Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2024 19:14

Προσωπικότητα και μικροβίωμα του εντέρου

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

microbiome1Φαίνεται ότι η προσωπικότητα μας δεν εξαρτάται μόνο από το ασυνείδητο, αλλά και από τους συγκατοίκους μας μικροοργανισμούς στο έντερο μας.
Η βιολόγος Kathleen McAuliffe συμμετέχει σε μια νέα έρευνα που διαπιστώνει ότι ορισμένα βακτήρια στο έντερο σας μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το ποιοί είστε.
Από την προσωπικότητά σας έως τις νευρολογικές διαταραχές που αλλάζουν τη ζωή μας.
Μάθετε περισσότερα για το πώς αυτή η αναδυόμενη επιστήμη θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες.
Και ανακαλύψτε τον αντίκτυπο της εσωτερικής μικροβιακής σας σύνθεσης στη διάθεσή σας, το βάρος σας και πολλά άλλα.

Παρακολουθείστε εδώ το βίντεο της ομιλίας της στον Video Player της Σταγόνας.

Αυτή ακριβώς τη στιγμή, το έντερό σας είναι γεμάτο με σχεδόν 100 τρισεκατομμύρια μικρόβια – κυρίως βακτήρια 300 έως 500 διαφορετικών τύπων και επίσης μύκητες και ιούς. Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένα βακτήριο για κάθε ανθρώπινο κύτταρο. Φανταστήκατε ποτέ ότι υπάρχει ένας τόσο τεράστιος πληθυσμός μικρών και μικροσκοπικών πλασμάτων που ζει μέσα σας; Γιατί όμως έχουμε τόσα πολλά μικρόβια μέσα μας, από πού προήλθαν και τι κάνουν μέσα μας; Μόλις πρόσφατα αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε τον ρόλο τους στο σώμα μας και είναι πολύ πιο σημαντικοί από ό,τι θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Λοιπόν, από πού ξεκινούν όλα;

Όλα ξεκινούν από τη μήτρα. Το αμνιακό υγρό στη μήτρα της μητέρας περιέχει βακτήρια και όταν το έμβρυο καταπιεί μέρος αυτού του υγρού, τα μικρόβια κάθονται στο έντερο του εμβρύου. Όμως, μόνο μετά τη γέννηση τα μικρόβια αρχίζουν τον αποικισμό τους. Κατά τη διάρκεια του τοκετού, τα βακτήρια που υπάρχουν στον κόλπο της μητέρας καλύπτουν το μωρό και βρίσκουν το δρόμο τους προς το έντερο όταν το μωρό βγαίνει από μέσα του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή έχουν διαφορετική μικροχλωρίδα του εντέρου σε σύγκριση με τα φυσικά γεννημένα αντίστοιχά τους. Τα βακτήρια στο έντερο αποτελούνται από μερικούς διαφορετικούς τύπους χαρακτήρων. Μερικοί είναι ουδέτεροι, απλώς προσέχουν τη δουλειά τους στο έντερο ενώ είναι μέρος μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας με το έντερο.

humanmicrobiomeΚάποια, το πιο ανησυχητικό, μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες όπως η χολέρα ή απλά τερηδόνα και δυσοσμία του στόματος. Πώς αντιμετωπίζει λοιπόν ένα νεογέννητο όλα αυτά τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες; Μητρικό γάλα. Το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα που προστατεύουν τα νεογέννητα μωρά έως ότου το ανοσοποιητικό τους σύστημα μάθει να παλεύει για τον εαυτό του. Το μητρικό γάλα έχει επίσης ολιγοσακχαρίτες του ανθρώπινου γάλακτος. Αυτά είναι μόρια ζάχαρης που ενισχύουν την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων του εντέρου. Είναι ένα φυσικό πρεβιοτικό που βοηθά στην αύξηση του πληθυσμού του Bifidobacterium – ενός σημαντικού τύπου βακτηρίων που υπάρχει στο έντερο του μωρού. Τα αντισώματα μαζί με τα καλά βακτήρια εμποδίζουν τα δυσάρεστα βακτήρια να βρουν μόνιμη κατοικία στο έντερο. Καθώς ο μικροσκοπικός άνθρωπος μεγαλώνει, το σώμα του αλλάζει, όπως και το φαγητό του, φέρνοντας μια εντελώς νέα γεύση στο πάρτι του μικροβίου του εντέρου. Τα νέα τρόφιμα εισάγουν νέους μικροβιακούς κατοίκους στο έντερο, όπου μπορούν να αναμειχθούν με τους μεγαλύτερους κατοίκους. Τα νέα τρόφιμα φέρνουν επίσης νέα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την ανάπτυξη διαφόρων βακτηρίων του εντέρου. Μετά την ηλικία των τριών ετών, το έντερο και τα μικρόβια του μοιάζουν με αυτά ενός ενήλικα. Βρίσκονται σε όλο το έντερο, ο αριθμός τους είναι υψηλότερος στο παχύ έντερο, ειδικά στο κόλον.

---

Λοιπόν, ξέρουμε πώς μπαίνουν, αλλά τι κάνουν εκεί τα μικρόβια; Και το πιο σημαντικό, γιατί όλοι λένε συνέχεια ότι είναι καλά; Αυτοί οι κάτοικοι αλληλεπιδρούν με το σώμα μας με πολλούς τρόπους. Το πιο σημαντικό είναι ότι επηρεάζουν την πέψη μας! Κατά μέσο όρο, 60 τόνοι τροφής περνούν από το γαστρεντερικό σας σύστημα κατά τη διάρκεια της ζωής σας! Αυτό ισοδυναμεί με το να φας δέκα ελέφαντες ή ένα αεροπλάνο με πλήρη καύσιμα. Για να σπάσουμε σύνθετα σάκχαρα όπως το άμυλο και άλλους πολυσακχαρίτες, το σώμα μας δεν έχει τα κατάλληλα ένζυμα. Αλλά τα βακτήρια του εντέρου το κάνουν. Τα ένζυμά τους διασπούν αυτά τα σάκχαρα για να φτιάξουν βιταμίνες της ομάδας Β και βιταμίνη Κ. Τα βακτήρια του εντέρου το απελευθερώνουν στο έντερο όπου απορροφάται από τα ίδια μας τα κύτταρα. Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τα βακτήρια του εντέρου μας, καθώς χρειαζόμαστε αυτές τις βιταμίνες για να παραμείνει το σώμα μας υγιές. Δεύτερον, επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας.

---

Ουσιαστικά, τα μικρόβια του εντέρου έχουν τον εγκέφαλό μας σε γρήγορη κλήση και βοηθούν στο συντονισμό των λειτουργιών του σώματός μας. Αυτό είναι γνωστό ως: Άξονας εντέρου-εγκεφάλου Είναι η αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ του κεντρικού νευρικού μας συστήματος και του εντερικού νευρικού συστήματος - το νευρικό σύστημα που συνδέεται με το έντερο - που επιτρέπει στον γαστρεντερικό μας σωλήνα και τον εγκέφαλό μας να συνομιλούν μεταξύ τους. Αυτή η συζήτηση πέρα ​​δώθε βοηθά το σώμα μας να διατηρήσει μια φυσιολογική ισορροπία, μια ομοιόσταση. Τα μικρόβια του εντέρου απελευθερώνουν ορισμένα μόρια και ορμόνες που μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλό μας. Τα βακτήρια του εντέρου όπως το Corynebacterium τρέφονται με τα τρόφιμα που τρώμε και παράγουν μεταβολίτες όπως η σεροτονίνη. Αυτή η σεροτονίνη απελευθερώνεται στο αίμα μας και τελικά αλληλεπιδρά με το νευρικό μας σύστημα. Αυτό στη συνέχεια στέλνει σήματα στον εγκέφαλο που επηρεάζει τις διαθέσεις και τα συναισθήματά μας. Άλλοι ακόμη μεταβολίτες είναι το GABA, ένας νευροδιαβιβαστής και το βουτυρικό που αλληλεπιδρούν με άλλους τρόπους με το νευρικό σύστημα. Ανάλογα με το πόσο υγιή είναι τα βακτήρια του εντέρου μας, μπορεί να επηρεάσει τη σηματοδότηση του εγκεφάλου μας, επηρεάζοντας τις ορμονικές μας αποκρίσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μερικές φορές, όταν έχετε δυσπεψία ή προβλήματα στο στομάχι, μπορεί να αισθάνεστε πολύ άγχος ή ευερεθιστότητα.

---

Τα βακτήρια του εντέρου σας επίσης σας βάζουν στο κρεβάτι. Ορισμένα βακτήρια του εντέρου απελευθερώνουν ενώσεις που προκαλούν ύπνο που ονομάζονται πεπτίδια μουραμυλίου. Τα άτομα με διαταραγμένο προφίλ βακτηρίων του εντέρου τείνουν να έχουν φτωχότερο ύπνο. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει επίσης να ευχαριστήσει τα μικρόβια σας. Τα βακτήρια του εντέρου και το ανοσοποιητικό σύστημα συνεργάζονται για να κρατήσουν μακριά τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες. Το ανοσοποιητικό σύστημα ωριμάζει και μαθαίνει από ποια βακτήρια του εντέρου υπάρχουν και τα βακτήρια του εντέρου εκκρίνουν ορισμένους μεταβολίτες που βοηθούν περαιτέρω την άμυνά σας. Πώς όμως τα βακτήρια του εντέρου εκτελούν τέτοιες χρήσιμες εργασίες; Τι τους δίνει τόση δύναμη; Αυτά τα βακτήρια έχουν τα γονίδια για αυτό και όλα αυτά τα γονίδια αποτελούν αυτό που γνωρίζουμε ως μικροβίωμα του εντέρου. Είναι ενδιαφέρον ότι περισσότερο από το 99% των γονιδίων στο σώμα μας είναι μικροβιακά.

---

Πώς όμως μπορούμε να αυξήσουμε τη δύναμη των καλών βακτηρίων του εντέρου μας; Οι ασθένειες, η γενετική ή ο τρόπος ζωής - όπως η υπερβολική κατανάλωση πρόχειρου φαγητού - μπορεί να μπερδέψουν τους μικροβιακούς κατοίκους μας προκαλώντας δυσβίωση. Η δυσβίωση δεν είναι παρά μια σημαντική ανισορροπία των τύπων βακτηρίων του εντέρου στο σώμα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να ζήσετε έναν υγιεινό συμβατικό τρόπο ζωής. Ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου , η άσκηση, μια ισορροπημένη διατροφή και η διατήρηση των επιπέδων άγχους στο ελάχιστο θα κάνουν θαύματα. Υπάρχουν επίσης προβιοτικά και πρεβιοτικά που βοηθούν το έντερο. Τα προβιοτικά είναι καλά βακτήρια που βάζουμε στο σώμα μας, σε αριθμούς αρκετά υψηλούς ώστε να έχουν πραγματικά ευεργετική επίδραση. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να καταναλωθούν παίρνοντας κάψουλες ή τρώγοντας προβιοτικά τρόφιμα όπως τυρί, γιαούρτι και άλλα τρόφιμα πλούσια σε βακτήρια. Τα πρεβιοτικά είναι τρόφιμα με μόρια όπως η ινουλίνη, οι φρουκτοολιγοσακχαρίτες ή οι γαλακτοολιγοσακχαρίτες που επιτρέπουν στα καλά βακτήρια του εντέρου να αναπτυχθούν καλύτερα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να βρείτε αυτό που είναι κατάλληλο για εσάς.

Παρακολουθείστε εδώ το βίντεο της ομιλίας της στον Video Player της Σταγόνας.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024 21:15
Σάκης Σιδηρόπουλος

Σταγονόμετρο

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση