Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2023 20:19

Εθισμός: Γέμισε (και ξεσήκωσε) το "Κατράκειο", εδραιώνοντας τη θέση του στο εγχώριο χιπ χοπ

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ethismosΧάρης Συμβουλίδης. Μια συναυλία με φοβερό παλμό, από την οποία πέρασαν ως καλεσμένοι και ο Buzz με τον 12ο Πίθηκο, με το νεανικό πλήθος που κατέκλυσε το θέατρο να γνωρίζει απέξω κι ανακατωτά τα τραγούδια του Αθηναίου ράπερ.

"Δεν είναι λίγο μεγάλο το Κατράκειο;", αναρωτιόμασταν καθώς οδεύαμε προς τη Νίκαια για να δούμε τον Αθηναίο ράπερ εν δράσει, σκεπτόμενοι ότι μόνο η επίσημη χωρητικότητα των καθήμενων ανέρχεται σε 5.356 άτομα. Όμως η απάντηση δεν θα αργούσε να έρθει, βλέποντας πλήθος αγοριών και κοριτσιών να καταφτάνει κατά κύματα, γεμίζοντας το θέατρο με μπλουζάκια Στίχοιμα, Buzz, Λόγος Τιμής, Τ.Γ.Κ. (ΛΕΞ, δηλαδή) και 2Pac –άλλοι σπεύδοντας στην πλατεία για μια θέση μπροστά στη σκηνή, άλλοι βολευόμενοι στις κερκίδες. "Αυτό δεν είναι hit, MC μου, αυτό είναι επιτυχία"

Δεν ήταν τυχαία, λοιπόν, τα sold out του Εθισμού στο "Gagarin", μέσα στο 2022. Βήμα-βήμα, κομμάτι-κομμάτι, συναυλία-συναυλία, την έχτισε τη φήμη του και το όνομά του μέσα στην τελευταία πενταετία. Κι αν κάτι φάνηκε περίτρανα εκεί στο "Κατράκειο", καθώς χιλιάδες στόματα τραγουδούσαν τις ρίμες του (δημιουργώντας φοβερό λάιβ παλμό), είναι ότι πρέπει να τον μετράμε ανάμεσα σε όσους θα πρωταγωνιστήσουν στο εγχώριο χιπ χοπ στερέωμα αυτής της δεκαετίας.

Το σκηνικό λιτό, μα εύστοχο: τα μαύρα ΕΘΣ μπάνερ του καλλιτέχνη στο πίσω μέρος και μπροστά σκορπισμένα αρχαία ερείπια, να δηλώνουν την αθηναϊκή του εντοπιότητα, αλλά και το κοντράστ του παρελθόντος με τη σύγχρονη πόλη που πρωταγωνιστεί στα τραγούδια του. Πριν τον δούμε όμως να λαμβάνει θέση εκεί ανάμεσα, χαιρετώντας με ένα "Καλησπέρα Αθήνα, είστε καλά;", ένα μεγάλο πανό κάλυψε τη σκηνή από πάνω μέχρι κάτω. 

Εκεί, κατόπιν, προβλήθηκε ένα προσεγμένο ασπρόμαυρο ταινιάκι μικρού μήκους, που μας ξενάγησε εν τάχει στον κόσμο και στις σκέψεις του ράπερ, μιλώντας λ.χ. για τους εθισμούς μα και τους εξαναγκασμούς του παρελθόντος ή για το διάστημα της πανδημίας. Μπλέκοντας πλάνα τραβηγμένα στη γειτονιά του με ιστορίες για τη δημιουργία του επερχόμενου άλμπουμ "Millennials", αλλά και με συγκινητικές αναφορές στον πρόσφατο θάνατο του πατέρα του –στις οποίες ο κόσμος απάντησε με παρατεταμένο χειροκρότημα.

Λίγο μετά, ο Εθισμός παρουσιάστηκε μέσα σε έντονα φώτα, ξεκινώντας καταιγιστικά με το "El Trafico". Πλατεία και κερκίδες πυρακτώθηκαν σαν ξερά κουκουνάρια, σημαίες κι αυτοσχέδια πανό άρχισαν να σηκώνονται εδώ κι εκεί, ενώ φάνηκαν και τα γνώριμα καπνογόνα. Το κλίμα έγινε σχεδόν γηπεδικό και οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν με πάθος, ραπάροντας κι αυτοί "Ζω σε μια χώρα παράνοια/Ψεύτικα νέα και δάνεια" ή χειροκροτώντας θερμά στο "Είστε μια μάνα πρότυπο για 'μας, κυρία Μάγδα", από το "Γέννημα Θρέμμα" που ήρθε αμέσως έπειτα, διατηρώντας τον όλο πανζουρλισμό. Στο φινάλε του, μάλιστα, ακούστηκε απ' άκρη σ' άκρη και το γνωστό σύνθημα για τον Φύσσα: "Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους Ναζί".

Η συναυλία είχε ήδη μεγάλη φόρα, λοιπόν, ενώ κέρδιζε ακόμα περισσότερους πόντους χάρη στα beats που εξαπέλυε ο Mellow από τα decks στο πίσω μέρος της σκηνής, αλλά και χάρη στον καλό ήχο, που έφερνε στα αφτιά μας όλες τις λεπτομέρειες. Ο Εθισμός έδειξε να απολαμβάνει κι εκείνος τις αντιδράσεις του πλήθους, αν και δεν παρέλειψε να ζητήσει από μικροφώνου την ενέργειά του, λέγοντάς μας ότι τη χρειάζονταν, καθώς είχαν καιρό να παίξουν ζωντανά. Δεν άργησε όμως να υποδεχτεί και τον πρώτο καλεσμένο της βραδιάς, με τον Cego Menz να καταφτάνει για να πουν μαζί το "Compton". 

Πατώντας  ΕΔΩ  θα εμφανιστεί ολόκληρο το άρθρο - παρουσίαση της συναυλίας του ΕΘΙΣΜΟΥ στο Κατράκειο.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2023 20:29

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση