Κυριακή, 13 Μαρτίου 2022 16:17

ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ: Βαριά κατάθλιψη και οργή, του Yorgos Kyriakopoulos από το fb

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
musioΗ ανθρωπιστική καταστροφή στην Ουκρανία δεν πρέπει να συσκοτίσει άλλου είδους επαπειλούμενες καταστροφές, όπως αυτή που υποψιάζομαι ότι συντελείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (πρώτο σχόλιο) με την ομόφωνη γνώμη του Συμβουλίου Μουσείων (η πλήρης σύνθεση του οποίου βρίσκεται στο δεύτερο σχόλιο).
Πέραν των γνωστών και διακηρυγμένων ακροβασιών (όπως η αχρείαστη και ακατανόητη καταστροφή του υπάρχοντος κήπου και η παντελώς άσχετη υπόγεια συνένωση με το Ακροπόλ Παλάς) και πέραν της συζητήσιμης επέκτασης εν υπογείω (με τεχνητό, δηλαδή, φωτισμό) του σημαντικότερου Αρχαιολογικού Μουσείου της Ελλάδας (και, γιά την ελληνική αρχαιότητα, του κόσμου), το Συμβούλιο Μουσείων συνυπογράφει ομοφώνως και κάποιους "νεωτερισμούς", κατά την ταπεινή μου γνώμη άθλιους.
 Όπως γνωρίζουν οι φίλοι μου, είμαι επί χρόνια ένθερμος θιασώτης της επέκτασης, αλλά και της ενίσχυσης της σημασίας αυτού του υπέροχου μουσείου, μάλιστα δε του εμπλουτισμού του (αντί της καταστροφικής υπεξαίρεσης έργων με διάφορα τοπικιστικά κριτήρια, που το έχουν πληγώσει και συνεχίζουν να το πληγώνουν). Όμως θα ήθελα να περιορίσω τις οργισμένες απορίες μου σε τρείς :
1. Έχετε ξανακούσει μεγάλο (ή μικρό) μουσείο με δημόσιο πάρκινγκ κάτω από τις αίθουσες εκθέσεων? Έχετε φανταστεί την ευθύνη από μία τρομοκρατική πράξη, όπως π.χ. η απλούστατη παγίδευση ενός παρκαρισμένου αυτοκινήτου με εκρηκτικά? Έχετε εννοήσει γιατί οι Κουτόφραγκοι δεν χτίζουν δημόσια πάρκινγκ κάτω από τους εθνικούς τους θησαυρούς?
2. Όλο αυτό το φαραωνικό έργο (και θα είναι πράγματι φαραωνικές οι εκσκαφές κλπ) γίνεται γιά λιγότερο από 30% αύξηση των εκθεσιακών χώρων του μουσείου (από 7.800 σε 11.000 μ2). Δεν υπήρχαν εναλλακτικές (που υπάρχουν) και αν υπήρχαν ζητήθηκαν ή εξετάστηκαν από το Συμβούλιο Μουσείων? Με βάση ποιά λογική ο τεχνικός φάκελος θα δοθεί σε 10 προεπιλεγμένα ΞΕΝΑ αρχιτεκτονικά γραφεία? Γιά το Εθνικό Μουσείο κάποιου Εμιράτου έγινε αυτή η σύσκεψη του Συμβουλίου Μουσείων?
3. Και τώρα η έκπληξη από την σημερινή αρθρογραφία : Η ιδεολογία της επέκτασης! Τι σημαίνει "Κιβωτός της Εθνικής Παιδείας"? Αυτό το μουσείο ήταν επί 150 χρόνια η κιβωτός της (παγκοσμίου σημασίας) αρχαίας ελληνικής τέχνης. Τι σόϊ αραίωμα του concept του είναι αυτή η νέα ανοησία και με ποιά αιτιολογία (και έπειτα από ποιόν δημόσιο διάλογο) προκρίνεται τέτοιας συμφοράς αλλαγή της φυσιογνωμίας του? Εκτός αν αυτά είναι γιά τα ούγκανα που διαβάζουμε τις σχετικές διακηρύξεις του εκάστοτε ΥΠΠΟ και στην πραγματικότητα δεν πρόκειται να συνδεθεί ο Έφηβος των Αντικυθήρων με τον Παναγιώτη Ζωγράφο και όλα αυτά είναι απλώς δικαιολογίες γιά να βρούμε μία χρήση γιά το Ακροπόλ και να δικαιολογήσουμε την τεράστια δαπάνη (και καταστροφική επίπτωση) των φαραωνικών εκσκαφών γιά 30% περισσότερους εκθεσιακούς χώρους.
Θα έβαλλα κατά της Υπουργού. Αλλά αυτή η ΟΜΟΦΩΝΗ συναπόφαση του Συμβουλίου Μουσείων πραγματικά με θλίβει απερίγραπτα. Και δεν μου αφήνει την παραμικρή αισιοδοξία ότι ο Πολιτισμός είναι στα χέρια άξιων θεματοφυλάκων. Κατάθλιψη...

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αποκτά ταυτότητα «παντεχνείου», νέους, μεγαλύτερους χώρους, υπόγειο πάρκινγκ, του Σάκη Ιωαννίδη.

Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση