Τρίτη, 26 Δεκεμβρίου 2017 18:21

Στο ξεχασμένο Χατζηκυριάκειο στον Πειραιά, κορίτσια δίχως οικογένεια βρίσκουν νέο σπίτι

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

xatzikiriakio4Παιδιά που αναγκάστηκαν να αποχωριστούν τους γονείς τους στέκονται στα πόδια τους ξανά, με την ευγένεια των ξένων.

Xειμωνιάτικο πρωινό και το κτίριο του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος στην ομώνυμη περιοχή του Πειραιά ξεπροβάλλει επιβλητικά, παρά τις καταστροφές από τον σεισμό του '99. Κουβαλά πολυάριθμες ιστορίες παιδιών που αναγκάστηκαν νωρίς να αποχωριστούν τους γονείς τους και βρέθηκαν σε μια μεγαλύτερη οικογένεια που τους πρόσφερε ό,τι είχαν στερηθεί.  

 

Το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας συγκαταλέγεται στα πιο ιστορικά ιδρύματα παροχής παιδικής προστασίας στην Ελλάδα και ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Χατζηκυριακό και τη σύζυγό του Μαριγώ στις 9 Ιουνίου 1889. Με τον σεισμό του 1999 όμως το κτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο για τη διαβίωση των παιδιών. Με την εκκένωση του κτιρίου, το οικοτροφείο και οι διοικητικές υπηρεσίες μεταφέρθηκαν σε καταυλισμούς λυόμενων σπιτιών που βρίσκονται μέσα στην έκταση του ιδρύματος.  

Τη μέρα που το επισκέπτομαι έχει προγραμματιστεί το χριστουγεννιάτικο μπαζάρ. Στην είσοδο με υποδέχεται η διευθύντρια του ιδρύματος Αναστασία Κατσιλιέρη, η οποία με ξεναγεί σε μια μεγάλη έκταση που περιλαμβάνει από δεξαμενές νερού έως λατομείο. «Οι οικογένειες των κοριτσιών που φιλοξενούμε αντιμετωπίζουν σύνθετα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Συγκεκριμένα, το ίδρυμα παρέχει ολοκληρωμένη φροντίδα και υποστήριξη σε κορίτσια ηλικίας από 6 ετών, που οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα και προέρχονται από διάφορα πολιτισμικά περιβάλλοντα. Το κριτήριο για να έρθει κάποια κοπέλα σ' εμάς είναι η ένδεια, η ανάγκη, η αδυναμία μιας οικογένειας να στηρίξει και να μεγαλώσει το παιδί της. 

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί ολόκληρο το άρθρο του Γιάννη Πανταζόπουλου που αναρτήθηκε στη lifo στις 26.12

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2017 15:59

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση