Κυριακή, 13 Μαρτίου 2022 12:15

Επιτέλους συνδημότη, μετά από 25 χρόνια εγκατάλειψης ο ερειπιώνας της ΝΑΦΘΑ στη Χαραυγή θα αναβαθμιστεί

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

a19Όσοι δεν έχουν ιδέα τι εστί ΝΑΦΘΑ και ενδιαφέρονται να πάρουν μια μυρωδιά μπορεί να δουν στο τέλος το άρθρο "Τα όμορφα γκράφιτι στη ΝΑΦΘΑ Χαραυγής". Εκτός από μία συνοπτική ιστορία της ΝΑΦΘΑ το άρθρο αυτό περιλαμβάνει κι ένα εξάλεπτο βίντεο που το έφτιαξε η Σταγόνα με φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στο δημοτικό αυτόν χώρο πριν από ένα περίπου χρόνο.

Το φρέσκο κουλούρι είναι πως μετά από 25 χρόνια φαίνεται ότι ο χώρος αυτός θα αξιοποιηθεί, ελπίζουμε προς όφελος της κοινωνίας και βάσει των νέων κριτηρίων που άρουν κάποια από τα αδιέξοδα των σύγχρονων κοινωνιών. Πως; Με τις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής Κερατσινίου Δραπετσώνας εντάχθηκε ο χώρος αυτός στο ΕΣΠΑ και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» , για χρηματοδότηση, το έργο με τίτλο «Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου ΝΑΦΘΑ στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας».

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 6,5 εκατ ευρώ (5,1 χωρίς ΦΠΑ). 
Οι εργασίες προβλέπεται να ξεκινήσουν στις 01/07/2022 και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/12/2023. Κύριος του έργου είναι ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας.
Το έργο
Το οικόπεδο του πρώην βιομηχανικού κελύφους της «ΝΑΦΘΑ», ιδιοκτησίας του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, συνολικού εμβαδού 8.861,05m², βρίσκεται επί της οδού Προποντίδος, στην περιοχή «Χαραυγή» της Δ. Ε. Κερατσινίου του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας και οριοθετείται από την οδό Προποντίδος και την περιφερειακή οδό Κερατσινίου – Πειραιώς.
naftha44Τα κτίρια που προτείνονται να ανακατασκευστούν είναι το Κτήριο 3, εμβαδού 1.370 τ.μ., το οποίο διατάσσεται σε τρία επίπεδα και διαθέτει εσωτερικό αίθριο, το Κτήριο 2, εμβαδού 711 τ.μ., που είναι ισόγειο μεγάλου ύψους με διώροφα τμήματα και υπόγειο, το Κτήριο 1’ , εμβαδού 15τ.μ που είναι ισόγειο και το Κτήριο 1, εμβαδού 165τ.μ., που είναι διώροφο. Τα παραπάνω κτήρια έχουν συνολικό εμβαδόν περ. 2.250 m² . Επίσης, προβλέπεται η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου εντός του οικοπέδου, γύρω από τα συγκεκριμένα κτίρια, εμβαδού περ. 2.500 m², με σύγχρονα υλικά και προδιαγραφές για χρήση από ΑΜΕΑ.
Τονίζεται ότι η παρέμβαση θα αφορά επανάχρηση των υφιστάμενων κτισμάτων και δεν θα προστεθούν νέοι κτιριακοί όγκοι, ούτε θα αυξηθεί η δόμηση καθ’ οιονδήποτε τρόπο.
Η επιλογή της νέας χρήσης θα αναζωογονήσει την περιοχή και την αειφορική ανάπτυξη γενικά της πόλης και γι'αυτό οφείλει να σεβαστεί τη σημασία και την αξία του κάθε κτιρίου, λαμβάνοντας υπόψη την αρχική λειτουργία και την κατασκευαστική δομή του.
Η επιλογή χρήσης με πολυλειτουργικό χαρακτήρα όπως είναι οι χώροι υποδοχής τέχνης, εκθέσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για παρεμβάσεις με σεβασμό.
Οι λειτουργίες που θα εγκατασταθούν θα είναι πολιτιστικού χαρακτήρα και θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
– Χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων
– Εκθεσιακούς χώρους
– Χώρους διαδραστικής αναζήτησης / εκπαιδευτικής λειτουργίας
– Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων
– Χώρους ενασχόλησης παιδιών
– Γραφειακούς χώρους (διοίκηση)
– Χώρους αναψυχής
– Βοηθητικούς χώρους
Στα πλαίσια των νέων δεδομένων που έχει ήδη εισάγει η Κλιματική Αλλαγή, είναι επιτακτική η δημιουργία κτηρίων χαμηλού ενεργειακού αποτυπώματος, ώστε η κατανάλωση ενέργειας σε ετήσια βάση να είναι σε επίπεδα που να πιστοποιούνται σύμφωνα με διεθνή αναγνωρισμένα πρωτόκολλα περιβαλλοντικής αξιολόγησης (όπως LEED, BREEMS, SITES κλπ).
Συνεπώς θα ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα ώστε η μελέτη να συμπεριλαμβάνει στοιχεία περιβαλλοντικής και βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής με σύγχρονα υλικά και μεθόδους, αλλά και χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Φυσικός φωτισμός και αερισμός σε συνδυασμό με σκίαση από τις ηλιακές ακτίνες και στοιχεία δροσισμού για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι μερικά απαραίτητα στοιχεία για να καταστεί ο χώρος βιώσιμος, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.
 
Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας με γνώμονα τον αγώνα ενάντις στην Κλιματική Αλλαγή και με μοναδικό κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και την σωστή και περιβαλλοντικά ορθή εξυπηρέτηση των πολιτών προτίθεται να κατασκευάσει και να πιστοποιήσει Περιβαλλοντικά το συγκεκριμένο Έργο.
 
Τα παραδοτέα της πράξης αφορούν την ανακατασκευή και επανάχρηση τμήματος του πρώην εργοστασίου της «ΝΑΦΘΑ» ως πολυχώρου πολιτισμού και αναψυχής για τον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Η απόφαση εδώ.
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022 10:08

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση