Δευτέρα, 15 Μαΐου 2023 08:41

Ο μέλλων Υπουργός Πολιτισμού και Περιττών Υποθέσεων σε νέες, υπηρεσιακές αποστολές, του Μάνου Σ. Στεφανίδη από το fb

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
stefanidis(Γελάστε αδέλφια μήπως και προσγειωθούν)
Ο Εμμανουήλ Μαυρομύτης, ο Παντελεήμων Τησέβας και ο Γιάννης Πανακόττης διαβάζουν τον πρώτο, και καλύτερο, τόμο από το τετράτομο, μνημειώδες έργο:
 "Ιστορία, Αμαρτία και Αισθητική της Ελληνικής Τέχνης - Από το 1821 και πέρα ως πέρα. Ολούθε".
Της αξιοκρατικά εκλεγμένης, νέας διευθύντριας της Εθνικής Πυριτιδαποθήκης, Συρακουσώς Τσιγάρα. Έκδοση του Υπουργείου Πολιτισμού, Πριαπισμού και Περιττών Υποθέσεων. Πρόλογος της ατύπου Υπουργού Ευρειάνας (μ' ένα ν) Παναγιωταρέως. Βεβαίως - βεβαίως.
 ΥΓ. 1 Κάνουμε πλάκα και να μη βάλουμε τα κλάματα. Το Υπουργείο Πολιτισμού, δηλαδή η κυρία Μελιδώνη και το Γιατρομανωλάκι, έχουν γεμίσει με μετριότητες τις διευθύνσεις των μουσείων της χώρας και νομίζουν πως έτσι προάγουν τον πολιτισμό, δηλαδή προωθώντας τα γιουσουφάκια τους. Από την άλλη πλευρά αυτές οι μετριότητες, χωρίς να συνειδητοποιούν τη μετριότητα τους, είναι ανύπαρκτες από κάθε σοβαρή, εικαστική εκδήλωση. Κι όχι από τα δήθεν του συστήματος Κολωνακίου. Και είναι πραγματικά ντροπή να εκθέτει ο κορυφαίος γλύπτης Θόδωρος Παπαγιάννης και να μην έρχεται στην έκθεση του κανένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού και καμιά από τις πολυάριθμες διευθύντριες των μουσείων σύγχρονης τέχνης και των πινακοθηκών, του μουσείου Μπενάκη και της τριανδρίας του που υποδύεται τη διεύθυνση συμπεριλαμβανομένου. Το ίδιο ισχύει και για την πρόσφατη έκθεση του σχεδόν 90χρονου Γιώργου Γεωργιάδη στην γκαλερί Σιαντή αλλά και την σημαντικότατη αναδρομική του ιστορικού γλύπτη Λαζάρου Λαμέρα στην γκαλερί Ζήβα ή την μεταθανάτια έκθεση του Χρίστου Καρά στη Δημοτική Πινακοθήκη Αλίμου. Από όλους τους γελοίους παράγοντες του πολιτισμού δεν εμφανίστηκε κανένας! Ο ίδιος τόσο θλιβερός, επαρχιώτικος αρχοντοχωριατισμός παρατηρείται και στη Θεσσαλονίκη. Μία πόλη που διαθέτει εντελώς υποβαθισμένη και ανεκμετάλλευτη την περίφημη συλλογή Κωστάκη σ' ένα άθλιο μουσείο ελέω Βενιζέλου και μίαν αιώνια, αόρατη διευθύντρια που πλησιάζει την θητεία της αείμνηστης Λαμπράκη ελέω Κωστάκη Καραμανλή.
stefanidis1ΥΓ. 2 Στις άλλες φωτογραφίες μία εικόνα από την συγκλονιστική συλλογή του Βασίλη Καλογηράτου στο Ρίο της Πάτρας με τους μεγάλους Έλληνες της διασποράς. Είναι πάντως λυπηρό ότι δεν έχει επισκεφθεί αυτόν τον μοναδικό σε όλη την Ευρώπη χώρο, ούτε η ηγεσία του υπουργείου πολιτισμού ούτε και οι διευθύνσεις των μουσείων και των πινακοθηκών σύγχρονης τέχνης. Η δεύτερη φωτογραφία προέρχεται από την επίσκεψη του φιλότεχνου υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στο Hellenic Diaspora Foundation μαζί με τον Θόδωρο Παπαγιάννη.
Η τελευταία φωτό προέρχεται από την προετοιμασία της αναδρομικής έκθεσης του Κωνσταντίνου Ντιού στα Γρεβενά τα επίσημα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιήσω με δόξα και τιμή ως μέλλων Υπουργός Μπολιτισμού και Υποκλοπών Ιδεών αύριο Παρασκευή και το Σάββατο, το απόγευμα. Είναι πάντως ντροπή πως ο Κώστας Ντιός, όπως εξάλλου και ο Σάββας Πουρσανίδης ή ο Γιάννης Φωκάς, δεν εκτίθενται ούτε στην Εθνική Πινακοθήκη, ούτε στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, ούτε στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα. Όπως εξάλλου δεν εκτίθενται λ.χ. ο Σταύρος Ιωάννου, ο Νίκος Μπάικας, ο Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, ο Κυριάκος Μορταράκος, ή ο Μανώλης Πολυμέρης.
ΥΓ. 3 Οι παρατηρήσεις αυτές όπως και τα ονόματα των καλλιτεχνών προσφέρονται ως μάθημα στις διευθύντριες που έχουν αναλάβει πρόσφατα την διοίκηση τόσο κρίσιμων μουσείων με την ευλογία της Παναγιωταρέως και την άνωθεν παρέμβαση...
ΥΓ. 4 Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της γης. Ζήλος λήψεται λαόν απαίδευτον. (Κάτι πολύ δικά μου. Εις μάτην βέβαια).
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Μαΐου 2023 08:52
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση