Παρασκευή, 07 Ιανουαρίου 2022 21:05

Κτίρια με οικοσυναισθηματική νοημοσύνη

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

lifo296Πρωτοστατoύν στην αειφορία και εισήγαγαν τον όρο «οικοσυναισθηματική νοημοσύνη» στον παγκόσμιο αρχιτεκτονικό διάλογο. Η Στέλλα Πιερή και ο Πιέρος Πιερής, μαζί με την ομάδα τους στο αρχιτεκτονικό γραφείο Pieris Architects, δημιουργούν εδώ και 20 χρόνια πρωτοποριακά αειφόρα έργα που αποτελούν πρότυπο.

Το πολυβραβευμένο γραφείο, που πλέον έχει στο portfolio του πληθώρα υλοποιημένων έργων σε Ελλάδα, Κύπρο και Μεγάλη Βρετανία, συνδύασε την αρχιτεκτονική με την καινοτομία, την οικολογία και την ανθρώπινη ψυχολογία ‒ λογική που οι ιδρυτές ακολουθούσαν από τα φοιτητικά τους χρόνια.

Πώς μπορεί να ζήσει αρμονικά μια αυτάρκης κολεκτίβα κατά μήκος εγκαταλελειμμένων σιδηροδρομικών γραμμών στο Λος Άντζελες, σε έναν οικολογικό οικισμό, όπου το κέλυφος των κτιρίων είναι φτιαγμένο από βιολογικό βρώσιμο καλαμπόκι; Αυτό ήταν το πρώτο οικολογικό concept πάνω στο οποίο εργάστηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών του Πιέρου Πιερή στη σχολή Barttlet στο Λονδίνο.

Την ίδια περίοδο ανέλυαν το θέμα της ψυχογεωγραφίας των πόλεων με βάση το παράδειγμα της πόλης Sheffield στη Μ. Βρετανία. Κατά την άποψή τους, ο τρόπος που οι πόλεις είναι χτισμένες επηρεάζει καθημερινά κάθε κίνηση που κάνουμε και κάθε απόφαση που παίρνουμε, συνεπώς διαμορφώνει την ψυχοσύνθεση μιας ολόκληρης κοινωνίας. Τα δύο πρώιμα ενδιαφέροντα των νέων τότε αρχιτεκτόνων συγχωνεύθηκαν στο concept της «οικοσυναισθηματικής νοημοσύνης», μια ιδέα που συνδυάζει την περιβαλλοντική διάσταση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού με την ψυχική υγεία και τη σωματική ευεξία και εφαρμόζεται στα κτίρια και τις πόλεις όπου ζούμε.  

Πατώντας  εδώ  θα εμφανιστεί ολόκληρο το άρθρο της Δανάης Μακρή που έχει αρκετές φωτογραφίες από δουλειές των δύο αρχιτεκτόνων. 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Ιανουαρίου 2022 21:16

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση