Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023 07:22

Ο Πειραιάς αποκτά ένα σοβαρό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), του Νίκου Μπελαβίλα, από το fb

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
pireasforall7Αναμένεται να ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο σε λίγες ημέρες και να δοθεί σε δημοσιότητα από την ερχόμενη εβδομάδα.
Το ΣΒΑΚ αυτό είναι αποτέλεσμα μίας μακράς διαδικασίας σχεδιασμού και διαλόγου στην οποία συμβάλαμε με όλες μας τις δυνάμεις #pireas4all και στην οποία συμμετείχαν πολίτες, συλλογικότητες, φορείς, με προτάσεις οι οποίες ενσωματώθηκαν. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βήμα βελτίωσης της ζωής μας. Επίσης είναι ιδιαίτερα θετικά τα αποτελέσματα από την  κυκλοφορία του Μετρό και του Τραμ. Δεκάδες χιλιάδες επιβάτες, κάτοικοι, εργαζόμενοι, επισκέπτες, τουρίστες, κινούνται καθημερινά πλέον με άνεση και ασφάλεια στο δίκτυο από και προς τον Πειραιά.
Όμως αυτά δεν αρκούν. Εκκρεμούν οι επεκτάσεις των Μέσων Σταθερής Τροχιάς (ΜΣΤ), η διόρθωση της κυκλοφορίας και η στάθμευση, η οδική ασφάλεια.
 Το ΣΒΑΚ είναι ένα σχέδιο. Η σύνταξη του δεν έχει άμεσο πολιτικό κόστος, η πιστή εφαρμογή του όμως έχει. Και το κόστος πρέπει να αναληφθεί από τις δημοτικές πολιτικές δυνάμεις του Πειραιά με θάρρος και σοβαρότητα.
Ποια είναι τα βήματα;
 
Πρώτος στόχος: Η πόλη ασφυκτιά από την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Η συνέχιση των γραμμών Μετρό και Τραμ προς τις συνοικίες που δεν άγγιξαν οι πρόσφατες επεκτάσεις είναι ένας κρίσιμο ζήτημα. Καθώς από το μισό εκατομμύριο κατοίκων της πόλης, το Μετρό και το Τραμ εξυπηρετούν σήμερα μόνο το 30%. Με λίγα λόγια τα δύο σταθερά μέσα τροχιάς βελτίωσαν τη ζωή όσων ζουν στο κέντρο και όσων ταξιδεύουν από το κεντρικό λιμάνι αλλά όχι των υπολοίπων. Οι κάτοικοι της Πειραϊκής, της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου δεν έχουν πρόσβαση σε ανθρώπινη μετακίνηση. Μαζί τους τα δέκα εκατομμύρια επιβατών το χρόνο, του Πορθμείου Περάματος και οι χιλιάδες εργαζόμενοι της Cosco και των ναυπηγείων του Περάματος.
Η επιστροφή στη διεκδίκηση των επεκτάσεων των ΜΣΤ που σταμάτησαν το 2010, ενώ είχαν ήδη σχεδιαστεί, προς την Πειραϊκή και τον δυτικό Πειραιά είναι υπόθεση ενός κοινού μετώπου της αυτοδιοίκησης και των πολιτών, με ορίζοντα τα επόμενα μεταφορικά έργα που θα ανακουφίσουν όλη την πόλη.
 
Ο δεύτερος στόχος είναι η απελευθέρωση των δρόμων μας από το άγος της κυκλοφοριακής ασυδοσίας αλλά και από το χάος που έχουν προκαλέσει οι άστοχες ρυθμίσεις σε δρόμους εδώ και μία δεκαετία. Είναι πλέον ορατές δια γυμνού οφθαλμού χωρίς επιστημονικές μετρήσεις οι αιτίες της πρωτοφανούς αυτής κατάστασης: ασυνάρτητες μονοδρομήσεις επιβεβλημένες από προηγούμενες δημοτικές αρχές άνευ λόγου, λανθασμένοι υπολογισμοί και απουσία πολιτικής βούλησης για διόρθωση.
Την ίδια στιγμή η παράνομη στάθμευση έχει μετατρέψει τους κεντρικούς άξονες του Πειραιά σε στενά δρομάκια λόγω των διπλο-τριπλοσταθμευμένων οχημάτων που δεν αστυνομεύονται από κανέναν. Η νέα κυκλοφοριακή μελέτη η οποία εκκρεμεί πολύ καιρό είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί ταχύτατα και βέβαια να εφαρμοστεί. Η μελέτη ελεγχόμενης στάθμευσης που ολοκληρώθηκε το 2012 και έμεινε στα συρτάρια επίσης μπορεί να επικαιροποιηθεί και να προχωρήσει με κοινωνικά δίκαιες ιεραρχήσεις στις χωροθετήσεις της στάθμευσης κατοίκων, εργαζομένων, επισκεπτών.
 
Και… έλεγχος, έλεγχος των οχημάτων στους δρόμους. Από τους οδηγούς των αστυνομικών περιπολικών αυτών που έχουν μετατρέψει σε αυθαίρετο πάρκιγκ τους λεωφοριόδρουμους του Δημοτικού Θεάτρου, έως τους πελάτες των καταστημάτων της Λαμπράκη όταν διπλοσταθμεύουν κατά το δοκούν και ψωνίζουν ή πίνουν καφέ με το ΙΧ δίπλα τους. Η απάντηση «δεν έχουμε στελεχωμένη τροχαία ή δημοτική αστυνομία» δεν πείθει κανέναν. Πως το ίδιο κομφούζιο δεν συμβαίνει σε άλλους δήμους και συμβαίνει στον Πειραια; Εδώ αφέθηκε να συμβεί. Φταίει ότι κάθε οδηγός γνωρίζει ότι στον Πειραιά μπορεί να εγκαταλείψει το αυτοκίνητο του όπου θέλει χωρίς πρόστιμο από καμμία τροχαία ή δημοτική αστυνομία.
 
Τέλος το οξύτατο θέμα της οδικής ασφάλειας μας κοστίζει ζωές, αναπηρίες και οδικό τρόμο των πεζών, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑΜΕΑ. Οι «ραλλίστες» μέρα-νύχτα της 2ας Μεραρχίας, της ακτής Μουτσοπούλου κυκλοφορούν ανεξέλεγκτοι, σκοτώνουν ή τραυματίζουν, μετατρέπουν το Πασαλιμάνι, την Καστέλλα, την Τερψιθέα σε ζούγκλα. Είναι πλέον θέμα ασφάλειας της πόλης να προστατευθεί από τέτοιες συμπεριφορές, από την αποκορύφωση του απάνθρωπου ατομισμού με το ιδιωτικό όχημα να είναι μέσο κοινωνικής επιβολής και ψυχιατρικής εκτόνωσης αντί για μέσο μεταφοράς.
 
Οι προτεραιότητες στις μεταφορές απεικονίζονται με έναν πολύ απλό και κατανοητό τρόπο στην εικόνα που βλέπετε η οποία συνοδεύει το σχετικό λήμμα για το τι είναι ένα ΣΒΑΚ στην ελληνική Wikipedia. Πρώτα λοιπόν οι πεζοί, τα παιδιά όσες και όσοι έχουν κινητικά προβλήματα, τα ποδήλατα, το Μετρό, το Τραμ, τα λεωφορεία, τα φορτηγά τροφοδοσίας και φροντίδας της πόλης, τα ταξί και τελευταία τα ιδιωτικά οχήματα. Αυτό συμβαίνει στις πολιτισμένες κοινωνίες, αυτό μπορεί να συμβεί και στον Πειραιά. Είναι το πιό δίκαιο για την κοινωνία και το καλύτερο για το αστικό περιβάλλον.
Αλλά προκειμένου να πετύχουν όλα αυτά χρειάζεται πολιτικό κουράγιο. Από όλες και όλους μας.
Σ.Δ.Δύο σχόλια στο fb, το ένα δικό μου.
 
  •  
  •  
    Ενεργός
    Θεολόγος Ιγνατιάδης
    Ωραία παρουσίαση ενός πειστικού Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. 
    Συγχαρητήρια
     σε όλους όσους δούλεψαν γι'αυτό το σχέδιο. Μακάρι να εφαρμοστεί όσο πιο σύντομα γίνεται. Και δυο παρατηρήσεις. 1η) Δρόμοι που η κυκλοφοριακή συμφόρηση είναι καθημερινή  και λόγω της μεγάλης κίνησης που παρουσιάζουν και λόγω που μία ή και δύο από τις λουρίδες τους έχουν μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης ταξιτζήδων και γιωταχήδων, είναι το τμήμα της Ακτής Μιαούλης που ξεκινά από τον Άγιο Νικόλαο και φτάνει έως τον Ηλεκτρικό και που μάλιστα η κατελλειμένη λουρίδα είναι χαρακτηρισμένη ως λεωφορειολουρίδα. Και το κομμάτι της Αγίου Διονυσίου που περνά μπροστά από το Τζάμπο και τον Προαστιακό και το διασχίζουν όλοι όσοι από την Πειραιώς κινούνται προς την Ακτή Τζελέπη.Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλους δρόμους με μεγάλη κίνηση και την μετατροπή τμημάτων τους σε χώρο στάθμευσης, όπως π.χ στο δρόμο που ενώνει το Πασαλιμάνι με την Καστέλα. 2η) Τι θα γίνει με το κομμάτι του τραμ που βρίσκεται επί της Ακτής Μιαούλη, από την Αγία Τριάδα μέχρι και τη Γούναρη και μπροστά από την αποβάθρα των γραμμών για Αίγινα, Πόρο κ.λπ. και δεν είναι σε χρήση; Επί του παρόντος έχει μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης ταξί και όπως κάθε τι που δεν χρησιμοποιείται σιγά σιγά ερειπώνεται. Κάποια στιγμή ή θα πρέπει να πηγαίνει και εκεί το τραμ ή να ξηλωθεί και να δοθεί σε χρήση από τα τροχοφόρα.
    Μιχάλης Πουλάκης.
    Νίκο δεν την γνωρίζω την μελέτη αλλά αν δεν εξευρεθούν φθηνοί υπόγειοι (γιατί ισόγειοι δεν υπάρχουν) χώροι στάθμευσης στο κέντρο της πόλης δεν θα αλλάξει τίποτα σε αισθητό βαθμό. Σε κάποια στοιχεία μελέτης πριν από 7 χρόνια καταγράφηκε ότι το 35% του  χάους δημιουργείται από γύρους που κάνουν τα αυτοκίνητα για να βρουν μια θέση στάθμευσης με το μεγαλύτερο βάρος γύρο από το κέντρο, τα δικαστήρια, λιμάνι και Πασαλιμάνι.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023 19:50
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Ιγνατιάδης Λάκης 27-01-2023 07:54
Ωραία παρουσίαση ενός πειστικού απ'ότι φαίνεται Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Συγχαρητήρια σε όλους όσους δούλεψαν γι'αυτό το σχέδιο. Μακάρι να εφαρμοστεί όσο πιο σύντομα γίνεται. Και δυο παρατηρήσεις. 1η) Δρόμοι που η κυκλοφοριακή συμφόρηση είναι καθημερινή και λόγω της μεγάλης κίνησης που παρουσιάζουν και λόγω που μία ή και δύο από τις λουρίδες τους έχουν μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης ταξιτζήδων και γιωταχήδων, είναι το τμήμα της Ακτής Μιαούλης που ξεκινά από τον Άγιο Νικόλαο και φτάνει έως τον Ηλεκτρικό και που μάλιστα είναι χαρακτηρισμένο ως λεωφορειολουρίδα. Και το κομμάτι της Αγίου Διονυσίου που περνά μπροστά από το Τζάμπο και τον Προαστιακό και το διασχίζουν όλοι όσοι από την Πειραιώς κινούνται προς την Ακτή Τζελέπη. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλους δρόμους με μεγάλη κίνηση και την μετατροπή τμημάτων τους σε χώρο στάθμευσης, όπως π.χ στο δρόμο που ενώνει το Πασαλιμάνι με την Καστέλα. 2η) Τι θα γίνει με το κομμάτι του τραμ που βρίσκεται επί της Ακτής Μιαούλη, από την Αγία Τριάδα μέχρι και τη Γούναρη και μπροστά από την αποβάθρα των γραμμών για Αίγινα, Πόρο κ.λπ. και δεν είναι σε χρήση; Επί του παρόντος έχει μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης ταξί και όπως κάθε τι που δεν χρησιμοποιείται σιγά σιγά ερειπώνεται. Κάποια στιγμή ή θα πρέπει να πηγαίνει και εκεί το τραμ ή να ξηλωθεί και να δοθεί σε χρήση από τα τροχοφόρα.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση