Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2015 10:11

Όλη η Κρήτη μαζί σε μία συναυλία την Παρασκευή στο Θέατρο Βράχων, στον Βύρωνα.

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Συνολικά 32 καλλιτέχνες θα συνυπάρξουν μουσικά για πρώτη φορά στην ίδια σκηνή, σε μία 100% κρητική βραδιά, ένα μουσικό οδοιπορικό που επιμελείται ο Γιώργος Ξυλούρης και διοργανώνει ο ραδιοσταθμός «105.5 Στο Κόκκινο». Με λύρες, με βιολιά, με λαούτα, με μαντολίνα, με θιαμπόλια και ασκομπαντούρες. Ποιοι παίζουν;

 

Ψαραντώνης, Νίκη Ξυλούρη, Λάμπης Ξυλούρης, Γιώργος Στιβακτάκης Ross Daly, Βασίλης Σταυρακάκης, Κέλλυ Θωμά, Γιώργος Σαλούστρος (Κεχρής), Μιχάλης Φραγκιαδάκης, Αντώνης Φραγκιαδάκης, Θανάσης Σταυρακάκης, Κανάκης Κοζωνάκης, Φραγκίσκος Μπαλτζάκης, Βαγγέλης Βαρδάκης, Δημήτρης Σκουλάς, Αντώνης Ζαχαριουδάκης, Κάρολος Κουκλάκης & Ειρήνη Δερέμπεη, Βασίλης Τζωρτζίνης, Γιώργης Βρέντζος (Κάτης), Βασίλης Δραμουντάνης, Γιώργος Νταγιαντάς, Μανώλης Σκουμπάκης, και άλλοι.

Κάτι σαν την dream team της κρητικής μουσικής. Και συμμετέχουν όλες οι γενιές, από τους μικρότερους έως τους μεγαλύτερους σε ηλικία καλλιτέχνες. «Η κρητική μουσική ταιριάζει σε όλους, εμείς δεν είχαμε δισκογραφία για ν’ ακούμε, οι νέοι έχουν πολλές πληροφορίες και είναι σίγουρα καλύτερο αυτό μουσικά. Η κρητική μουσική είναι επίκαιρη και το καταλαβαίνεις από τη νέα γενιά που ακούει και διασκεδάζει μ’ αυτήν» μας λέει ο Θανάσης Σταυρακάκης, από τους βετεράνους της κρητικής μουσικής.

Ο Θανάσης Σταυρακάκης, ως πιο παλιός, έχει να πει περισσότερα για το θέμα: «Θα σας αποκαλύψω τι είπαν το 1964 στον Νίκο Ξυλούρη και εμένα Σουηδοί καθηγητές μουσικής, οι οποίοι έκαναν έρευνα για τις παραδοσιακές μουσικές του πλανήτη. Οτι στην Κρήτη βρίσκεται ο μεγαλύτερος μουσικός πλούτος που έχουν βρει. Η κρητική μουσική πρέπει να σέβεται την παράδοσή της γιατί είναι θησαυρός».

Τι μοναδικό και ξεχωριστό έχει η Κρήτη και η μουσική της σε σχέση με τις άλλες περιοχές της Ελλάδας; «Ολη η Ελλάδα έχει καταπληκτική μουσική ιστορία, και όλοι οι τόποι εκφράζονται μέσα από τη μουσική τους, τα βιώματά τους και την κουλτούρα τους.

Ενα χαρακτηριστικό της Κρήτης είναι τα πολεμικά, επαναστατικά στοιχεία στη μουσική της που δεν τα βρίσκεις συχνά αλλού και είναι πάντα επίκαιρα», απαντάει ο Θανάσης Σταυρακάκης για να πάρει τη σκυτάλη αμέσως μετά ο Γιώργος Σαλούστρος: «Η Κρήτη αντιστέκεται στις επιρροές και λειτουργεί με δικό της ήθος όπως άλλωστε κάθε παράδοση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι απαρχαιωμένη. Το αντίθετο. Πρόκειται για μια μουσική παράδοση χιλιάδων χρόνων που συνεχίζει να εξελίσσεται και να κρατά ζωντανή και ατόφια την ταυτότητά της».

INFO:

4 Σεπτεμβρίου. Θέατρο Βράχων, Βύρωνας.

Ωρα έναρξης: 20.30. Γενική είσοδος: 10€, τηλ επικοινωνίας 2107609340. 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2015 10:42

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση