Σάββατο, 26 Ιουνίου 2021 16:17

Ανάκριση από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά για αέριες εκπομπές κρουαζιερόπλοιου εντός του λιμανιού

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

reportaznetΚάθε φορά που τυχαίνει να διαβάσουμε άρθρα που αναφέρονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση στο λιμάνι του Πειραιά θυμώνουμε αλλά δεν πέφτουμε από τα σύννεφα μιας και όλες τις φορές οι ελάχιστες μετρήσεις όποτε γίνονται δείχνουν ότι η ατμόσφαιρα στο λιμάνι του Πειραιά και εννοείται και στις πέριξ περιοχές είναι σε πολλούς ρύπους η πλέον μολυσμένη στο λεκανοπέδιο.

Τι μπορεί να αλλάξει αυτήν την ανθυγιεινή κατάσταση. Πολλοί σταθμοί μέτρησης αερίων εκπομπών μέσα στο λιμάνι, όπως υπάρχουν στα περισσότερα ευρωπαϊκά λιμάνια, την από το 2020 ημερομηνία εφαρμογής της απόφασης του Διεθνή Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) για χρήση ναυτιλιακού καυσίμου μικρής περιεκτικότητας σε θείο 0.5% για όλα ανεξαιρέτως τα πλοία και τον έντονο εξηλεκτρισμό διαφόρων λειτουργιών των πλοίων που έχει πάρει απόφαση τα τελευταία χρόνια η ΙΜΟ (  Η ηλεκτρική ενέργεια στην υπηρεσία της Ναυτιλίας ).

Όλοι όσοι έχουμε μια πείρα ζωής καταλαβαίνουμε πως, ιδιαίτερα σ'αυτήν την χώρα, εξ ίσου σημαντικό με τις οικολογικές αποφάσεις της ΙΜΟ είναι και οι μηχανισμοί ελέγχου, είτε από ανεξάρτητες αρχές είτε από κρατικές. 

Ακολουθεί το ρεπορτάζ  ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Ανακρίσεις από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών για τις αέριες εκπομπές από κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι . Στο άρθρο αυτό γίνεται αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις με τις καταγγελίες από το Παρατηρητήριο Πειραϊκής και πολιτών για τις αέριες εκπομπές που προκαλούν ελλιμενισμένα κρουαζιερόπλοια και η κατεπείγουσα παραγγελία (17643/2021/09-06-2021) για τις ανακρίσεις που διέταξε ο Εισαγγελέας  Πρωτοδικών Πειραιά σχετικά με φερόμενη ρύπανση από το Κ/Ζ Norwegian jade, που αναδεικνύουν τη σοβαρότητα της κατάστασης που χρόνια τώρα απασχολεί τον  Πειραιά.  

Κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία με το δεδομένο ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση θεωρείται πλέον ο σημαντικότερος περιβαλλοντικός κίνδυνος για την υγεία στην Ευρώπη. Οι τελευταίες εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΕΑ) δείχνουν ότι τα σωματίδια (PM2.5) εξακολουθούν να προκαλούν τις σημαντικότερες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα στις πολυπληθείς  πόλεις, όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση φτάνει σε υψηλά επίπεδα.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 27 Ιουνίου 2021 10:45
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση