Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2022 19:05

Τι θα γίνει τώρα που η ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις αλλαγές του Θεοδωρικάκου το '19 στον τρόπο λήψης των αποφάσεων στους δήμους όπως τον προέβλεπε η απλή αναλογική;;

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

epikratiasΤέλη Μαΐου και αρχές Ιουνίου του 2019 διεξείχθησαν οι δημοτικές εκλογές βάσει του νόμου  ν.4555/2018   που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Το σύστημα που προέκρινε αυτός ο νόμος ήταν μια εκδοχή απλής αναλογικής (άρθρο 30). Βάσει αυτού του νόμου και εκ των πραγμάτων θα έπρεπε η λογική της απλής αναλογικής να περνούσε και στην συγκρότηση όλων των επιτροπών του κάθε δήμου.

Αμέσως μετά τις εκλογές ο τότε υπουργός εσωτερικών κ.Θεοδωρικάκος προώθησε τους νόμους  4623/2019 και 4625/2019 με τις οποίες θεσπίσθηκαν αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής των δήμων, καθώς και των διοικητικών συμβουλίων δημοτικών νομικών προσώπων (Δ.Ε.Υ.Α. κ.λπ.), προκειμένου στα όργανα αυτά να υπάρχει πλειοψηφία της παρατάξεως του δημάρχου.

Παράλληλα οι νόμοι αυτοί προέβησαν σε μεταφορά βασικών αρμοδιοτήτων από το δημοτικό συμβούλιο προς την Οικονομική Επιτροπή, προς την οποία μεταβιβάστηκαν αποφασιστικές αρμοδιότητες σημαντικού οικονομικού αντικειμένου και προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, προς την οποία μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα λήψης αποφάσεων πάνω σε σημαντικά θέματα της ζωής στις πόλεις. Στην ουσία με αυτές τις αλλαγές τα Δημοτικά Συμβούλια δεν αποφάσιζαν πια τα πιο σημαντικά θέματα του δήμου. 

 Το φρέσκο κουλούρι της δικαιοσύνης που ταράσσει τα νερά. Αυτή την εβδομάδα δημοσιοποιήθηκε η απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι οι διατάξεις των νόμων του Θεοδωρικάκου γενικά είναι σύμφωνες με το σύνταγμα. Ειδικά όμως δεν είναι κατά το μέρος που καταλαμβάνουν την αμέσως επόμενη των εκλογών περίοδο. Με λίγα λόγια το ΣτΕ αποφάσισε το αυτονόητο, ότι δηλαδή είναι ανεπίτρεπτο να διεξάγονται εκλογές με ένα σύστημα και μετά από αυτές να έρχεσαι εσύ και να αλλάζεις τους κανόνες. Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις των επιτροπών αυτών σε όλους τους δήμους που το αποτέλεσμά τους κρίθηκε την β' Κυριακή δεν είναι νόμιμες. Άντε τώρα να βρεις εσύ άκρη για όσες αποφάσεις πάρθηκαν τα τρία προηγούμενα χρόνια βάσει νόμων που κρίθηκαν αντισυνταγματικοί. Το άλλο κρίσιμο ερώτημα είναι το πως θα συνεχιστεί από τούδε και στο εξής η διοίκηση των δήμων, βάσει του νόμου του '18,  βάσει των παράνομων πια τροποποιήσεων του '19 ή θα μαγειρέψει η κυβέρνηση μια άλλη λύση, ελπίζουμε συνταγματική; 

 Ένα δικό μας συμπέρασμα είναι ότι ο Θεοδωρικάκος και όσοι ψήφισαν τους νόμους του είναι βέβαιο ότι δεν είχαν όχι τα μέσα για να κρίνουν τη συνταγματικότητα αυτών των νόμων όταν τους έφτιαχναν αλλά τη διάθεση. Είχαν αποφασίσει ότι θα κάνουν ότι μπορούν για να μη δοκιμαστεί στην πράξη η απλή αναλογική με φτηνή δικαιολογία την κυβερνησιμότητα στους δήμους. Κι επειδή αυτό δεν μπορούσε να γίνει νόμιμα επέλεξαν συνειδητά κατά την γνώμη μου την παρανομία.

Και μια ερώτηση αφορά στις αριστερές δημοτικές αρχές που ήταν από θέση αρχής υπέρ γενικά της απλής αναλογικής, να όπως π.χ η δημοτική αρχή του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας. Το θέμα είναι ότι, από όσο γνωρίζουμε, γιατί δεν πήραν καμία μα καμία πρωτοβουλία να εφαρμόσουν στην πράξη, άτυπα έστω, την απλή αναλογική στις δύο αυτές βασικές δημοτικές επιτροπές; Φαίνεται ότι ο νόμος αυτός του Θεοδωρικάκου τους ήρθε κουτί. Ίσως, λέμε εμείς, διότι εξέφραζε την απροθυμία τους να προσπαθούν να συζητούν και να συνεννοούνται με άλλες παρατάξεις ώστε να μπορούν έτσι να συναποφασίζουν, που σημαίνει ότι η κατά βάθος πολιτική εκλογική επιλογή τους είναι η αυτοδυναμία που όλα υποτάσσονται σ'αυτήν. Μιλάμε για μία κλασσική περίπτωση που ένας αυτιστικός σκοπός άγιασε τα δεξιά μέσα.

Και είναι αυτός ένας από τους τρόπους που με διάφορες πολλές μικρές παρόμοιες επιλογές και δίχως να το συνειδητοποιούν συμπολίτες μας και ιδιαίτερα αυτοί που κατέχουν θέσεις και που εμφανίζονται αριστεροί στα λόγια μεταμορφώνονται σε δεξιούς στην πράξη. Και άντε τώρα να πείσουν εκείνους τους δημότες που το παλεύουν στη ζωή τους να στέκονται στο ύψος των αρχών τους, να τους πείσουν όλες αυτές οι αριστερές δημοτικές αρχές ότι είναι υπέρ της απλής αναλογικής, ε ποιους να πείσουν και πως; 

Πατώντας  ΕΔΩ  θα εμφανιστεί η παρουσίαση της απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ 2377/2022 και ο σχολιασμός της στην ιστοσελίδα airetos.gr, με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις της Νέας Δημοκρατίας που - μετά τις εκλογές του 2019- άλλαξε εκ των υστέρων τόσο τη σύνθεση όσο και τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

ΕΔΩ  οι διευκρινήσεις του υπουργείου Εσωτερικών μετά τη βόμβα του ΣτΕ για τις Οικονομικές Επιτροπές των δήμων για το τι μέλλει γενέσθαι και οι δηλώσεις των αρμόδιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2022 04:08
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Μανόλης Γλαμπεδάκης 04-12-2022 20:07
Πολλή η αηδία που επανήλθε στην μνήμη με αφορμή την κατάρριψη του νόμου Θεοδωρικάκου. Γιατί οι διατάξεις για την Οικονομική επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ήταν ότι χειρότερο έχει γνωρίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν ήταν απλά η μεταφορά αρμοδιοτήτων του Δημοτικού Συμβούλιου στις ελεγχόμενες από τον Δήμαρχο επιτροπές, ήταν ο ταυτόχρονος αποκλεισμός παρατάξεων του Δ.Σ. από αυτές γιατί "δεν χώραγαν". Ούτε να ακούσουν τι συζητιέται δεν μπορούν. Πρέπει να περιμένουν για να μάθουν. Όσο για την επισήμανση, ότι οι διατάξεις βόλεψαν και εργαλοποιήθηκαν μια χαρά από τους δημάρχους ανεξάρτητα από "ιδεολογική ταυτότητα" που δήλωναν, τι να πούμε. Οι άνθρωποι τιμούν τις ιδεολογίες και όχι, όπως δυστυχώς έχει επικρατήσει, το ανάποδο.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση