Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022 09:47

Τι καλά που επιτέλους ξεκινούν τα έργα στο πρώην εργοστάσιο Καχραμάνογλου στο Κερατσίνι

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

kaxramanoglu2Να ένα νέο που που το ξεκίνησε η Δημ.Aρχή Κερατσινίου Δραπετσώνας πριν τρία περίπου χρόνια και εκ πρώτης όψεως φαίνεται καλό. Να ομολογήσουμε πάντως ότι μυρωδιά δεν πήραμε τότε που έγιναν οι πρώτες συζητήσεις και πάρθηκαν οι αποφάσεις για το τι θα γίνει στο πρώην εργοστάσιο του Καχραμάνογλου που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης σε μία έκταση περίπου 5 στρεμμάτων, συζητήσεις που για πολλά χρόνια πριν καλά κρατούσαν και συμμετείχαν δημότες και παρατάξεις. Ευθύνη φυσικά προπάντων της Δημ.Αρχής που δεν ενημέρωσε τον κόσμο και των δημοτικών παρατάξεων που ομοίως τίποτα δεν έφτασε στ'αυτιά μας από την μεριά τους. 

Έχουμε και λέμε λοιπόν. Του πρώην εργοστασίου του Καχραμάνογλου που ανήκει στο Δήμο Κεραατσινίου Δραπετσώνας και βρίσκεται επί της Κωνσταντινουπόλεως πολύ κοντά στο ναό του Αγίου Παντελεήμονος, μπαίνει η ανακατασκευή κάποιων τμημάτων του στην τελική ευθεία. Το τελευταίο πρόβλημα ήταν η ανάδοχος εταιρεία που θα αναλάμβανε να φέρει εις πέρας το δημοτικό σχέδιο. Προηγήθηκαν οι ενστάσεις και τελικά η μπίλια έκατσε στην εταιρεία ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 2020 ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», με δ.τ. «ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 2020 Α.Ε.». 

 Ενδιαφέρον για το έργο υπέβαλαν συνολικά 5 φάκελοι. Η σύμβαση μεταξύ του αναδόχου και του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας υπεγράφη στις 08/04/2022 , ενώ σύμφωνα με το σχέδιο οι εργασίες θα έχουν διάρκεια ενός έτους (12 μήνες). Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 5,58 εκατ. ευρώ (αξία χωρίς ΦΠΑ 4,5 εκατ.) και η χρηματοδότησή του εγκρίθηκε από το πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτετρικών και Οικονομικής Ανάπτυξης "ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι".

Ταυτότητα έργου

Αξιολογώντας την υφιστάμενη κατάσταση του κτηριακού συγκροτήματος, την ιστορική μνήμη της βιομηχανικής κληρονομιάς του τόπου και τις δυνατότητες αξιοποίησής του προς όφελος των πολιτών, ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας προχώρησε στην υλοποίηση μελέτης ανακατασκευής και επανάχρησης του πρώην εργοστασίου Καχραμάνογλου. Κύριοι άξονες σχεδιασμού είναι ο επαναπροσδιορισμός της ταυτότητας του χώρου ως δημόσιος, οι χρήσεις που επιλέγονται να απαντούν ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, ενώ παράλληλα να αναδεικνύουν την βιομηχανική πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, και οι νέες επεμβάσεις να σέβονται τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του κτηριακού συνόλου, όπως και του περιβάλλοντος αστικού τοπίου.

Η μελέτη προτείνει την αποκατάσταση των κτηρίων με τις όσο το δυνατό λιγότερες επεμβάσεις, ενώ παράλληλα προτείνεται η κατεδάφιση όλων των προσθηκών που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα των όψεων τους και του ακάλυπτου χώρου. Οι χρήσεις που επιλέγονται αφορούν τον πολιτισμό και τις λειτουργικές ανάγκες αποθήκευσης του Δήμου.

Το κτήριο 1, διατηρεί τη χρήση της αποθήκης στον ισόγειο χώρο του και την επεκτείνει και στον Ά όροφο.

Το κτήριο 2 μετατρέπεται σε εκθεσιακό χώρο σε σχέση με την βιομηχανική ιστορία του Κερατσινιού και της Δραπετσώνας και την ιστορία του εργοστασίου Καχραμάνογλου.

Το κτήριο 3 διατηρεί τη χρήση του ως ΣΙΛΟ και στόχος της μελέτης είναι να λειτουργεί ως κτήριο σύμβολο του χώρου, και ως τοποσήμο της περιοχής.

 Το κτήριο 4 σε κτήριο ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ: Κατασκευή Βρεφονηπιακού σταθμού. Αυτή είναι μία άλλη εργολαβία, ύψους 3.8 εκ. που δεν έχει υπογραφεί ακόμα η σύμβαση με τον εργολάβο που θα την αναλάβει. 

 Τέλος το κτήριο 5 διατηρεί τη χρήση του ως χώρο εκδηλώσεων στο ισόγειο και μετατρέπεται σε χώρο φιλοξενίας των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών τμημάτων του Δήμο, στον Ά όροφο.

Όλοι οι υπόγειοι χώροι μετατρέπονται σε αποθήκες. Η μελέτη εξασφαλίζει τις απαραίτητες εισόδους και εξόδους, καθώς και τη βέλτιστη οριζόντια και κατακόρυφη επικοινωνία όλων των κτηρίων και επιπέδων και την εύκολη πρόσβαση των ΑΜΕΑ. Ο ακάλυπτος εσωτερικός χώρος διαμορφώνεται σε ένα είδος εσωτερικής πλατείας έτσι ώστε να είναι φιλικός προς τους επισκέπτες του χώρου (καθιστικοί χώροι, σκίαση, φύτευση κλπ), ενδυναμώνοντας τον δημόσιο χαρακτήρα του συγκροτήματος.

Η επιλογή των παραπάνω περιγραφόμενων χρήσεων έγινε πρωτίστως με γνώμονα τις ανάγκες των πολιτών του Δήμου Κερατσινίου και τη διάσωση και ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς του τόπου, που είναι θεμέλιος λίθος της ταυτότητάς του και των κατοίκων του. Συγκεκριμένα, η δημιουργία ενός εκθεσιακού χώρου με θεματολογία που αφορά στο βιομηχανικό παρελθόν της περιοχής και του εργοστασίου και άλλων εκθέσεων, κρίνεται αναγκαία για έναν τόπο όπου η βιομηχανία αποτέλεσε κύριο παράγοντα σχηματισμού του και ανάπτυξής του. Μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί αντίστοιχος χώρος, λόγος που ενδυναμώνει ακόμα περισσότερο την αναγκαιότητα ένταξης της συγκεκριμένης χρήσης στο Κτήριο 2 του συγκροτήματος Καχραμάνογλου. Αντίστοιχης κρισιμότητας είναι και η διατήρηση της χρήσης του Κτηρίου 3, το οποίο αποτελεί καθαρό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και ως κέλυφος και ως χρήση.

Το Κτήριο 5 επιλέγεται να λειτουργήσει ως χώρος εκδηλώσεων, καθώς προσφέρει έναν μεγάλων διαστάσεων ενιαίο χώρο, δίνοντας τη δυνατότητα συνάθροισης μεγάλου αριθμού κοινού. Δυνατότητα, η οποία δεν προσφέρεται από κανένα άλλο δημοτικό ακίνητο. Επίσης ο εσωτερικός ακάλυπτος λειτουργεί ως χώρος εκτόνωσης του κοινού που συμμετέχει στις εκδηλώσεις στο Κτήριο 5, προσφέροντας όλες τις συνθήκες άνεσης και ασφάλειας, δυνατότητα η οποία πάλι δεν συναντάται σε άλλον δημοτικό χώρο. Η χρήση που επιλέγεται για τον Ά όροφο του Κτηρίου 5 δίνει τη δυνατότητα σε καλλιτεχνικά και πολιτιστικά τμήματα να έχουν το δικό τους προσωπικό χώρο, ώστε να μπορούν να δημιουργούν.

Τέλος το Κτίριο 1 κρίνεται αναγκαίο να συνεχίσει τη λειτουργία του ως γενική αποθήκη του Δήμου, καθώς και χωροταξικά, αλλά και τυπολογικά, είναι το μόνο δημοτικό ακίνητο που έχει τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά θέσης και χώρου.

Σ.Δ. Δύο παρατηρήσεις μας προέκυψαν διαβάζοντας αυτό το ρεπορτάζ. Η πρώτη αφορά το πράσινο, αν δηλαδή προβλέπεται σ'αυτόν τον μεγάλο χώρο που βρίσκεται στο τσιμεντόπληκτο κέντρο της πόλης να φυτευτούν και κάποια δένδρα, δενδράκια και θάμνοι. Και η δεύτερη, λαμβάνοντας υπόψη που ο χώρος αυτό θα λειτουργήσει και ως χώρος διεξαγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων, αν οι αρχιτέκτονες του δήμου προβλέψανε την κατασκευή και ενός χώρου πάρκινγκ.

Περισσότερα για την ενδιαφέρουσα ιστορία του εργοστασίου Καχραμάνογλου mlp-blo-g-spot.blogspot.com   

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 19 Απριλίου 2022 02:56
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Administrator 29-06-2023 17:22
Υπάρχει το Κέντρο Υγείας Κερατσινίου που λειτουργεί εδώ και δύο περίπου χρόνια επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας και Μαρίας Κιουρί, δίπλα από τον μεγάλο Σκλαβενίτη.
Παράθεση
0 # ΚΑΠΙΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 29-06-2023 16:09
ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΧΡΑΜΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΟΝΤΙΝΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΥΠΟΓΕΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΑΜΠΟΥΡΙΩΝ .
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση