οκτώ παράκτιους δήμους.

 Το έργο, που θα ολοκληρώνεται σε φάσεις, θα εκτείνεται από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο και αφορά συνολική απόσταση 70 χλμ. Η πρώτη φάση του θα αφορά 22 χλμ. από τον Πειραιά έως τη Βουλιαγμένη.

Το αστικό κομμάτι θα αποκτήσει ενιαίο ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο, ενώ για το υπόλοιπο, από τη Βουλιαγμένη έως το Σούνιο, μήκους 48 χλμ., προβλέπεται αναμόρφωση της διαδρομής με ενιαία ανάπλαση. Παράλληλα, σε όλη την Αττική θα κατασκευαστεί Μητροπολιτικό Δίκτυο Ποδηλάτου, συνολικού μήκους άνω των 100 χιλιομέτρων.

Το δίκτυο των ποδηλατόδρομων θα ενισχυθεί με την εκπόνηση σχεδίου που αφορά στην κατασκευή ποδηλατικού άξονα, ο οποίος θα κινείται σε μεγάλο βαθμό παράλληλα με την παλιά σιδηροδρομική γραμμή Αγ. Ανάργυροι - Λαύριο, ουσιαστικά συνδέοντας το νοτιοανατολικό άκρο της Αττικής με τα βορειοδυτικά.

 Αρχής γενομένης από τον Ιούλιο του 2021 θα «τρέξει» πρόγραμμα διάθεσης κοινόχρηστων ποδηλάτων, συμβατικών και ηλεκτρικών, σε συνεργασία με 80 Δήμους. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 30 εκατομμύρια ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

 Οι τέσσερις ποδηλατόδρομοι των οποίων θα δρομολογηθεί η κατασκευή με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ:

Το τμήμα από Κηφισιά έως Γκάζι, μήκους 16 χιλιομέτρων.

Τη σύνδεση του μετρό (Κατεχάκη) με την Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη, μέσω του μητροπολιτικού πάρκου στο Γουδί έως το πάρκο Ιλισίων.

Τη συνέχιση του προηγούμενου ποδηλατόδρομου, από το Παναθηναϊκό Στάδιο μέσω της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας στη Διονυσίου Αεροπαγίτου και από εκεί στο τελευταίο τμήμα της Ερμού έως το Γκάζι.

Τη δημιουργία ενός μεγάλου ποδηλατόδρομου, μήκους 76 χιλιομέτρων, από τους Αγίους Αναργύρους έως το Λαύριο.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 06 Ιουνίου 2021 20:49
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση