Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2022 19:22

Βαρουφάκης στη ΔΕΘ για τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος: «Απάτη σε βάρος του ελληνικού λαού»

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

varufakis1Ο εκπρόσωπος Τύπου ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδη, ξεκίνησε τη διαδικασία υποβολής ερωτημάτων προς τον γγ. του ΜέΡΑ25, δίνοντας τον λόγο στο the Press Project και τον Χρήστο Αβραμίδη. 

Ο Χρ. Αβραμίδης ανέφερε πως «οι φουσκωμένοι λογαριασμοί παρουσιάζονται ως αποτέλεσμα του πολέμου, σαν να μην είναι στα χέρια της κυβέρνησης» θέτοντας το ερώτημα αν «είναι στα χέρια της κυβέρνησης»; «Ακόμα ρώτησε «ποιός φταίει και ποιοι κερδίζουν, που το ρεύμα και το φυσικό αέριο είναι τόσο ακριβά;», καλώντας τον γγ. του ΜέΡΑ25 να μιλήσει με ονόματα. «Επίσης, επειδή είναι κομβικές οι αναλύσεις, μα πράσινο το δέντρο της ζωής, έστω ότι μεταφερόμαστε σε ένα καθημερινό σπίτι και μια εργαζόμενη μόλις έχει ανοίξει το λογαριασμό και τραβά τα μαλλιά της επειδή δεν έχει να πληρώσει. Τι θα της λέγατε να κάνει» ρώτησε, επίσης.

«Ο λόγος που υπάρχει το ΜεΡΑ25 είναι ότι ατομικές λύσεις στη κρίση δεν υπάρχουν. Αρα δεν έχω κάτι να πω σε μεμονωμένα πρόσωπα που υποφέρουν. Για αυτό χρειάζεται πολιτική δουλειά. Αν μπορούσαμε να λύσουμε το πρόβλημα του καθενός ξεχωριστά δεν θα χρειαζόταν πολιτική διαπάλη» απάντησε ο Γ. Βαρουφάκης, ξεκινώντας από το τελευταίο ερώτημα. 

Στη συνέχεια κατήγγειλλε πως«η κυβέρνηση κρύβεται από το γεγονός ότι πραγματικά έχουμε μια εκτίναξη στα ουράνια της τιμής του φυσικού αερίου παγκοσμίως». κάτι που «δεν ευθύνεται ο κ. Μητσοτάκης ή η κυβέρνηση» σημείωσε, κάνοντας μια παρένθεση για το γεγονός πως «η εκτίναξη αυτή δεν έχει να κάνει τόσο με τη ζήτηση ή τη προσφορά, αν μου επιτρέπετε μια οικονομική τοποθέτηση, αλλά με χρηματιστηριακά παιχνίδια»: «Πράγματι η προσφορά έχει μειωθεί λόγω του κλεισίματος του North Stream-1 από τη Gazprom και η ζήτηση έχει αυξηθεί λόγω του lockdown και της στροφής στο φυσικό αέριο. Αυτό θα εξηγούσε μια αύξηση, αλλά όχι στο 800%».

Ωστόσο, ανέφερε πως «μια κυβέρνηση σε αυτό το διεθνές περιβάλλον ενεργειακού σοκ, θα κριθεί με το κατά πόσο έχει καταφέρει με παρεμβάσεις της να περιορίσει την αύξηση της λιανικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος σε ποσοστά που αντανακλά την αύξηση του κόστους παραγωγής» και «σε αυτό το τομέα η κυβέρνηση Μητσοτάκη παίρνει ακριβώς μηδέν». «Αναφέρθηκα πριν στις μεγαβατώρες, που παράγονται από τη CVC-ΔΕΗ από τα υδροηλεκτρικά. Πόσο αυξήθηκε το κόστος παραγωγής αυτών; Μηδέν! Βρέχει, το νερό κυλάει, η τουρμπίνα γυρνάει και παράγεται ηλεκτρική ενέργεια. Με άλλα λόγια, σε λίγο λιγότερο από το ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Ελλάδα δεν έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής από τις εξελίξεις στην αγορά φυσικού αερίου ή πετρελαίου. Κι όμως, εσείς την πληρώνετε λές και έχει παραχθεί από το πιο ακριβό LNG που έρχεται από το Τέξας» προσέθεσε.

Κατέληξε πως: «Αυτό είναι ένα σκάνδαλο, το λέγαμε από το Μάρτιο. Είχα προτείνει στη Βουλή ένα διαφορετικό πλαφον λίγο πάνω από το μέσο κόστος ανάλογα με το καύσιμο που χρησιμοποιεί η μονάδα. Αν χρησιμοποιεί καύσιμο, γιατι υπάρχουν και ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά. Στις 6 Ιουλίου η κυβέρνηση περνάει υπουργική απόφαση που ουσιαστικά λέει αυτό. Πρέπει να σας πω, ότι όταν το διάβασα συγκρατήθηκα να χειροκροτήσω. Δεν κάνουν το σωστό όμως, γιατί δε κατάργησαν το Χρηματιστήριο Ενέργειας και το πλαφόν είναι εικονικό, αφού παίρνουν τα χρήματα από τη τσέπη της CVC ως παραγωγό και της τα δίνουν ως πάροχο. Με αποτέλεσμα, ο καταναλωτής να ανοίγει τον λογαριασμό της ΔΕΗ και να παθαίνει εγκεφαλικό. Αυτό είναι μια απάτη που κάνει η Μητσοτάκης ΑΕ εκ μέρους της CVC, δηλαδή του Λάτση, του Βαρδινογιάννη, του Μυτιληναίου, του Περιστέρη, αφού μου ζητήσατε ονόματα. Μια απάτη σε βάρος του ελληνικού λαού, για την οποία θα πρέπει να καταδικαστούν στη συλλογική συνείδηση, ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση».

Πηγή:  thepressproject.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2022 19:37

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση