Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024 11:12

Η Νάνσυ, ο αδελφός της και λοιποί συγγενείς

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 

nansiΜαρία Κατσουνάκη. Το δίλημμα για τους καταστηματάρχες ήταν δεδομένο: ή θα πλήρωναν για να έχουν «ασυλία» από παραβάσεις (υπαρκτές ή επινοημένες) ή θα αναγκάζονταν να τρέχουν στα δικαστήρια κάθε τρεις και λίγο.

Υπάλληλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης και δημόσιων υπηρεσιών σε αγαστή συνεργασία με οικογενειακή επιχείρηση (σαν υποδειγματική ΣΔΙΤ, σύμπραξη δημόσιου με ιδιωτικό τομέα!) είχαν οργανώσει κύκλωμα εκβιασμών, που στόχευε, κυρίως, επιχειρήσεις εστίασης στην Αθήνα. Η επικεφαλής 43χρονη είχε το κωδικό όνομα «Νάνσυ»*. Συμπρωταγωνιστής στην οργάνωση ο αδελφός της, από κοντά και η μητέρα τους.

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες, με όλο το πλέγμα των συμμετεχόντων, αποδεικνύουν μια κατακτημένη σχέση επικοινωνίας, που με κωδικοποιημένες φράσεις και αποτελεσματικές κινήσεις («τον τρόμαξες καθόλου;») συσσώρευαν χιλιάδες ευρώ.

Το «κύκλωμα» της Αττικής, από τη μία, και η «μαφία» της Μυκόνου, από την άλλη. Δύο παράλληλες ιστορίες, η δεύτερη αιματηρή, μετά φόνου, διευρυμένες παράνομες δραστηριότητες, εδραιώνει την κυριαρχία αυτού που, πολύ καιρό τώρα, αποκαλούμε το «κράτος της Μυκόνου». Το οργανωμένο έγκλημα, πολυπλόκαμο, έτσι ώστε να παραμένει πάντα ενεργό, ζει και βασιλεύει κάτω από τη μύτη της επίσημης πολιτείας. Για την ακρίβεια, με τη συνδρομή της αν σκεφτεί κανείς ότι ένας από τους πυλώνες της, ο δημόσιος τομέας, είναι βασικός τροφοδότης.

Ενα είναι σίγουρο: το πρόβλημα δεν λύνεται με την «πάταξη της διαφθοράς» και τη «μηδενική ανοχή». Δεκαετίες τώρα, παρόμοιες εξαγγελίες χωρίς συνοδευτικά μέτρα είναι σαν να γαργαλάνε την πατούσα του δεινόσαυρου. Επίσης, δεν εκσυγχρονίζεται μόνο το κράτος αλλά και το έγκλημα, ειδικά το, με την ευρύτερη έννοια, οικονομικό. Και είναι λογικό. Νέοι άνθρωποι, της εικόνας και της ψηφιακής τεχνολογίας, κινούνται με βάση τους ανανεωμένους χάρτες αδυναμιών, κενών, ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, απληστίας, κυνισμού, κοινωνικών ανισοτήτων.

Οι μονοδιάστατες ερμηνείες δεν βοηθούν. Οι συλλήψεις και οι καταδίκες συμβάλλουν στην προσωρινή αναδίπλωση, μέχρι τον επόμενο εφησυχασμό των αρμοδίων οργάνων. Θωρακίζεται ο επιχειρηματίας από τον νόμο, σε βαθμό που να μην προσεγγίζεται από εκβιαστές και απατεώνες; Κι αν υποθέσουμε ότι αυτό είναι εφικτό, ο ίδιος το θέλει ή η επιθυμία για ανεξέλεγκτο κέρδος τον καθιστά ευάλωτο; Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και σε κοινή θέα. Με την ακτινογραφία του συστήματος γίνονται και οι παθήσεις ορατές. Για καλό και για κακό.

Πηγή:  kathimerini.gr/opinion  

Συνεχίζεται η απολογία της περιβόητης Κ.A., του «εγκεφάλου» της σπείρας των εκβιαστών, η οποία αποσπούσε από επιχειρηματίες τεράστια χρηματικά ποσά. Η 43χρονη, γνωστή ως "Νάνσυ, στις συναντήσεις της ήταν πάντα περιποιημένη, φορούσε ακριβά ρούχα, πανάκριβα ρολόγια και κοσμήματα και μιλούσε με πολύ επιτηδευμένο ύφος.

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση