Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023 18:02

WWF Hellas: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ: ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΤΩΡΑ

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

wwf8Ζήτα από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να δεσμευτεί τώρα για ριζικές αλλαγές στο σύστημα δασοπροστασίας, ώστε να σταματήσουν να στιγματίζονται οι ζωές μας από καταστροφικές πυρκαγιές. 

Οι δασικές πυρκαγιές είναι κομμάτι της οικολογίας των χωρών με μεσογειακό κλίμα. Ήταν πάντα παρούσες στη χώρα μας και θα συνεχίσουν να είναι. Οι συνθήκες όμως έχουν πλέον αλλάξει ριζικά. Για αυτό πρέπει να αλλάξουμε και εμείς. 

Μετά και τις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές που μέχρι τέλους Αυγούστου είχαν κάψει πάνω από 1,6 εκατομμύριο στρέμματα στη χώρα μας, είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη για ριζική αλλαγή του συστήματος δασοπυροπροστασίας που εστιάζει στην καταστολή τους, ειδικά υπό τις συνθήκες που διαμορφώνει η κλιματική κρίση στη χώρα μας και σε όλη τη Μεσόγειο. 

Το σημερινό μοντέλο δασοπυροπροστασίας έχει πλέον τελειώσει. Οι συνθήκες που ζούμε το έχουν καταστήσει εντελώς παρωχημένο και αναποτελεσματικό. Η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, η διαχείρισή τους με εξειδίκευση και γνώση με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων, και η θωράκιση των πιο σημαντικών και ευάλωτων περιοχών, πρέπει να είναι στις προτεραιότητες της πολιτείας. Δεν επιτρέπεται να ξαναδούμε πολύτιμες προστατευόμενες περιοχές να καταστρέφονται και οικισμούς να απειλούνται, με την κυβέρνηση να δηλώνει “αδυναμία λόγω συνθηκών”.

Πόσες χιλιάδες στρέμματα δασών πρέπει να καούν ακόμα για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές; 

Στο παρελθόν με τη βοήθεια χιλιάδων υποστηρικτών μας καταφέραμε κάποιες σημαντικές νίκες για την προστασία των δασών μας, όπως το να συγκρατήσουμε τις ασφυκτικές πιέσεις για χαλάρωση της δασικής νομοθεσίας και να προωθήσουμε τη δημιουργία κομβικών εργαλείων, όπως οι δασικοί χάρτες. Αυτή τη στιγμή σε χρειαζόμαστε ξανά για να ζητήσουμε μια διαφορετική επόμενη ημέρα για τα δάση μας. Ζήτα μαζί με εμάς από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να δεσμευτεί για:

  1. Μετακίνηση της έμφασης και της σχετικής επένδυσης -τουλάχιστον το 40% των διαθέσιμων πόρων- στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Ενίσχυση με πόρους, προσωπικό και μέσα της Δασικής Υπηρεσίας, ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας και την μόνιμη και ουσιαστική σύνδεσή της με τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων. 
  2. Έγκαιρο, ολοκληρωμένο και κοινωνικά υπόλογο αντιπυρικό σχεδιασμό με απαραίτητη την κατάρτιση μακροπρόθεσμου Εθνικού Σχεδίου Αντιπυρικής Προστασίας, κατάρτιση Τοπικών Σχεδίων Πρόληψης, ανάλυση των αιτιών και σαφή στοχοθέτηση για τη μείωση των περιστατικών και λογοδοσία προς την κοινωνία.
  3. Ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας και οικολογικής κατάστασης των πιο ευάλωτων δασών, ξεκινώντας με τη χαρτογράφηση και αναγνώριση των πλέον εμβληματικών και ευάλωτων δασών της χώρας χαράσοντας συγκεκριμένες δράσεις πρόληψης, ιδιαίτερα λαμβανοντας υπόψη ότι οι επικίνδυνες περιοχές για την εκδήλωση πυρκαγιών δεν έχουν επικαιροποιηθεί από το 1980. 
  4. Δημιουργία ενός νέου εξειδικευμένου σώματος αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, με ξεχωριστή δομή, ιεραρχία και στόχους, που θα αποτελείται από εξειδικευμένους δασοπυροσβέστες και θα διοικείται από στελέχη με ουσιαστικές επιστημονικές γνώσεις και εμπειρία στα θέματα δασικών πυρκαγιών. Δημιουργία διαρκούς και επικαιροποιημένου  προγράμματος κατάρτισης  και  εκπαίδευσης των πυροσβεστών για τις δασικές πυρκαγιές και αλλαγή στην κουλτούρα κατάσβεσης. 
  5. Ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής και ενεργοποίηση της κοινωνίας σε τοπικό επίπεδο, με μέσα όπως η εκπαίδευση των πολιτών αλλά και των στελεχών του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την αυτοπροστασία τους και την προετοιμασία των κατοικιών και των οικισμών. Επίσης πλήρης και άμεση ενεργοποίηση του συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας όπως ήδη προβλέπεται στο ν. 4662/2020 και επίσημη κινητοποίηση τους σε μεγάλα περιστατικά ανά την χώρα ώστε να συνδράμουν το Πυροσβεστικό Σώμα.  

Εν ολίγοις, αυτό που διεκδικούμε είναι η απαραίτητη αλλαγή νοοτροπίας με βάση τα αναμφισβήτητα στοιχεία που προκύπτουν από την κλιματική κρίση, ώστε να προστατέψουμε αποτελεσματικά τα δάση μας από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές. 

Η προστασία των δασών μας, μας αφορά όλους. Πάλεψε μαζί μας για τα δάση μας. Σε χρειαζόμαστε! Ένωσε τώρα τη φωνή σου με τη δική μας και ζήτα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ριζικές αλλαγές τώρα!

Εσύ έχεις υπογράψει την έκκλησή μας; Βοήθησέ μας να φτάσουμε τις

γαπητή φίλη / Αγαπητέ φίλε,

 

Είμαστε πολλοί και είμαστε μαζί!

 

Σχεδόν 25.000 πολίτες σε λιγότερο από 15 μέρες ένωσαν τη φωνή τους με τη δική μας, απαιτώντας από το πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την προστασία των δασών μας. 

Εσύ έχεις υπογράψει την έκκλησή μας; Βοήθησέ μας να φτάσουμε τις 30.000 υπογραφές! 30.000 υπογραφές! 

 

 
 
Υπόγραψε τώρα

 Πηγή: https://www.wwf.gr/ti_mporeis_na_kaneis/ekstrateies/prostasia_gia_ta_dasi/ 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023 18:19

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση