Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020 18:23

Κορονοϊός και τάξεις

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

coronavirus(Μερικές ασύντακτες σκέψεις για την πανδημία και τα παράγωγα της)

Δεν συνηθίζω να αναγάγω όλα τα δεινά της ανθρωπότητας μέσα από  το πρίσμα μιας ταξικής ανάλυσης  εν ολίγοις να ταξικοποιώ κάποια ζητήματα που ίσως  είναι διαταξικά, εξακολουθώ  όμως να είμαι οπαδός της «παλιομοδίτικης» αντίληψης που λέει ότι στις κοινωνίες – χθεσινές και σημερινές – υπάρχουν τάξεις,  είναι ταξικές  και σε αντίθεση με την «μοντέρνα»  αντίληψη που είτε δεν αναγνωρίζει τάξεις, είτε μιλάει για «κοινωνική διαστρωμάτωση» ή πληθυσμιακά στρώματα.

 Όμως ο κορονοϊός ή Covid -19 μας υπενθυμίζει το αυτονόητο, ότι το ανθρώπινο γένος είναι ένα και μοναδικό ανεξάρτητα από χρώμα δέρματος, (φυλή) φύλο, εθνικότητα, θρήσκευμα,  τάξη ή σεξουαλική προτίμηση. Είμαστε όλοι/ες  υποψήφιοι φορείς, υποψήφιοι/ες να νοσήσουμε και να μεταδώσουμε τον ιό προς πασά κατεύθυνση. Με λίγα λόγια ο ιός Covid-19 είναι υπεράνω των διακρίσεων και κατακερματισμών που επιβάλουν οι άνθρωποι,  οι άρχουσες πολιτικές, οικονομικές, θρησκευτικές  ελίτ στις κοινωνίες.

Ενώ ο ιός εμμέσως μας δείχνει το προφανές και επειδή οι λύσεις που απαιτούνται από τα προβλήματα που δημιουργεί ο ιός ως παν-δημία είναι  λύσεις που αφορούν τον δήμο, δηλαδή όλους μας δεν μπορεί ναι είναι τίποτα άλλο από λύσεις  πολιτικές. Η  έννοια και η λέξη  πολιτική στην αρχαιοελληνική εποχή όπου ανευρίσκεται η ρίζα της σήμαινε – σημαίνει η διαχείριση της  πόλης  ή τα της πόλης,  αλλά μη ξεχνιόμαστε μια πόλη ταξική – δουλοκτητική. Έτσι στην σύγχρονη εποχή πολιτική ή κάνω πολιτική σημαίνει τρόποι και  μέθοδοι διαχείρισης της ταξικής καπιταλιστικής πόλης – κοινωνίας.

Αλλά ας δούμε – έστω και επιγραμματικά – την «ανθρωπογεωγραφία» μετάδοσης του ιού. O ιός εμφανίστηκε στην Κίνα (εδώ δεν εξετάζω τον τρόπο και τις αιτίες εμφάνισης του) (1) και μεταδόθηκε στον υπόλοιπο κόσμο μέσω των επιχειρηματιών και των golden boys που είχαν – έχουν τις δραστηριότητες τους στην Κίνα. Στην Ευρώπη ως σημείο μηδέν εμφάνισης του δηλαδή εκεί που πρωτοεμφανίστηκε ο ιός, είναι τα ακριβά – πολυτελή σαλέ των χιονοδρομικών κέντρων  στις Αυστριακές Άλπεις, μετά στην βόρεια Ιταλία (Λομβαρδία – Μιλάνο κλπ)(2) κατόπιν  σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες και από άλλες παράλληλες οδούς πρώτα από αυτούς/ες που ταξιδεύουν για μπίζνες στην Ασία και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Στην Ελλάδα το «κρούσμα μηδέν» δηλαδή  το πρώτο κρούσμα που καταγράφηκε είναι μια  38χρονη επιχειρηματίας και τακτικό μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης,(3) ερχόμενη από την παγκόσμια έκθεση μόδας του Μιλάνου όπου εκεί εκτέθηκε και κόλλησε τον ιό. Το θέμα μου δεν είναι ούτε το άτομο ως υποκείμενο ούτε το περιστατικό αλλά αυτό που λέει σε κάποια σημεία  στην συνέντευξη της. Αυτό το άτομο, λέει χαρακτηριστικά:

«Ξεκίνησα με ένα πονοκέφαλο και μετά είχα δέκατα. Η ιδιωτική μου ασφάλεια με παρέπεμψε να πάω στο ΑΧΕΠΑ για να κάνω εξετάσεις…». «… Φόρεσα μάσκα και πήγα να κάνω εξετάσεις. Απλά μου ζήτησαν να μείνω μέσα προκειμένου να βγουν τα αποτελέσματα. Ήταν το πρώτο μου βράδυ στο δωμάτιο αρνητικής πίεσης… Το πρωί έμαθα τα νέα πρώτα από τις ειδήσεις και μετά με κάλεσε ο γιατρός μου και ήρθε από κοντά και μου το είπε. Δεν το πίστευα στην αρχή, αλλά εκτιμώ που ήρθε και μου το είπε μπροστά μου… ».

Η κυρία αυτή μας λέει ότι η ιδιωτική ασφάλεια της την παρέπεμψε όχι σε κάποιο ιδιωτικό κέντρο υγείας αλλά στο δημόσιο νοσοκομείο του ΕΣΥ για εξετάσεις. Ως εδώ όλα καλά;  Ας το δούμε κάτω από μια άλλη οπτική θέτοντας παράλληλα και  το ερώτημα: γιατί λίγες μέρες αργότερα μια άλλη νέα γυναίκα από  χωριό της βόρειας Ελλάδας με τρία παιδιά (μάλλον φτωχή αγρότισσα) αφέθηκε να πεθάνει στο σπίτι της, χωρίς προσωπικό γιατρό,  από τον ιό ;  Γιατί της αρνήθηκαν οι δημόσιες υπηρεσίες (ΕΟΔΥ κλπ) τη μετάβαση της σε δημόσιο νοσοκομείο για εξετάσεις, ιατρική φροντίδα  και θεραπεία; (4)

Σε αυτό το σημείο  έρχομαι κατευθείαν στο θέμα. Έχει αναλυθεί ( «προσκομίζω γλαύκα εις Αθήνας») ότι το κόστος από τις κρίσεις που παράγει το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα κατευθύνεται και μετακυλίεται   μέσω των πολιτικών και οικονομικών ελίτ  στις πλάτες της εκμεταλλευόμενης κοινωνίας, με λίγα λόγια  το κόστος το πληρώνουν οι μεροκαματιάρηδες, οι μισθοσυντήρητοι, οι φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι  απόμαχοι της εργασίας (χαμηλοσυνταξιούχοι), οι φτωχοί φοιτητές και σπουδαστές  δηλαδή η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, οι από κάτω. Το σλόγκαν που επικρατεί με ένα κυνικό τρόπο εδώ και δεκαετίες είναι αυτό: «ιδιωτικοποίηση των κερδών και κοινωνικοποίηση της ζημιάς από  την κρίση».

Έτσι και τώρα, σε αυτή την πανδημία και την οικονομική κρίση που έρχεται ως παράγωγο   θα την πληρώσουμε εμείς, η τάξη των από κάτω, με  απολύσεις – ανεργία, μείωση μισθών και ημερομισθίων, αύξηση υποαπασχόλησης και μερικής απασχόλησης, αύξηση τιμών  σε προϊόντα και υπηρεσίες και καταστρατήγηση εργατικών και κοινωνικών  δικαιωμάτων.

Πιο παλιά, λίγο μετά τον 2ο παγκόσμιο καπιταλιστικό   πόλεμο, ιδιαίτερα στην Δυτική  Ευρώπη, τα αφεντικά (οικονομικές ελίτ) ήταν πρόθυμες να πληρώσουν μερίδιο από το κόστος της δημόσιας υγείας γιατί το έβλεπαν ως ένα από τα ζητήματα αναπαραγωγής της εργατικής  τάξης και δύναμης. Έτσι είχαν επικρατήσει διάφορες πολιτικές κύρια από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία που στην ουσία  διατηρούσαν και διαιώνιζαν το ταξικό σύστημα και  είχαν ονομαστεί «κράτος πρόνοιας» ή «κοινωνικό κράτος». Εδώ και κάποιες δεκαετίες τα αφεντικά δεν θέλουν να πληρώσουν μερίδιο για δημόσια υγεία, παιδεία κλπ γι αυτό και νόμιμα φοροδιαφεύγουν μέσα από φοροαπαλλαγές που τους προσφέρουν οι θεραπαινίδες τους πολιτικοί όλων των τάσεων, ή φυγαδεύουν τα κέρδη τους  για να μην φορολογηθούν σε «φορολογικούς παραδείσους» μέσα από offshore εταιρίες.

Ο λεγόμενος και νεοφιλελευθερισμός και οι παραγόμενες πολιτικές του  μέσω των πολιτικών θεραπαινίδων (όπως προείπα)  διέλυσαν και ιδιωτικοποίησαν  τα δημόσια συστήματα υγείας και ασφάλισης και τώρα εν μέσω πανδημίας  επειδή ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να αντέξει  ή να αντεπεξέλθει τον όγκο των ασθενών που χρίζουν ιατρικής περίθαλψης και νοσηλείας έρχονται αυτοί οι  ίδιοι πολιτικοί θεραπαινίδες των αφεντικών  σε Ευρώπη και Ελλάδα  και μιλούν για την χρησιμότητα και σημασία της δημόσιας υγείας και  περίθαλψης. Φυσικά ο ανθρωπισμός μας και η χάρτα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  λέει ότι και  τα αφεντικά και η μικροαστική τάξη που την υπόλοιπη περίοδο λοιδορούσαν και εναντιωνόταν στα δημόσια νοσοκομεία λέγοντας ότι αυτά είναι για την πληβειακή τάξη και τη  πλέμπα και αρνούνταν να πληρώσουν ένα ποσό  μέσω φορολογίας (5)  για το κόστος λειτουργίας  τους τώρα προστρέχουν στα δημόσια νοσοκομεία για νοσηλεία και θεραπεία, να τους το αρνηθούμε; …

Για μια πιο εμπεριστατωμένη θέση πάνω στην γενικότερη πολιτικοκοινωνική  κατάσταση, την λεγόμενη ατομική ευθύνη που διατυμπανίζουν οι νεοφιλελεύθεροι  και την φυσική επιλογή μέσω της  «ανοσίας της αγέλης» (διάβαζε κοινωνικώς δαρβινισμός – σπενσερισμός ) δείτε  αυτό το πολιτικό δοκίμιο:

«Προοίμιο για μια παγκόσμια ιστορία της ατιμίας»

 Σημειώσεις:

1) Μερικές από τις αιτίες εξάπλωσης των ιών σκιαγραφούνται σε αυτό το κείμενο:

«Κορονοϊός: Οι Αγροεπιχειρήσεις Ρισκάρουν με Εκατομμύρια Θανάτους»

2) Η πολιτική (φασιστική – ρατσιστική) συμμορία που λέγεται «λέγκα του βορρά»  με έδρα  το Βένετο και συγκυβέρνησε για ένα διάστημα στην Ιταλία,  για δεκαετίες είχε στην πολιτική της ατζέντα την διάσπαση της Ιταλίας, δηλαδή την ανεξαρτητοποίηση   του οικονομικά αναπτυγμένου  βορρά, της Λομβαρδίας και των άλλων επαρχιών  από την νότια Ιταλία γιατί θεωρεί τον νότο υποανάπτυκτο και καθυστερημένο. Τώρα που η επιδημία  άρχισε στην Ιταλία  από τις επαρχίες του βορά και ιδιαίτερα  την Λομβαρδία που μπήκε πρώτη – σε σχέση με την υπόλοιπη Ιταλία –  σε καραντίνα αυτοί που έκαναν πλειοψηφούσα δύναμη την «λέγκα του Βορρά» ήθελαν να «δραπετεύσουν» στον νότο, στους υποανάπτυκτους.

3) Το τονίζω ότι δεν έχω κάτι με την κυρία αυτή της μεσοαστικής τάξης  και είμαι σφοδρά ενάντια στον κοινωνικό κανιβαλισμό, απλά  χρησιμοποιώ  τα λεγόμενα της σαν παράδειγμα γιατί αναδεικνύουν μια  συγκεκριμένη στάση, θέση και πολιτική  συμπεριφορά,  όλη η συνέντευξη της εδώ: «Κοροναϊός: Όσα Είπε η Ασθενής Μηδέν στην Ελλάδα σε τηλεοπτική της συνέντευξη».

4) Δείτε το δημοσίευμα: «Κορωνοϊός: Νεκρή γυναίκα 41 ετών σε χωριό της Καστοριάς – Πέθανε αβοήθητη στο σπίτι της».

5) Στην Ελλάδα ακόμα και τώρα μετά τα μνημόνια, ο εργοδότης – το αφεντικό – της συντρόφισσας μου, ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων στην Ελλάδα πληρώνει λιγότερο φόρο εισοδήματος από ότι η ίδια και πολλούς άλλους εργαζόμενους του.

Προσθήκες

Σχετικά με  το θέμα δείτε μια είδηση και ένα κείμενο

Γιός εφοπλιστή από Οινούσσες, ο 25χρονος που έφερε τον κορωνοϊό στην Ικαρία

Κορωνοϊός- Ικαρία: Γιατί «έσπασε» την καραντίνα ο γιος του επιχειρηματία

Η κρίση των… άλλων

Πηγή:  autonomidrasi.com  

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020 18:32

Σχόλια   

0 # ΖAΦ 31-03-2020 21:08
Όταν στο επίσημο δείπνο παρακάθισε απροσκάλεστος και ο κορωνοϊός


Ήταν περί τα μέσα Μαρτίου όταν γνωστός επιστήμων και ανώτερος πανεπιστημιακός δάσκαλος, προκειμένου να τιμήσει την σύζυγό του, παρέθεσε ένα πλούσιο δείπνο στα βόρεια προάστεια όπου η ελίτ της Αθήνας ήτο προσκεκλημένη.

Όμως ακολουθώντας την ελίτ, παρείσφρησε στην αίθουσα και ο καταραμένος ιός. Λέγεται πως σε αυτήν την συνεστίαση, πολλοί μεγαλοδημοσιογράφοι, οι φερόμενοι ως τέτοιοι, τραπεζικοί, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες προσβλήθηκαν από τον COVID-19 και στην συνέχεια μετέδωσαν την νόσο και σε άλλους.

Ορισμένα από τα ονόματα είναι πολύ γνωστά. Κάποιοι εκ των ασθενών έχουν ήδη δημοσιοποιήσει την περιπέτεια τους. Τους ευχόμαστε περαστικά.

Επιμύθιον. Ακόμη και οι πεπειραμένοι περί των επιδημιών επιστήμονες υποτιμούν την ισχύ του εχθρού. Ιδού το κόστος.

ΠΚ

ttps://www.zougla.gr/parapolitiki/article/otan-sto-episimo-dipno-paraka8ise-aproskalestos-ke-o-koronoios
Παράθεση
0 # ΤΑΚΗΣ 30-03-2020 02:33
Ο τύπος παραβίασε την καραντίνα και πήγε στο καταφύγιο του στην Ικαρία, το νησί είναι γνωστό για την μακροβιότητα των κατοίκων του.

Όταν άρχισε να έχει συμπτώματα πήρε τηλέφωνο τον μπαμπά εφοπλιστή, αυτός πήρε τον υπουργό ή τον πρωθυπουργό και ….

{…} Θυμίζουμε ότι χθες ο 25χρονος μεταφέρθηκε από την Ικαρία στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας με ειδική πτήση της Πολεμικής Αεροπορίας. Τον παρέλαβε μεταγωγικό C-27 και ο γιος του επιχειρηματία ταξίδεψε μέσα σε ειδική κάψουλα που χρησιμοποιείται για αυτό το σκοπό, μόνο μια φορά τη μέρα. Αν και η κατάσταση του δεν εμπνέει ανησυχία, για προληπτικούς λόγους φέρεται να μεταφέρθηκε στο Θριάσιο νοσοκομείο. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, νοσηλεύεται με παροχή οξυγόνου και σήμερα είναι απύρετος.
Ιχνηλάτηση των επαφών που είχε ο 25χρονος στο βόρειο τμήμα του νησιού, συγκεκριμένα στις Ράχες και στο χωριό Άγιος Πολύκαρπος γίνεται με δυσκολία καθώς οι ντόπιοι που τον συνάντησαν δεν φαίνονται διατεθειμένοι να απευθυνθούν στις Αρχές και να ενημερώσουν σχετικά.

Εξετάζεται η πληροφορία να συμμετείχε ο 25χρονος μαζί με άλλους νεαρούς Ικαριώτες σε χειροσφάγια (ικαριώτικο έθιμο) ενώ λέγεται ότι πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του συγκέντρωση περίπου 10 ατόμων, χωρίς όμως να έχει εξακριβωθεί ποια ήταν οι υπόλοιποι που τον επισκέφτηκαν πέρα από την Ολλανδέζα φίλη του κι έναν ακόμη φίλο του Βρετανικής καταγωγής, για τον οποίο λέγεται ότι έφτασαν μαζί στο νησί χωρίς όμως αυτό να έχει επιβεβαιωθεί.

Το βέβαιο είναι ότι αρκετά μαγαζιά που επισκέφτηκε ο 25χρονος γιος του επιχειρηματία κατέβασαν ρολά, ενώ χαρακτηριστικό του φόβου που κυριαρχεί, είναι ότι οι κάτοικοι αποφεύγουν να ψωνίσουν απο το σούπερ μάρκετ που αγόρασε προμήθειες για όσο θα διαρκούσε η διαμονή του στην Ικαρία.

Ο δήμαρχος του νησιού, Νίκος Καλαμπόγιας, προχώρησε σε έκκληση μέσω Facebook και όχι μόνο, σε όσους ταξίδεψαν με το πλοίο Blue Star Mykonos την Παρασκευή 20 Μαρτίου από Πειραιά προς Ικαρία να παραμείνουν σε κατ' οίκον περιορισμό μέχρι τις 5 Απριλίου. Είναι το δρομολόγιο που πήρε ο 25χρονος και η παρέα του για να πάνε στην Ικαρία.

Ο δήμαρχος ζητάει από τους ταξιδιώτες, σε περίπτωση που παρουσιάσουν οποιοδήποτε σύμπτωμα, να επικοινωνήσουν με το νοσοκομείο Ικαρίας. {…}

https://www.e-daily.gr/news/147711/ikaria-anazitoyn-osous-itan-sto-ploio-me-to-opoio-taxidepse-o-25xronos-me-korwnoio

υγ. Σιγά μην αποζημιώσει ο μπαμπάς τους μαγαζάτορες του νησιού, ακόμα ούτε πρόστιμο δεν του έχει επιβληθεί για παραβίαση καραντίνας.

Μαλάκες φτωχοί ψηφοφόροι/ες όλων των κομμάτων, ψηφίστε τους.
Παράθεση
0 # ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΜΑΡΙΑ 29-03-2020 20:53
Είναι γνωστό τι φόρους πληρώνουν οι εφοπλιστές στην Ελλάδα αλλά δικαιούνται και αυτοί την συνδρομή του δημοσίου,δείτε

{...} Υπόθεση κρούσματος στην Ικαρία: Αν ανήκεις στην ελίτ όλα λειτουργούν ρολόι

Διαφορετική φαίνεται πως είναι η αντιμετώπιση πολιτών εν μέσω της επιδημίας, ανάλογα με την οικονομική τάξη που ανήκει ο καθένας, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες για την υπόθεση του πρώτου κρούσματος που καταγράφηκε στην Ικαρία. Η ανακοίνωσή του κρούσματος σκόρπισε ανησυχία στο νησί λόγω του κινδύνου της διασποράς, οι λεπτομέρειες ωστόσο της υπόθεσης προκάλεσαν οργή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για 25χρονο, γόνο γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, ο οποίος επέστρεψε στην Ελλάδα από την Αγγλία. Παρά το γεγονός πως τις οδηγίες για μη μετακίνηση ο νεαρός αποφάσισε να ταξιδέψει από την Αθήνα στην Ικαρία και επιπλέον ουδέποτε τηρήθηκε η καραντίνα 14 ημερών, στην οποία όφειλε να μπει ως ταξιδιώτης από το εξωτερικό.

Ο νεαρός πήρε μάλιστα το πλοίο της γραμμής, στις 20 Μαρτίου, και έφτασε στην Ικαρία συνοδεία φίλων. Στο νησί παρουσίασε και τα πρώτα συμπτώματα με πυρετό. Και εδώ ξεκινάει το δεύτερο μέρος της εξοργιστικής αντιμετώπισης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Tvxs.gr η περίπτωση του 25χρονου ήταν το τυπικό περιστατικό, που ο ΕΟΔΥ δίνει οδηγία για να «μείνει σπίτι».

Όμως σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει για τους υπόλοιπους πολίτες για τον νεαρό ξεκίνησε ολόκληρη επιχείρηση αεροδιακομιδής, ώστε να φτάσει στην Αθήνα και το Θριάσιο για να εξεταστεί. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών λόγω των οδηγιών δεν καταφέρνουν να νοσηλευτούν και καλούνται να ξεπεράσουν τη νόσο μόνοι στο σπίτι χωρίς ιατρική περίθαλψη και χωρίς καν να έχουν κάνει το τεστ. Στα πιο τραγικά περιστατικά κάποιοι έχασαν τη μάχη.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως ενώ στην περίπτωση του 25χρονου υπήρξε και αεροδιακομιδή, ένα δεκαπενθήμερο νωρίτερα, όπως αποκάλυψε το Tvxs.gr, ένας 67χρονος στη Ζάκυνθο έφυγε από ζωή χτυπημένος από κοροναϊό, με τις αρχές να απορρίπτουν το αίτημα για διακομιδή στην Αθήνα λόγω αδυναμίας του ΕΚΑΒ να ανταποκριθεί εξαιτίας πολλών περιστατικών.

Οι ανεπάρκειες της πολιτείας «καλύπτονται» αν ανήκεις στην υψηλή οικονομική τάξη. Αν είσαι στην «ελίτ» όλα λειτουργούν ρολόι. «Αν είσαι απλώς θνητός μένεις στο σπίτι και πεθαίνεις», όπως έγραψε εξοργισμένη και η αδερφή της 41χρονης, που έφυγε από τη ζωή στην Καστοριά στο σπίτι της, καθώς παρά την επιδείνωση της υγείας της ούτε τεστ μπόρεσε να κάνει ούτε νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο, αφού οι οδηγίες που της έδωσαν οι αρμόδιοι ήταν «να μείνει σπίτι». {...}

https://tvxs.gr/news/ellada/ypothesi-kroysmatos-stin-ikaria-anikeis-stin-elit-ola-leitoyrgoyn-roloi
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση