Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2023 08:13

Μεγάλη απώλεια για την πόλη μας ο θάνατος του γλύπτη και ζωγράφου Γκάγκικ Αλτουνιάν

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
gagik1Ο τίτλος στα Αρμένικα της Coogle: Քանդակագործ և նկարիչ Գագիկ Ալթունյանի մահը մեծ կորուստ է մեր քաղաքի համար
Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας. Σήμερα, 17 Φεβρουαρίου, το πρωί έφυγε αιφνίδια από τη ζωή ο αγαπημένος μας  καλλιτέχνης και δάσκαλος στα καλλιτεχνικά τμήματα του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Γκάγκικ Αλτουνιάν. Ο Γκάγκικ υπήρξε μοναδικός καλλιτέχνης και δάσκαλος, ένας άνθρωπος πολύ αγαπητός σε όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν. Ξεχώριζε για την πηγαία και αστείρευτη δημιουργικότητα του, αλλά και για τη φυσική του ευγένεια και γενναιοδωρία. Τα τελευταία χρόνια διέμενε στο Κερατσίνι και από το 2017 εργαζόταν ως δάσκαλος γλυπτικής και ζωγραφικής στα καλλιτεχνικά τμήματα του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας.
Η σκέψη μας είναι στην οικογένεια του, στη σύζυγο του, στα παιδιά του και στον εγγονό του, στην οποία ήταν πολύ αφοσιωμένος.
 Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 20/2/2023 στις 11πμ στον Άγιο Γεράσιμο στο Σχιστό.
 Λίγα λόγια για τον Γκάγκικ.
 Ο Γκάγκικ Αλτουνιάν, ζωγράφος και γλύπτης, γεννήθηκε το 1957 στο Ερεβάν της Αρμενίας. Το 1975 εισήχθη στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών «Τερλεμεζιάν» στο τμήμα Γλυπτικής, από όπου αποφοίτησε με άριστα το 1981. Το 1982 πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση στον Εκθεσιακό Χώρο «Το Σπίτι των Δημοσιογράφων». Από το 1983 έως το 1989 σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Αρμενίας στο Τμήμα Γλυπτικής, υπό την επιτήρηση του καθηγητή Σεργκέι Μπαγδασαριάν. Το 1991 πραγματοποίησε με υποτροφία μεταπτυχιακές σπουδές στο Πρόγραμμα «Monumental Sculpture» (Μνημειακή Γλυπτική) στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Μόσχας με καθηγητή τον Ακαδημαϊκό Γουκάς Τσουμπαριάν. Εργάστηκε ως κριτικός τέχνης στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Αρμενίας (1992-1993) και δίδαξε ως καθηγητής στην Αρχιτεκτονική σχολή του Πανεπιστημίου του Ερεβάν (1993-1995). Το 1995 μετακόμισε με την οικογένειά του στην Ελλάδα.
gagik2
Στην Ελλάδα, πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής στην Γκαλερί «Συν» το 1996. Μετά από μία μικρή παύση, το 2000 παρουσίασε την καινούργια του δουλειά στη Γκαλερί «Τζίμας», η οποία γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Το 2013 συμμετείχε σε έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, η οποία διοργανώθηκε από τον ιστορικό τέχνης, καθηγητή Μάνο Στεφανίδη, παρουσιάζοντας το γλυπτό του «Το κορίτσι με το σχοινάκι». Το 2016 και το 2017 σκηνογράφησε με τα έργα του δύο παραστάσεις της Όπερα στο Νουσατέλ της Ελβετίας, όπου πραγματοποίησε και δύο ατομικές εκθέσεις.
Κατά τη διάρκεια του καλλιτεχνικού του βίου, πραγματοποίησε περισσότερες από είκοσι ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και συμμετείχε σε δεκάδες συμπόσια και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και ιδιωτικές συλλογές σε διάφορες γωνιές του κόσμου. Στη Δραπετσώνα γλυπτό του κοσμεί την είσοδο του Πολυχώρου Λιπασμάτων.
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2023 13:03
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση