Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2023 18:31

Το νέο ιπτάμενο κινέζικο αυτοκίνητο πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη δημόσια πτήση του στο Ντουμπάι

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

iptameno-autokinitoΔημήτρης Φαναριώτης. «Είναι κατάλληλο για πτήσεις πόλης χαμηλού υψομέτρου και ιδανικό για ταξίδια πόλης μικρής απόστασης, όπως περιηγήσεις στα αξιοθέατα αλλά και ιατρικές μεταφορές».

Προς το τέλος του κλασικής ταινίας επιστημονικής φαντασίας «Επιστροφή στο Μέλλον» του 1985, ο τρελός εφευρέτης δόκτωρ Μπράουν ανακοινώνει ότι «εκεί που θα πάμε δεν χρειαζόμαστε δρόμους», καθώς το ειδικά διασκευασμένο για το φιλμ αυτοκίνητο DeLorean, που ταξιδεύει στον χρόνο, ανεβαίνει στον αέρα.

 Ενώ (ακόμη) τα ιπτάμενα αυτοκίνητα δεν έχουν γεμίσει τους ουρανούς μας, πολλά βρίσκονται σε εξέλιξη και προσφάτως το κινέζικο XPeng X2 ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη δημόσια δοκιμαστική πτήση του στην έκθεση τεχνολογίας GITEX στο Ντουμπάι. Αναμένεται να βγει στην παραγωγή το 2024 με τιμή που θα ξεκινά από τις 126.000 δολάρια. Η αυτονομία του βρίσκεται στα 75 χιλιόμετρα και η ανώτατη ταχύτητα στα 130 χλμ./ώρα.

 Ειδικότερα, η XPENG AEROHT, η μεγαλύτερη εταιρεία ιπτάμενων αυτοκινήτων στην Ασία και θυγατρική της XPENG, πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη πτήση στο Skydive Dubai έπειτα από απόκτηση ειδικής άδειας πτήσης από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Ντουμπάι (DCAA).

Την παρθενική πτήση του Χ2 παρακολούθησαν περισσότεροι από 150 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από το Κινεζικό Προξενείο στο Ντουμπάι, το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο του Ντουμπάι και δεκάδες διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Της πτήσης προηγήθηκε μια βασική παρουσίαση για το νέο μέλλον της κινητικότητας από τον πρόεδρο της XPENG, Μπράιαν Γκου. Ο χώρος της επίδειξης προσέφερε εξαιρετικές συνθήκες και πανοραμική θέα στο αστικό τοπίο πλαισιώνοντας την ιστορική πτήση με ένα συναρπαστικό σκηνικό.

Οπως τόνισε ο Γκου «η δημόσια παρουσίαση του XPENG X2 στο Ντουμπάι αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο για την XPENG AEROHT, αλλά και για το διεθνές επίτευγμα των ιπτάμενων αυτοκινήτων. Το Ντουμπάι είναι μια παγκοσμίου φήμης “Πόλη της Καινοτομίας”, που είναι ο λόγος αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε την πρώτη εκδήλωση δημόσιας πτήσης X2 εδώ».

Το X2 είναι το ιπτάμενο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο πέμπτης γενιάς καθέτου απογείωσης, που για πρώτη φορά υιοθετεί ένα κλειστό πιλοτήριο με μινιμαλιστικό σχεδιασμό σε σχήμα σταγόνας και εμφάνιση οχήματος επιστημονικής φαντασίας που λαμβάνει υπόψη την αεροδυναμική για την επίτευξη της βέλτιστης αποτελεσματικότητας κατά την πτήση.

Προκειμένου να μειωθεί το βάρος, το XPENG X2 είναι δομημένο με ένα πλέγμα από ανθρακονήματα. Επιπροσθέτως είναι μηδενικών ρύπων συνιστώντας ένα ακόμη βήμα προς τις αστικές πράσινες μεταφορές. Είναι ιδανικό για (μελλοντικές) πτήσεις πόλης χαμηλού υψομέτρου και ταξίδια πόλης μικρής απόστασης, όπως περιηγήσεις στα αξιοθέατα, αλλά και ιατρικές μεταφορές.

Το X2 είναι εξοπλισμένο με δύο τρόπους οδήγησης: χειροκίνητη και αυτόνομη. Κατά τη διάρκεια της αυτόνομης πτήσης, οι επιβάτες μπορούν να απολαύσουν μια ασφαλή και έξυπνη εμπειρία πτήσης με απλές λειτουργίες εκκίνησης, επιστροφής και προσγείωσης με το πάτημα ενός κουμπιού. Η εταιρεία πάντως συστήνει τη χειροκίνητη λειτουργία.

Ισως το σημαντικότερο γεγονός είναι ότι το ιπτάμενο αυτοκίνητο ολοκλήρωσε επιτυχώς την αξιολόγηση επικινδυνότητας συγκεκριμένης λειτουργίας σε συνεργασία με την DCAA, η οποία του χορήγησε την άδεια να πραγματοποιήσει την πρώτη δημόσια πτήση του στο Ντουμπάι. Μια επαγγελματική ομάδα της XPENG AEROHT συνέλεξε τις τεχνικές πληροφορίες από την ομάδα Ερευνας και Ανάπτυξης του X2 και με αναφορά στο διεθνές πρότυπο μοντέλο πήρε άδεια πτήσης επίδειξης, ενώ οι αρχές αξιολόγησαν όλους τους πιθανούς κινδύνους λειτουργίας.

Ο κινεζικός κολοσσός XPENG έχει την έδρα της στο Γουανγκτζού της Κίνας ( η γνωστή μας Καντόνα, με 13 εκ.κατοίκους) κοντά στο Χονγκ Κονγκ, με γραφεία στο Πεκίνο, τη Σανγκάη, τη Σενζέν, τη Σίλικον Βάλεϊ και το Σαν Ντιέγκο, ενώ πέρυσι ίδρυσε την ευρωπαϊκή του έδρα στο Αμστερνταμ.

Η εταιρεία επεκτείνεται διαρκώς και διαθέτει εξειδικευμένα γραφεία για ηλεκτρικά ιπτάμενα οχήματα στην Κοπεγχάγη, το Μόναχο, το Οσλο και τη Στοκχόλμη. Τα συγκεκριμένα ηλεκτρικά ιπτάμενα οχήματα κατασκευάζονται στο ιδιόκτητο εργοστάσιο που βρίσκεται στο Ζαοκίνγκ της Κίνας, ενώ δύο νέα εργοστάσια παραγωγής ευφυών ηλεκτρικών οχημάτων κατασκευάζονται στη Γκουανγκτζού και τη Γουχάν.

Ο τίτλος μεταφρασμένος από την γκούγκλ σε κινέζικα απλοποιημένα: 中国首款飞行汽车在迪拜成功完成首 και σε παραδοσιακά 中國首款飛行汽車在迪拜成功完成首飛

● Πηγές: CΝΝ, Business wire, Wired, DCAA
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023 06:28

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση