Κυριακή, 20 Αυγούστου 2023 18:47

Οταν η Κόντακ άλλαξε τον κόσμο το 1888

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

kodakΝίκος Βατόπουλος. Ο εκδημοκρατισμός της φωτογραφίας ήταν μία από τις αστικές επαναστάσεις του 19ου αιώνα. Αλλαξε την καθημερινότητα, τις κοινωνικές και επαγγελματικές σχέσεις, την εντύπωση που είχαν οι άνθρωποι για τον εαυτό τους και τους άλλους. Γέννησε έναν νέο επαγγελματικό κλάδο, ενίσχυσε την επιθυμία για ταξίδια, έδωσε δυνατότητα για καλλιτεχνικές λήψεις. Οργανώθηκε ο κρατικός έλεγχος και η ταυτοποίηση των πολιτών, ενισχύθηκε ο ρόλος της αστυνομίας, βρήκαν νέες δυνατότητες η τυπογραφία και οι εκδοτικές επιχειρήσεις. Ο τουρισμός βασίστηκε στη διάδοση της εικόνας.

Η νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (Μοma), στον πέμπτο όροφο και με τίτλο Visual Vernaculars, εστιάζει στην έκρηξη που έφερε η Κόντακ από το 1888 και μετά με τη διάδοση στην αγορά των ατομικών και εύχρηστων φωτογραφικών μηχανών. Εκείνη την εποχή, στα τέλη του 19ου αιώνα, επικράτησε η νέα τρέλα της φωτογραφικής μηχανής και χιλιάδες ευκατάστατοι, κυρίως, αστοί επιδόθηκαν με μανία στη φωτογράφιση προσώπων, κτιρίων και τοπίων. Οδηγούμαστε αναπόφευκτα σε μια συγκριτική αντιπαράθεση του τότε με το τώρα, στην επανάσταση της εικόνας σε δύο εκδοχές, του 19ου και του 21ου αιώνα. Κοινός παρονομαστής η δυνατότητα του ανθρώπου να αυτονομείται και να σκηνοθετεί τη δημόσια εικόνα του εαυτού του.

Η έκθεση αντλεί υλικό από τις πλουσιότατες συλλογές φωτογραφίες του MoMa και εστιάζει στα στιγμιότυπα, στα πορτρέτα σε φωτογραφικά στούντιο και στις οικογενειακές φωτογραφίες, κρατώντας την επιλογή σταθερά μακριά από την ανεξάρτητη καλλιτεχνική σκηνή της φωτογραφίας του 1890-1910. Εμφαση δίνεται συνεπώς στην επανάσταση του νέου μέσου, στην εργονομία των φορητών, προσωπικών φωτογραφικών μηχανών και στην καλλιέργεια μιας διάχυτης φωτογραφικής μανίας.

Ενδιαφέρουσα είναι επίσης η παράμετρος που δείχνει πώς η καθημερινή φωτογραφία για πάσα χρήση επηρέασε εντέλει και τη δουλειά των καλλιτεχνών φωτογράφων, σε μια σύμπλευση κοινωνικής ώσμωσης και νεωτερικών αντιλήψεων για την αστική κοινωνία. Η πιο σημαντική επίδραση της εκβιομηχάνισης των φωτογραφικών μηχανών και της διάθεσής τους στο εμπόριο είναι η αλλαγή που συνέβη στον αυτοπροσδιορισμό των ανθρώπων και κατ’ επέκταση σε αντιλήψεις για τη μόδα, το σώμα, την ομορφιά και το αναπάντεχο. Ηταν μια επανάσταση ασύλληπτης επιδραστικότητας. 

Πηγή: www.msn.com/el-gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 20 Αυγούστου 2023 18:52

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση