Τρίτη, 26 Δεκεμβρίου 2017 10:12

Μια άρια πρωί, μεσημέρι, βράδυ και θα γίνεις περδίκι

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

odis8Η τύχη; Η περίπτωση; Η ειμαρμένη; Η ευλογία;

Ωχ! άρχισα να υπερβάλω!

Κάτι όμως απ' όλα αυτά σου δίνει την χαρά να βρίσκεσαι στο πιο στενάχωρο μέρος την καταλληλότερη στιγμή.

Δεν ήμουνα στην Αστυπάλαια, οπότε όλο και κάποιο φεγγάρι, έπαιζε να αναδύονταν μέσα από την θάλασσα τεράστιο πύρινο αλώνι και να μου έφτιαχνε το κέφι! Σάμπως  ήμουνα στο πορθμό του Ευρίπου την ώρα που τα τρελά νερά της Χαλκίδας άλλαζαν κατεύθυνση, για να δικαιολογήσουν το όνομά τους, παρασύροντας στην δίνη τους τις αισθήσεις μου!

 

Να πεις πως ήμουνα στα Πλατανάκια, στον πηγαιμό  προς το Πάπιγκο, δίπλα στον Λούρο ποταμό. Σ'  ένα ακαθόριστο ραντεβού με καταιγίδα  που η συχνότητα του φαινόμενου μετατρέπει το ραντεβού σε προκαθορισμένο. Κι ο ουρανός να σκεπάζει το διάβα μου με  περίτεχνο σκέπασμα  που όμοιο του δεν ξαναματάδα!

Τίποτα απ' όλα αυτά.

Στο Αττικό νοσοκομείο πήγαινα να δω το φιλαράκι μου τον Γιάννη, που τον άρπαξαν στα καλά καθούμενα και τον έχωσαν στο νοσοκομείο για μια σειρά από εξετάσεις. Κι όλα αυτά γιατί σε μια εξέταση εκτός νοσοκομείου "κάτι είδαν".

Δεν είναι μόνο το τυχαίο, δεν είναι μόνο το αναπάντεχο, είναι και οι ευνοϊκές συγκυρίες και συνθήκες για να πετύχεις το: "Ήμουν κι εγώ εκεί".

Η ώρα, λίγα λεπτά πριν την έναρξη της συναυλίας, ο Γιάννης, ακμαιότατος να απορεί γιατί δεν του δίνουν ακόμα εξιτήριο και η βραδινή  μου υποχρέωση, να θέλει πολλή ώρα ακόμα να εκπληρωθεί.

Κάπου στις τεσσεράμισι συνάντησα τον Γιάννη και μέσα σ' όλα που μου είπε, μου γνωστοποίησε ότι στις πέντε θα έχει συναυλία η Εθνική Λυρική Σκηνή στη είσοδο του Αττικού Νοσοκομείου.

Πριν προλάβω να απορήσω και να το αμφισβητήσω κάποιο χέρι μου πάσαρε και το πρόγραμμα της παράστασης.

Διαβάζω από το ιστοσελίδα  της Ε.Λ.Σ.

Κοινωνικές συναυλίες της Ε.Λ.Σ. 

Συναυλίες καλλιτεχνών της Εθνικής Λυρικής Σκηνή σε χώρους φιλοξενίας και παροχής υπηρεσιών υγείας

Σεπτέμβριος -Δεκέμβριος 2017

Η Ε.Λ.Σ. συνεχίζει τον επιτυχημένο κύκλο συναυλιών σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας μέσα από μια σειρά συναυλιών και παραστάσεων, με μικρά ευέλικτα μουσικά σχήματα και τη συνεργασία μελών από τα καλλιτεχνικά σώματα της Ε.Λ.Σ.  Οι δράσεις απευθύνονται σε ανήλικους και ενήλικους νοσηλευόμενους,  στους συγγενείς τους και στο προσωπικό των χώρων παροχής υπηρεσιών υγείας. Μέσα από τις συναυλίες και παραστάσεις σύντομης διάρκειας, η Ε.Λ.Σ στοχεύει στη δημιουργία ευκαιριών αναψυχής, χαλάρωσης και ψυχικής ανάτασης, μέσω της μουσικής και του χορού.

attikon-nosokomeio1Η αλήθεια είναι ότι η Ε.Λ.Σ. μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες ευχάριστες εκπλήξεις. Άλλες φορές σε δρόμους και πλατείες, άλλες σε λεωφορεία, άλλες σε τρένα, άλλοτε προγραμματισμένα και  άλλοτε με το στοιχείο της έκπληξης.

Η μικρής διάρκειας συναυλία που παρακολουθήσαμε ήταν καταπληκτική. Μες στο κοινό ο Γιάννης, εγώ, μεγάλο μέρος του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, λίγοι νοσηλευόμενοι, αρκετοί επισκέπτες και συγγενείς των νοσηλευομένων. Ένα πρόγραμμα με γνωστά και δημοφιλή έργα που δεν σε άφηναν να πλήξεις, είσαι δεν είσαι φαν της κλασσικής μουσικής.

Και Βέρντι και Μπιζέ και Ροσσίνι  και Γκουνό και Όφεμπαχ και Φράνκ.

Ποιός δεν ξέρει την Τραβιάτα; Ακόμα και ο πιο αδαής γνωρίζει την Κάρμεν. Panis Angelicus: Μπορεί να μην ξέρεις ότι είναι του Σεζάρ Φρανκ αλλά δεν μπορεί να μην το έχεις ακούσει τουλάχιστοv από τον Παβαρόττι παρέα με τον Sting .

Και από Έλληνες και ο Μουζάκης με το "όπου κι αν πας θα θυμάσαι" και ο Σακκελαρίδης με το "τον καιρό εκείνο τον παλιό".

Πέντε καλλιτέχνες που έδωσαν την ψυχή τους για να διεκπεραιωθεί το απρόοπτο.

Θα τους αναφέρω όπως τους απάντησα στο πρόγραμμά.

Αν και η σειρά του προγράμματος άλλαξε λίγο,  λόγω καθυστερημένης άφιξης της Ελισάβετ Αθανασοπούλου. Μια καθυστέρηση την οποία δικαιολόγησα απόλυτα αναλογιζόμενος τι τράβηξα κι εγώ ο ίδιος μες στην τρομακτική κίνηση. Παραμονές Χριστουγέννων στον Κηφισό και τις παραφυάδες του, απελπισμένος ναυαγός να προσπαθώ να φτάσω έγκαιρα στο νοσοκομείο χωρίς να τα καταφέρνω. Ας το καλύτερα!

Πάμε λοιπόν:

Υψίφωνος η Ελισάβετ Αθανασοπούλου, γοήτεψε με τις άριες της. Μεσόφωνος η Μάνια Καραβασίλη ξεχώριζε πριν μετά και κατά την συναυλία. Τενόρος ο Σταμάτης Μπέρης ότι τραγούδησε με συνεπήρε. Ο Παύλος Μαρόπουλος που εκτός από βαθύφωνος ήταν και παρουσιαστής και κονφερασιέ και κομπέρ. Εξαιρετική παρουσία. Α! συν όλα αυτά ήτανε και ανιψιός του Φρανκ Σινάτρα! Δικαιωματικά λοιπόν τραγούδησε και το" strangers in the night.

Η μία καλύτερη απ' την άλλη. Ο ένας καλύτερος απ' τον άλλον.

Στα ντουέτα των κοριτσιών, αν έκλεινες  λίγο τα μάτια, θα νόμιζες πως αηδόνια κελαηδάνε στον κήπο της αυλής σου, μα και στα μεικτά ντουέτα ο συντονισμός και η αρτιότητα σε μάγευε.

Η ορχήστρα της παράστασης ήταν ο Φρίξος Μόρτζος. Έκατσε στο πιάνο και με τα γλυκά του δάχτυλα γέμισε την αίθουσα μουσικές που η δεξιοτεχνία του δεν σ' άφηνε να νοιώσεις την απουσία κανενός οργάνου.

Το κοινό που παραβρέθηκε περιστασιακά και τυχαία ήταν εξαιρετικό . Βοήθησε την παράσταση και σεβάστηκε την προσπάθεια των καλλιτεχνών, που κάτω από αντίξοες και ασυνήθιστες συνθήκες μεγαλούργησαν.

Το στενάχωρο ήταν ότι υπήρχαν λίγοι ασθενείς. Πεποίθηση μου είναι ότι μπορούσαν να είναι πολύ περισσότεροι. Θέλει μεράκι και αγάπη να υποστηρίξεις μια τέτοια προσπάθεια, σ' ένα χώρο που επικρατεί ο φόβος, η λύπη, ο πόνος κι ο σπαραγμός.

Απέναντι  σ' όλα αυτά εναντιώθηκαν πέντε μέλη της Ε.Λ.Σ.

Τρία αγόρια και δύο κορίτσια. Με μοναδικά όπλα τις φωνές τους, τις δεξιότητες τους, και το ταλέντο τους.

Και τι κατάφεραν:

Ξόρκισαν τη θλίψη την μελαγχολία και την κατάθλιψη που κυριαρχούν σ' ένα νοσοκομείο και κατανίκησαν την αρρώστια την ανημποριά και τον πόνο!

Πρώτη φορά έφευγα από ένα νοσοκομείο και άφηνα πίσω μου τόσα πολλά γελαστά και λαμπερά πρόσωπα!

Μπράβο ρε παιδιά!

Στη φωτό εμφανίζονται ο Παύλος Μαρόπουλος και η Μάνια Καραβασίλη στο Αττικό Νοσοκομείο πριν την συναυλία.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018 09:18
Οδυσσέας

Οδυσσέας

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση