Δευτέρα, 24 Μαΐου 2021 16:04

Να ξεκινήσει να λειτουργεί πάλι το ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας στην Δραπετσώνα - Μας ακούει κανείς;

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ethnikiΑπό την πρώτη δεκαετία του 21ου μ.Χ τα υποκαταστήματα των πολλών τραπεζών που υπήρχαν τότε, άρχισαν στη Δραπετσώνα να αυξάνονται και να πληθαίνουν με γοργό ρυθμό, όπως εξ άλλου και σε κάθε δήμο. Το ίδιο συνέβαινε και με τα καταστήματα εξυπηρέτησης όλων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 21ου το μόνο υποκατάστημα που λειτουργεί στη Δραπετσώνα είναι της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ καμίας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας δεν υπάρχει πια κατάστημα εξυπηρέτησης στη Δραπετσώνα. Ο ανταγωνισμός μεταξύ τους, που λειτούργησε για ένα διάστημα υπέρ των καταναλωτών, κάποια στιγμή τέλειωσε και οι τρεις τέσσερις νικήτριες εταιρίες κάνουν πια παιχνίδι ερήμην του κοινού. 

 Κάθε κάτοικος που θέλει και μπορεί να πληρώσει τους πάσης φύσεως λογαριασμούς του από αυτούς που είναι σταθεροί και τρέχοντες, με την προϋπόθεση ότι έχει λογαριασμό σε κάποια τράπεζα κι έχει τη δυνατότητα της πληρωμής, μπορεί να το κάνει δίνοντας μια πάγια εντολή για τις πληρωμές τους. Ο άλλος τρόπος είναι από τον υπολογιστή του μέσω e-banking. Και ο τρίτος ο κλασσικός, να επισκέπτεται δηλαδή την τράπεζα, το ταχυδρομικό ταμιευτήριο ή διάφορα καταστήματα όπου δέχονται λογαριασμούς. 

Όσο για την πληρωμή προϊόντων και υπηρεσιών πάσης φύσεως όλο και πιο πολύ και όλο και περισσότεροι πολίτες χρησιμοποιούν τις κάρτες τους. Όμως η ανάγκη για πληρωμή με μετρητά δεν έχει μηδενιστεί μιας και υπάρχουν ακόμα καταστήματα, εταιρείες και επαγγελματίες που δεν διαθέτουν σταθερά η φορητά Pos. Έρευνες συγκλίνουν πως μέχρι το 2025 τα μετρητά θα αποτελούν το 27% όλων των συναλλαγών. 

Η ανάγκη λοιπόν για μετρητά υπάρχει και θα υπάρχει για αρκετά χρόνια ακόμα. Ο κάτοικος όμως της Δραπετσώνας που έχει λογαριασμό στην Eurobank ή στην Alfa μπορεί να εξυπηρετείται κάνοντας ανάληψη με κάρτα από τα ATM αυτών των τραπεζών που υπάρχουν στη Δραπετσώνα.

Το θέμα είναι η Εθνική, που μέχρι πρόσφατα το ATM της λειτουργούσε κανονικά, αλλά εδώ και τρεις βδομάδες περίπου έχει κολλημένο στην οθόνη του ένα σημείωμα που λέει απλά "δεν λειτουργεί" εννοώντας το μηχάνημα. Δεν είναι φανερό αν θα λειτουργήσει σε λίγο καιρό ή αν δεν θα ξαναλειτουργήσει ποτέ.

Τώρα, αν ισχύει το δεύτερο είναι φανερό ότι η Εθνική δεν σκέφτηκε ιδιαίτερα τους μεγάλης ηλικίας πελάτες της που δεν έχουν την άνεση στη χρήση του διαδικτύου ή στο να μετακινούνται στο Κερατσίνι ή στον Πειραιά και να στήνονται στις μεγάλες ουρές που σχηματίζονται κάθε μέρα από πελάτες τους για να σηκώσουν χρήματα. Και το πρόβλημα είναι πως αν η Εθνική, δίνοντας προβάδισμα στην λογική της αύξησης των κερδών της μέσω της μείωσης των εξόδων της, φαίνεται ότι έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια όλον αυτόν τον κόσμο της, ποια αρχή και ποιος θεσμός άραγε είναι σε θέση να της αλλάξει γνώμη; Ίσως από τους κοντινούς μας ο δήμαρχος αν προσπαθήσει να την πείσει πως αυτή η στάση της, όπως και να το κάνουμε, είναι αντικοινωνική και θα πρέπει να την αλλάξει. 

Τις δεκαετίες που έκλειναν οι τράπεζες σε όλους τους δήμους της χώρας, στη Δραπετσώνα παράλληλα λιγόστευαν οι φούρνοι που έφτιαχνα, ζύμωναν και έψηναν οι ίδιοι το ψωμί τους και όλα τα συναφή προϊόντα. Τα καταστήματα όμως που πλήθηναν εντυπωσιακά αυτά τα χρόνια είναι τα φαρμακεία. Μία από τις αιτίες θα'ναι σίγουρα η οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2009 και εκτόξευσε την ανεργία από το 8,7% του 2008 στο 27, 5% του ενεργού πληθυσμού και καπάκι και η πανδημία, που αναμένεται εξ αιτίας της να αυξηθούν οι άνεργοι συνάνθρωποί μας έως και 300 χιλ. αυτήν και την επόμενη χρονιά ακόμα και αν σύντομα σφυρίξει λήξη η κυβέρνηση στα μέτρα κατά του Covid-19. Αυτές είναι οι κακές ειδήσεις των χρόνων αυτών και είναι θέμα το πως και από ποιους θα αλλάξει υπέρ του κόσμου η ζοφερή κατάσταση. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα που αφορά πολλούς. Κι αυτό με το ΑΤΜ είναι ένα από τα μικρά, που αφορά λίγους και ανάμεσα στα πολλά άλλα τους δυσκολεύει την καθημερινή ζωή. Πολλές φορές τα μικρά, ενώ μπορούν να λυθούν εύκολα δεν λύνονται, γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Μαΐου 2021 11:05
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Τελευταία άρθρα από τον/την Λάκης Ιγνατιάδης

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση