Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024 18:56

Αηδία, του Κώστα Καναβούρη, από το fb

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

fb11«Ευχαριστώ τον Παναγιώτη για την κατανόησή του σε ένα ατυχές περιστατικό, για το θάρρος να αντισταθεί (...)» και μπλα...μπλα...μπλα...

Το πιο κατάπτυστο πολιτικό κείμενο των ημερών και ένα από τα πιο κατάπτυστα πολιτικά κείμενα ever, είναι η δημόσια ευχαριστία του Λευτέρη Αυγενάκη στον 23χρονο ενοικιαζόμενο υπάλληλο Παναγιώτη Βαζούρα, ο οποίος αφού εδάρη και προπηλακίστηκε λεκτικά από μέλος της κυβέρνησης τη στιγμή του περιστατικού, απέσυρε μετά από 14 μέρες τη μήνυσή του για εξύβριση και απειλή.

Μόνο αηδία μπορεί να νιώσει κανείς για τον Λευτέρη Αυγενάκη (και για το ήθος αυτών που μας κυβερνούν), που δεν του έφτασε η επιδεικτική...και χειρωνακτική του περιφρόνηση στον πολίτη, σ' ένα 23χρονο παιδί με καταργημένα όλα τα εργασιακά του δικαιώματα, την συμπλήρωσε και με διαπόμπευση. Με ηθική και συναισθηματική ισοπέδωση δηλαδή. Γιατί είναι εγκληματική αφέλεια να θεωρήσει κανείς ότι η απόσυρση της μήνυσης είναι προϊόν ελεύθερης βούλησης. Η Δικαστική Εξουσία ακούει; Γιατί υπάρχει και το αυτεπάγγελτο της δίωξης... 

Είμαστε αναφανδόν με τον Παναγιώτη και με τον κάθε Παναγιώτη που παλεύει για τη ζωή του χωρίς δίχτυ προστασίας. Είμαστε δίπλα του, τον αγκαλιάζουμε, τον νιώθουμε, τον στηρίζουμε για να μη χάσει τον αυτοσεβασμό του και του ζητούμε συγγνώμη που τον αφήσαμε εκτεθειμένο στην κανιβαλική συμπεριφορά κάθε αποχαλινωμένου και ελεεινού μεγαλοσχήμονα.

Γιατί το πρόβλημα φυσικά, δεν είναι προσωπικό, είναι πολιτικό, είναι ταξικό και είναι τεράστιο. Πριν ηττηθεί ο κατάμονος Παναγιώτης, υπάρχουν ήττες και ήττες πολιτικές και κοινωνικές που οδηγούν στους καθημερινούς φασισμούς και στις εξατομικευμένες τραγωδίες.

Πριν ρίξουμε λοιπόν τον λίθο του αναθέματος στο παιδί, ας κοιτάξουμε πρώτα τις δικές μας πομπές και το δικό μας ύψος σχετικά με το ύψος των περιστάσεων. Ίσως η ντροπή για όσα δεν πράξαμε την ώρα που ερίζαμε (κι ακόμη...), «περί όνου σκιάς» ή για το φύλο των (αριστερών) αγγέλων, ίσως, λέω, η ντροπή μάς κάνει να δούμε πιο καθαρά τα πράγματα.

Αν όχι, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε ψοφοδεείς και αμήχανοι το φριχτό παιχνίδι της γελοιότητας: τους κυνηγούς να κυνηγούν σπουργίτια με κανόνια. Και φυσικά να τα σκοτώνουν.

Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση