Κυριακή, 02 Μαρτίου 2014 18:13

Το Κυπριακό σε κρίσιμο σταυροδρόμι την Παρασκευή 7/2 από το Δρόμο της Αριστεράς

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ακόμα κι αν είσαι τελείως αφιερωμένος στα δικά σου, όταν ακούς Κύπρος, η πρώτη λέξη που σου έρχεται στο μυαλό δεν είναι "πρόβλημα" ή " μπλέξιμο" ή off shore; Κάπως έτσι είναι κι έτσι θα συνεχίσει να είναι η κατάσταση μέχρι τη δευτέρα παρουσία, αν δε λυθούν κάποτε σ'αυτό το νησί κάποιοι χοντροί κόμποι.

Ένας από αυτούς είναι οι παρεμβάσεις τρίτων παραγόντων. Αυτών που συνεχώς περιπλέκουν την κατάσταση, ενώ διατείνονται ότι η πρόθεση τους είναι να βοηθήσουν στην επίλυση. Μιλάμε για τους Έλληνες, Τούρκους και Άγγλους (υποτίθεται οι εγγυήτριες δυνάμεις), αλλά και για τους Αμερικάνους, Ευρωπαίους και Ρώσους που προσπαθούν να περάσουν τις δικές τους επιλογές στους Κύπριους. Φυσικά κι αυτοί δεν είναι οι αθώοι του δράματος, αφού ποτέ δεν υπήρξαν σταθερά αρνητικοί σ'αυτές τις φανερές και κρυφές χειραγωγήσεις που επιδιώκουν για τα δικά τους συμφέροντα οι φίλιες δυνάμεις και οι ισχυροί της Γης.

Πάντως μη νομίζετε ότι παίζω το Κυπριακό στα δάκτυλα. Την τύφλα μου ξέρω, όπως εξ άλλου και σχεδόν όλοι μας και από βίωμα μηδέν. Απλά μου φαίνεται ότι θα βοηθούσε πιο πολύ απ'όλα, αν οι δύο Κυπριακές κοινότητες απέκρουαν με ειλικρίνεια και σθεναρά όλες τις προσπάθειες που γίνονται για να τους επηρεάσουν και προσπαθούσαν εντελώς μόνες τους μήπως και καταφέρουν να βρουν μια άκρη στο να έρθουν πιο κοντά. Με δεδομένο φυσικά ότι ο ΟΗΕ θα τους παρέχει την όποια βοήθεια του ζητηθεί από κοινού.

Στην Κύπρο, για όσους δεν το έχουν πάρει χαμπάρι, έχει ξεκινήσει ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Η τελευταία σοβαρή που έγινε ήταν το 2004 με το σχέδιο του γ.γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, το οποίο οι Ελληνοκύπριοι το είχαν απορρίψει με ποσοστό 76%, ενώ το 62% των Τουρκοκυπρίων το είχε εγκρίνει. Το θέμα της συνύπαρξης των δύο κοινοτήτων σε ένα κράτος εξακολουθεί να είναι το ζητούμενο από το 1974. Οι 40.000 Τούρκοι στρατιώτες που είναι εγκατεστημένοι στη βόρεια Κύπρο, προφανώς δε βοηθάνε προς αυτή την κατεύθυνση. Παρόλα αυτά ελπίζουμε να καταφέρουν οι δύο ηγετικές ομάδες του κ.Αναστασιάδη και του κ. Έρογλου, να βρουν μία λύση βιώσιμη και να μας προκύψει ξανά μετά από 40 χρόνια μία ενιαία Κύπρος. Κάτι που καλό θα είναι για εμάς και πολύ καλύτερο γι'αυτούς. Αναμφίβολα οι υδρογονάθρακες που έχουν εντοπιστεί στην ΑΟΖ της Κύπρου και ο αναβρασμός που βρίσκεται όλη η Μέση Ανατολή, κάνουν το ήδη δύσκολο πρόβλημα, ακόμα δυσκολότερο. Αλλά δεν εξακολουθεί να ισχύει ότι οι καλοί οι καπετάνιοι στη φουρτούνα φαίνονται; 

Ότι το Κυπριακό με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, άλλοτε λίγο κι άλλοτε πολύ επιδρούσε στα πολιτικά πράματα εδώ σ'εμάς, είναι κάτι που δεν χρειάζεται να αποδειχθεί. Εν πάση περιπτώσει είναι πια στην παράδοσή μας το να διαμορφώνουμε σκέψεις και προτάσεις, να γίνονται συζητήσεις, να ασκούνται κριτικές και να δημιουργείται ένα κλίμα με σκοπό να επηρεάσει την εξέλιξη των κινήσεων που γίνονται στην Κύπρο. Έτσι και τώρα και παρόλο που τόσο εμείς όσο και οι Κύπριοι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη φάση, οι διαθέσεις για αλληλοεπηρεασμό φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να ανεβάζουν στροφές. 

Σ'αυτό το περιβάλλον, μια συζήτηση για την Κύπρο ένιωσε την ανάγκη να διοργανώσει η εβδομαδιαία εφημερίδα "Δρόμος της Αριστεράς". Η συζήτηση αυτή θα διεξαχθεί την Παρασκευή 7/2, στις 7.30 μ.μ, στην αίθουσα Ακροατήριο, Σίνα 2-4, Αθήνα. Η συζήτηση έχει τίτλο " Το Κυπριακό σε κρίσιμο σταυροδρόμι" και οι καλοί κατά την εκτίμησή μας ομιλητές είναι οι Μανώλης Γλέζος, βουλευτής, Λουκάς Αξελός, συγγραφέας και διευθυντής του περιοδικού Τετράδια, Σταύρος Λυγερός, δημοσιογράφος και συγγραφέας και Σωτήρης Ρούσσος, πανεπιστημιακός. Να ευχηθούμε και σ'αυτήν, αλλά και σε όλες τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν τον επόμενο καιρό, όντως να συντείνουν στη διαμόρφωση ενός κλίματος που θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η λύση θα επιτρέψει σε χιλιάδες ανθρώπους να προσπαθήσουν να συνεργαστούν και να ζήσουν αρμονικά στην κοινή πατρίδα τους.

Πατώντας εδώ  θα σας εμφανιστεί η ιστοσελίδα της εφημερίδας Δρόμος της Αριστεράς. Πιστεύουμε ότι μια ματιά ποτέ δεν έχει βλάψει κανέναν που έχει χρόνο και διάθεση για μια όσο γίνεται πιο σφαιρική μενημέρωση .   

  

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2014 21:56
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση