Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2021 18:06

Εικαστικά: Η τέχνη και το δικαίωμα στη σιωπή & Gallery walk στην Αθήνα

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

lifo149Στην ιδιόμορφη παγκόσμια συνθήκη της πανδημίας, εν μέσω περιορισμών, απαγορεύσεων και έκτακτων μέτρων, εγκαινιάστηκε στις ΗΠΑ μια «ελληνική» έκθεση με θέμα το σωφρονιστικό σύστημα, τα καθεστώτα φυλάκισης και εγκλεισμού. Τίτλος της, «The Right to Silence?». Η πρώτη ενότητα της έκθεσης παρουσιάζεται αυτή την περίοδο στο John Jay College of Criminal Justice στο City University of New York με τη συμμετοχή 43 Ελλήνων, Κυπρίων και Αμερικανών καλλιτεχνών.

Η δεύτερη παράλληλη δράση αναμένεται σύντομα στο «Undercurrent» του Μπρούκλιν. Τη διοργάνωση των εκδηλώσεων που θα πλαισιώσουν το πρόγραμμα έχει αναλάβει η πολιτιστική πλατφόρμα Greece in USA, που ιδρύθηκε το 2020 από την ιστορικό τέχνης, επιμελήτρια και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Πόλης της Νέας Υόρκης, CUNY, Σωζήτα Γκουντούνα.

Ο τίτλος της έκθεσης αναφέρεται στα Miranda rights, στο δικαίωμα που έχει ο συλληφθείς να σιωπήσει κατά τη διάρκεια της αστυνομικής προανάκρισης. Η έκθεση προσεγγίζει, περισσότερο με ποιητικό παρά με καταγγελτικό τρόπο, τα καίρια ζητήματα που σχετίζονται με το ποινικό σύστημα, τις φυλετικές διακρίσεις, τις ιδιωτικές φυλακές αλλά και τα όρια της ελευθερίας. Το θέμα ακούγεται ενδεχομένως εξωτικό για το ελληνικό κοινό αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό –και επίκαιρο– στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πατώντας kathimerini.gr  η συνέντευξη που παραχώρησε η Σωζήτα Γκουντούνα στον Δημήτρη Τσουμπλέκα.

 Οκτώ ανοιξιάτικες εκθέσεις στις οποίες μπορείς να περιηγηθείς ψηφιακά (ή σε υπαίθριους χώρους της Αθήνας).

Οι εκθέσεις αυτές είναι: 1)CARNIVAL bEHIND THE MASKS στην γκαλερί Σκουφά, 2) ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ στην γκαλερί Ζουμπουλάκι, 3) Η ΓΥΝΑΙΚΆ ΣΤΗΝ ΕΠAΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821, στο ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη. 4) BOYD WEBB στην γκαλερί BERNIER /ELIADES. 5) DOUBLE - BLIND ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΕΛΑΣ, στην THE BREEDER. 6) ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΟΙ/ΕΠΤΑ ΠΥΛΕΣ, ΓΙΩΡΓΟς ΞΕΝΟΣ στο πάρκο Σταύρου Νιάρχου, 7) Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΜΑΣ ΚΗΠΟΣ, 2010-2021, ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΝΕΡΗΣ, GENESIS GALLERY. 8) ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΠΟ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.

Πατώντας  lifo.gr  θα σας εμφανιστεί ολόκληρο το άρθρο του M.HULOT "Gallery walk στην Αθήνα", με τις παρουσιάσεις και τους συνδέσμους. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2021 18:36
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση