Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2023 09:15

Τι λέει και τι κάνει ο δήμος Πειραιά για την ρύπανση που προκαλούν τα πλοία στο λιμάνι

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
peiraias1Παρατηρητήριο Πειραϊκής στο fb. Ο Δήμος Πειραιά τελεί υπό σύγχυση και αδρανεί για την ατμοσφαιρική ρύπανση από τα κρουαζιερόπλοια και τις επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία.
Την 1η Μαρτίου ο Δήμος Πειραιά συνδιοργάνωσε συνέδριο με την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) με θέμα «Προστασία του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος από τις εκπομπές ρύπων που προκαλούνται από την λειτουργία των μηχανών των ελλιμενιζόμενων πλοίων στον κεντρικό επιβατηγό λιμένα Πειραιά».  
Αμφότερες οι πλευρές δήλωσαν ότι επιθυμούν την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στον Πειραιά , ευελπιστώντας ότι στο απώτερο μέλλον τα ελλιμενισμένα γιγα-κρουαζιερόπλοια θα ηλεκτροδοτούνται διότι ενδιαφέρονται επίσης για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Ωστόσο καμία πλευρά δεν ενδιαφέρθηκε να θέσει άμεσες υλοποιήσιμες προτάσεις , χρονοδιαγράμματα, επιστημονικά κριτήρια και λήψη μέτρων που θα εξασφαλίζουν την προστασία των κατοίκων.Σαφώς και δεν ήταν αυτός ο στόχος τους, διότι σε περίπτωση που ζητούμενο θα ήταν η διασφάλιση της δημόσιας υγείας θα είχαν αναλύσει επιστημονικά δεδομένα τα οποία έχει θέσει υπ’ όψη τους το Παρατηρητήριο Πειραϊκής όταν με επιστολή του από τον Δεκέμβριο του 2022 ενημέρωσε για τις μελέτες της ρύπανσης των κρουαζιεροπλοίων στο λιμάνι του Πειραιά, τον Δήμαρχο, τον Περιφερειάρχη Αττικής και το Υπουργείο περιβάλλοντος. Η αοριστολογία άλλωστε και η σύγχυση συνεχίστηκε και στην εκπομπή του Σαββάτου από το «Κανάλι ένα» του Πειραιά όπου είχε προσκεκλημένους τον εκπρόσωπο της κρουαζιέρας κύριο Κουμπενά και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.
Ο κος Κουμπενάς, εξέφρασε την ανησυχία των εφοπλιστών για τις καθυστερήσεις και τα αδιέξοδα όσον αφορά την ηλεκτροδότηση των κρουαζιερόπλοιων από την ξηρά. Ανέδειξε ότι παρ όλο που τα κρουαζιερόπλοια θα φέρουν τις κατάλληλες υποδομές για να δεχθούν ηλεκτρική ενέργεια από την ξηρά, ωστόσο τα λιμάνια δεν έχουν τις υποδομές. Το 2030 αμφίβολο είναι αν θα υπάρχει στον Πειραιά έστω και μια θέση ηλεκτροδότησης στις δεκατρείς υπάρχουσες θέσεις ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων !
Το Παρατηρητήριο Πειραϊκής είχε καταδείξει από τον Απρίλιο του 2020 στην διαβούλευση για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της COSCO-η οποία υπερψηφίστηκε από την περιφέρεια Αττικής - ότι η ηλεκτροδότηση η οποία προβλεπόταν στην μελέτη του MasterPlan ήταν αερολογία καθώς δεν συνοδευόταν από συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, προϋπολογισμούς και τοπογραφικά σχέδια των εγκαταστάσεων ούτε καν διασφάλιση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από τον ΔΕΔΗΕ. Εξ άλλου ο εκπρόσωπος της Δημοτικής αρχής και αντιδήμαρχος κύριος Καρύδης στην συνέντευξή του,
• δεν ανέφερε ότι το λιμάνι του Πειραιά είναι 3ο ανάμεσα στα Ευρωπαϊκά λιμάνια, στην ατμοσφαιρική ρύπανση από ελλιμενισμένα πλοία.
• Παρ όλα αυτά φάνηκε καθησυχαστικός, εφ όσον ο Δήμος συμμετέχει πλέον σε προγράμματα και προτίθεται να αγοράσει σταθμό μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων, ξεχνώντας να αναφέρει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση στον Πειραιά είναι ιδιαίτερα αυξημένη και ότι υπάρχουν υπερβάσεις αέριων ρύπων με βάση τις διατάξεις της οδηγίας 2008/50/ΕΚ «για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και καθαρότερο αέρα για την Ευρώπη» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 21ης Μαΐου 2008» (Αριθμ. Η.Π. 14122/549/Ε.103). Για το λόγο αυτόν η Ελλάδα βρίσκεται κατηγορούμενη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις υπερβάσεις στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.
• Φάνηκε επίσης να μην αναγνωρίζει την κρισιμότητα της κατάστασης καθώς ο ΠΟΥ (και έπεται η Ε.Ε.) μειώνει τα όρια έκθεσης του πληθυσμού σε ατμοσφαιρικούς ρύπους. Η Δημοτική αρχή θεωρεί ο Πειραιάς έχει την πολυτέλεια χρόνου να περιμένει μέχρι να αγοραστούν και εγκατασταθούν οι «αισθητήρες» και κατόπιν να αναπτυχθούν και εφαρμοστούν πολιτικές και μέτρα διαχείρισης της ήδη επιβαρυμένης ατμόσφαιρας, με βάση τα ισχύοντα υψηλότερα όρια.
• Καμία αναφορά δεν έκανε σε επιστημονικές μελέτες οι οποίες αναδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν αρκετοί μετρητικοί σταθμοί για να αξιολογηθεί η συνεισφορά των λιμενικών δραστηριοτήτων στην ποιότητα του αέρα που αναπνέουν οι κάτοικοι του Πειραιά έτσι ώστε να εκτιμηθεί επιστημονικά η συμμετοχή των λιμενικών και αστικών λειτουργιών στην ποιότητα του αέρα.
Τέλος σε περίπτωση που ο Δήμος Πειραιά είχε αντιληφθεί τη σοβαρή επιβάρυνση της ατμόσφαιρας της πόλης και παρακολουθούσε το διεθνές ενδιαφέρον για την ρύπανση του Πειραιά θα είχε επενδύσει άμεσα σε κονδύλια για την προστασία της Δημόσιας Υγείας στα πλαίσια της χρηματοδότησης που εξασφάλισε ακριβώς για αυτόν το σκοπό από τη Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ).
Αλλά και η αντιπολίτευση με τον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωπο της δημοτικής παράταξης «Πειραιάς για όλους» κινήθηκε εκτός θέματος.
• Αναφέρθηκε σε 5 πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον ευρύτερο Πειραιά συγχέοντας την ρύπανση που προέρχεται από καυσαέριες εκπομπές (κρουαζιερόπλοια) με την ρύπανση από βιομηχανικές εκπομπές ρύπων ( Oil One) . Το ζητούμενο ωστόσο είναι η ποιοτική και ποσοτική ανάλυση του κάθε είδους ρύπου ιδιαίτερα. Οι πολίτες του Πειραιά ενδιαφέρονται για το πώς θα διαχειριστούμε την ρύπανση και όχι να γίνει μια ακόμα, διαπίστωση της ύπαρξής της. Η εκτίμηση της συνεισφοράς των διαφορετικών πηγών με όμοιους ρύπους, είναι καθοριστική για την ανάπτυξη διαχειριστικών σχεδίων . Σε αυτό το ζητούμενο κανείς αρμόδιος φορέας (Υπ. Περιβάλλοντος, Περιφέρεια, ΥΝΑΝΠ και Δήμος Πειραιά) δεν έχει να προτείνει κάτι, διότι απλούστατα δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα με τη σοβαρότητα που αρμόζει, όταν μιλάμε για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
• Στη συνέχεια ο κύριος Μπελαβίλας κατονόμασε περιοχές του Πειραιά που επιβαρύνονται περισσότερο- προφανώς κατ’ εκτίμηση του ιδίου-,καθώς όλες οι μελέτες που έχουν δημοσιευτεί δεν καταλήγουν σε τέτοια συμπεράσματα, λόγω του ελάχιστου αριθμού των μετρητικών σταθμών στον Πειραιά. Ολες οι δημοσιευμένες μελέτες επισημαίνουν την έλλειψη ικανού αριθμού μετρητικών σταθμών στον Πειραιά, προκειμένου να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της διάχυσης των αέριων ρύπων. Το ότι μια περιοχή επιβαρύνεται περισσότερο από τις καυσαέριες εκπομπές πλοίων ανάλογα με τον επικρατούντα άνεμο, είναι προφανές
.• Ενώ επεσήμανε με νόημα, ότι δυστυχώς εναπόκειται στην COSCO να αναπτύξει την ηλεκτροδότηση από την ξηρά- η γνωστή ιστορία δηλαδή των ιδιωτικοποιήσεων που ο επενδυτής δεν ελέγχεται από το κράτος –δεν πρότεινε τρόπους με τους οποίους η αντιπολίτευση προτίθεται να αντιδράσει. Μήπως θα πρέπει να κάτσει ο Δήμος, η Περιφέρεια, οι πολίτες με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας πότε θα δεήσει η COSCO να επενδύσει χρήματα ; Η ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους του Δήμου να προσφύγει στη δικαιοσύνη αναδεικνύοντας τις σοβαρές ευθύνες της COSCO έχει περάσει ποτέ ως σκέψη διεκδίκησης μέσα στο δημοτικό συμβούλιο ;
• Δήλωσε ικανοποιημένος από την χρήση LNG ως καυσίμου πλοίων στον Πειραιά. Οι διαρροές μεθανίου από τα πλοία που χρησιμοποιούν υγροποιημένο φυσικό αέριο καθιστούν τα περισσότερα πλοία πιο ρυπογόνα συγκριτικά με εκείνα που χρησιμοποιούν diesel ή μαζούτ σύμφωνα με τα ευρήματα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Transport & Environment που βασίστηκαν σε στοιχεία της Κομισιόν και του IHS Markit. Περίπου το 80% του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Ευρώπης LNG που χρησιμοποιείται σήμερα από πλοία είναι πιο επιβλαβές για το περιβάλλον από τα καύσιμα που αντικαθιστά, λόγω της εκπομπής μεθανίου το οποίο προκαλεί 80 φορές μεγαλύτερη θέρμανση από το διοξείδιο του άνθρακα. Το άκαυστο μεθάνιο σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού διαχέεται στην ατμόσφαιρα και θερμαίνει τον πλανήτη πιο γρήγορα με ανησυχητικές επιπτώσεις για το κλίμα. Άλλωστε από το master plan προβλέπεται το επιβατηγό λιμάνι Πειραιά να αποκτήσει θέσεις αεριέλευσης LNG προκειμένου να ανατροφοδοτεί πλοία της ανατολικής Μεσογείου βάζοντας σε κίνδυνο όλη την πόλη σε περίπτωση ατυχήματος.
Σημαντική η συνεισφορά του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανταρσία στο λιμάνι» κύριου Διαβολάκη, στην εκπομπή, ο οποίος επεσήμανε με πολιτικά και επιστημονικά επιχειρήματα την αδράνεια του Δήμου Πειραιά στο θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τον αποκλεισμό των επιστημονικών μελετών του Παρατηρητηρίου Πειραϊκής από το Συνέδριο του Δήμου για την ατμοσφαιρική ρύπανση , μελέτες που ο εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Πειραϊκής , καθηγητής ΠαΠΕΙ , Βασίλης Τσελέντης , παρουσίασε προ 15μέρου προσκεκλημένος σε συνέδριο στη Βαλένσια.
Εν κατακλείδι, το Συνέδριο των υποστηρικτών της κρουαζιέρας στον Πειραιά (Δήμου και εφοπλιστών) με θέμα την ρύπανση από τα ελλιμενισμένα κρουαζιερόπλοια αξιοποιήθηκε από την Δημοτική αρχή για να εφησυχάσει τους κατοίκους με αοριστολογίες , να νίψει τας χείρας της για την όλη κατάσταση αναδεικνύοντας την CosCo ως την μόνη αρμόδια για την προστασία των πολιτών και να αδρανήσει για μια ακόμη φορά για την ασφάλεια και υγεία των κατοίκων που ζούν σε μια από τις πιο ρυπασμένες πόλεις της Ευρώπης. Τον Πειραιά !
φωτο από ΟΧΕ Δήμου Πειραια
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2023 09:22
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση