Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2021 15:49

Όταν το καράβι πετάει 7 στους 10 επιβάτες στη θάλασσα το ταξίδι δε συνεχίζεται κανονικά κα.Κεραμέως

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

gkavad4Για μια ακόμα φορά πήρε «άριστα» στο μάθημα του κυνισμού και του αυταρχισμού η Υπουργός Παιδείας: "Η ύλη προχωρά κανονικά στα παιδιά που κάνουν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης" τόνισε στις 3.2 στην ΕΡΤ και συνέχισε: «Όπως σας είπα παρακολουθούμε πολύ στενά  την   κάλυψη  της ύλης και σε κάθε περίπτωση, πριν από το τέλος της χρονιάς  θα έχουμε συνολική εικόνα και σύμφωνα αυτή επιλέγονται και τα θέματα. Στις Πανελλαδικές οι εξεταστές που απαρτίζουν  την Κεντρική Επιτροπή που επιλέγει  τα θέματα   έχουν εικόνα το ποια ύλη  έχει καλυφθεί ακριβώς σε όλη τη χώρα».  

Όταν, όμως κ. Ν. Κεραμέως το καράβι πετάει 7 στους 10 επιβάτες στη θάλασσα το ταξίδι δε συνεχίζεται κανονικά. Αναφερόμαστε στην πρόσφατη έρευνα της «Καθημερινής» σύμφωνα με την οποία οι τρεις στους τέσσερις μαθητές (72,6%) δήλωσαν ότι έχουν εμπεδώσει λίγο ή και καθόλου την ύλη που διδάχθηκε στα τηλεμαθήματα. Αυτό αποδεικνύει ότι η τηλεκπαίδευση δεν έχει καμιά σχέση με τη δια ζώσης εκπαίδευση. Γιατί συνθλίβει παιδαγωγικές αρχές και αξίες, καταργεί την καθολική πρόσβαση των μαθητών, υποβαθμίζοντας την εκπαιδευτική διαδικασία σε μία μονόδρομη μετάδοση πληροφοριών εν είδει «ραδιοφωνικής εκπομπής». Αποκλείει εκ των πραγμάτων από τη στοιχειώδη επαφή με το μάθημα ένα μεγάλο τμήμα μαθητών που προέρχονται από τις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις και στρώματα και τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας είτε επειδή δεν έχει ηλεκτρονικό υπολογιστή ή τη δυνατότητα σύνδεσης, είτε επειδή παρακολουθεί σποραδικά με προβλήματα συνδεσιμότητας, άρα είναι δέκτης θραυσμάτων τηλεκπαίδευσης ως στιγμιοτύπων ενός ιδιότυπου «ζάπινγκ». Εκτός αυτών διακυβεύεται και η ψυχική υγεία των μαθητών/-τριών μας, σε συνθήκες μάλιστα οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, φτωχοποίησης και αλλαγής των ενδοοικογενειακών ισορροπιών λόγω του υποχρεωτικού εγκλεισμού.   

Ας μη μας διαφεύγει, επίσης, ότι το άνοιγμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας για την μετάδοση του ιού , δημιουργεί «μαθητές – υποψηφίους  δυο ταχυτήτων», στα λύκεια διότι στις κόκκινες περιοχές οι σχολικές μονάδες δε θα επαναλειτουργήσουν για άγνωστο ακόμη διάστημα.  

Εξάλλου ένα μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών δε έχουν δηλώσει την ύλη της τηλεκπαίδευσης ως διδαχθείσα με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα. Σχολεία που έχουν «προχωρήσει στην κάλυψη της ύλης» και άλλα που «έχουν μείνει πίσω». Αποδεικνύεται, έτσι, ότι η εκπαιδευτική διαδικασία και η παιδαγωγική είναι άγνωστες έννοιες για την κ. Κεραμέως και τους συμβούλους της.   

Όσο και αν κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ το επιδιώκουν, οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να ξεχνούν και να αφήνουν πίσω τους μαθητές που αδυνατούν να βρεθούν στις «ηλεκτρονικές τάξεις». Και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να επιτρέψουν να ισοπεδωθούν με το άθλιο ιδεολόγημα της «ατομικής ευθύνης» οι μαθητές που αδρανοποιούνται στην καλύτερη περίπτωση, όταν από την κουζίνα ενός αγροτικού νοικοκυριού προσπαθούν να κάνουν «μάθημα» από ένα κινητό. Γιατί όταν το καράβι πετάει επιβάτες στη θάλασσα, το ταξίδι δε συνεχίζεται κανονικά!   

Για αυτό όχι μόνο είναι δίκαια, αλλά και αναγκαία να υλοποιηθούν τα αιτήματα για:   

Δραστική μείωση και αναπροσαρμογή της ύλης από τώρα όλων των μαθημάτων και, ιδίως, των πανελλαδικώς εξεταζόμενων.   

· Να αποσυρθούν όλες οι αλλαγές που ετοιμάζουν στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ που στοχεύουν στη μείωση του αριθμού των εισακτέων και σε κλείσιμο τμημάτων των ΑΕΙ.   

· Να καταργηθεί η τράπεζα θεμάτων που αποκλείει μαζικά τους μαθητές από το δικαίωμα στη μόρφωση.    

Η επάνοδος στη ζωντανή εκπαιδευτική διαδικασία με όλα τα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων είναι η μόνη προτεραιότητα. Για να μην υπάρξει μια ακόμα χαμένη χρονιά για την πλειοψηφία των μαθητών και των μαθητριών   

*Ο Γιώργος Κ. Καββαδίας είναι φιλόλογος μέλος της ΣΕ του περιοδικού Αντιτετράδια και του Εκπαιδευτικού Ομίλου     

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2021 15:58

Σχόλια   

0 # Ιγνατιάδης Λάκης 04-02-2021 16:59
Την Τράπεζα Θεμάτων για τους μαθητές του Λυκείου και πιο συγκεκριμένα γι'αυτούς της Γ'Λυκείου την πρόλαβα ίσα ίσα τότε που ακόμα δίδασκα. Τίποτα δεν μου άρεσε σ'αυτήν την Τράπεζα και τίποτα δεν με τράβηξε. Δίχως να κάνω τον έξυπνο οι επιλογές μου ως προς τις ασκήσεις που έδινα στους μαθητές ήταν εμφανώς καλύτερες απ'αυτές της Τράπεζας που ήταν αναμενόμενες και επιλεγμένες απ'αυτές που κυκλοφορούν σε όλα τα φροντιστηριακά βοηθήματα. Ούτε διδακτική σειρά είχαν που να βοηθάει τη διδασκαλία, όπως επίσης ούτε πρωτοτυπία και τέλος δεν βοηθούσαν στην εμβάθυνση και στο άπλωμα της θεωρίας. Μια φτωχειά δηλαδή συλλογή ασκήσεων. Από τότε απ' ότι έχω πληροφορηθεί τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου.
Το σχόλιο αυτό αναφέρεται στην πρόταση του Καββαδία που η αντίρρησή του εστιάζει στο ότι η Τράπεζα Θεμάτων αποκλείει μαζικά τους μαθητές από το δικαίωμά τους στην μόρφωση και γι'αυτό ζητά να καταργηθεί. Τώρα πως αποκλείει μαζικά τους μαθητές δεν μπορώ να το καταλάβω, εκτός κι αν υπονοεί πάνω κάτω αυτά που αναφέρω στην αρχή.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση