Λάκης Ιγνατιάδης

Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Κυριακή, 17 Ιουνίου 2018 16:00

Σινέ Τρύπα, του Μήτσου Ευαγγέλου

duvariΈνας τοίχος ήτανε, που στεκότανε μονάχος πάνω από δέκα χρόνια. Μέχρι το Γενάρη του 44, ήταν η Ανατολική πλευρά ενός μονόχωρου σπιτιού με κεραμιδοσκεπή. Σ'αυτό ερχόταν κι έμενε καλοκαίρι καιρό ο Τζίμης,  μετανάστης στον Καναδά από τα είκοσί του χρόνια! Όταν πενηντάρισε, άρχισε να περνά έναν μήνα στην Πατρίδα κάθε χρόνο. Είχε βάλει σκοπό να βρει γυναίκα, να παντρευτεί. Τα προξενιά που του έφερναν ήταν για μεγαλοκοπέλες, όχι ιδιαίτερου κάλλους που τα απέρριπτε ασυζητητί.

Η καρδιά του λαχταρούσε φρέσκια και νοστιμούλα συμβία κι όχι κατιμάδες, απ'αυτές μάτσο εύρισκε στο Τορόντο. 

Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018 16:43

Επί της ουσίας, του Γιάννη Πανούση*

panousis 7Η υστερία
είναι καρφιτσωμένη
στο πέτο
αυτής της δύσκολης πόλης
Στ. Σταυρόπουλος, Πιο νύχτα δεν γίνεται

Γράφοντας με την ιδιότητα του εγκληματολόγου αισθάνομαι την υποχρέωση να επαναλάβω αυτά που λέω και υποστηρίζω εδώ και 15 χρόνια. Το Κράτος Δικαίου δεν αντιστοιχεί στο Κράτος οποιουδήποτε δικαίου, ούτε βέβαια στο Δίκαιο οποιουδήποτε κράτους

Αν συνειδητοποιήσουμε την αρχή αυτή, θα αντιληφθούμε πέντε βασικές συνέπειες:

makedonia1Ιδού δέκα σημεία που επιχειρούν να φωτίσουν σε μια πρώτη ανάγνωση τη νέα(;) κατάσταση πραγμάτων και να καταδείξουν αν και πόσο βιώσιμη μπορεί να είναι η καταρχήν συμφωνία με τη γείτονα χώρα

Καταρχήν ναι, είναι μια θετική διπλωματικά μιλώντας συμφωνία. Η ονομασία της γειτονικής χώρας αποκτά πλέον επίσημα έναν επιθετικό προσδιορισμό (Severna, Βόρεια) που τη διαφοροποιεί από το ελληνικό κομμάτι της Μακεδονίας και αυτό είναι, λέει, "erga omnes".  

peireas13Ότι η Oil One μας δηλητηριάζει τη ζωή με τα αέρια της μετά από τρία χρόνια το έμαθε  ακόμα και ο υπουργός Περιβάλλοντος κ.Φάμελλος και επιτέλους αποφάσισε να αντιμετωπίσει το θέμα. Ακόμα δεν έχουμε καταλήξει αν τον νοιάζει ή δεν τον νοιάζει. Αν όντως τον νοιάζει και έχει βρει τρόπο για να το λύσει, αυτό θα φανεί γρήγορα. Πως; Αν οι εξαγγελίες που έκανε πριν ένα μήνα αρχίζουν να μας στέλνουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα σαφή μηνύματα ότι πάμε προς λύση. Το ελάχιστο της λύσης που όλοι οι κάτοικοι Δραπετσώνας και Κερατσινίου θέλουμε είναι να βρεθεί τρόπος ώστε να σταματήσει η Oil One να μας φλομώνει με τα δηλητήριά της καταστρέφοντας την υγεία μας. Το μέγιστο είναι να φύγει από την περιοχή μας. Κι αυτό διότι είναι απαράδεκτο μια εταιρεία εν δυνάμει επικίνδυνη για ατύχημα τύπου Σεβέζο να δραστηριοποιείται σε μια κατοικημένη περιοχή.

padoura 0Ένας δικός μας κόσμος που καλλιεργεί, έστω και περιστασιακά, καλές σχέσεις με την ξένη λογοτεχνία, γνώρισε και εκτίμησε πριν καμιά δεκαριά χρόνια τον Κουβανό συγγραφέα Λεονάρδο Παδούρα από το μυθιστόρημά του "Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά". Κι όχι μόνο για το ύφος του και τη γραφή του.

Στο βιβλίο αυτό ο Παδούρα διατρέχει με ένα οξύ κριτικό βλέμμα την ιστορία μιας ουτοπίας που ανέλαβαν να την φέρουν εις πέρας όσοι πίστεψαν στα προτάγματα της αριστεράς του 20ου αιώνα. Μιας ιστορίας που ανοίγει και κλείνει με την περιπέτεια της Κούβας.

Ο Παδούρα, που ζει κι εργάζεται στην Κούβα, επανέρχεται στην αγορά του βιβλίου με το νουάρ μυθιστόρημά του "Η διαφάνεια του χρόνου".

lifΜoυ είπαν ότι στα social media περιυβρίζουν τη νεκρή Μάνια Τεγοπούλου. Δεν έχω ψάξει να δω με τα δικά μου μάτια. Είναι ένα γκώσιμο οριστικό αυτό που με έχει πιάσει με την ψηφιακή παθολογία .

Δεν έχω περιέργεια καμμία. Ξέρω τι τρέχει. Ξέρω τι νεύρο ερεθίζεται. Δεν χρειάζεται να κάνω ζουμ στις λεπτομέρειες του φονικού.  

Δεν εκπλήττομαι επίσης. Κτήνη υπήρχαν πάντα στη κοινωνία μας. Κτήνη που γέννησαν νέα κτήνη, πιο τεχνολογικά καταρτισμένα. Sophisticated bitches.

canada-cannabisΈτοιμος για πλήρη νομιμοποίηση της κάνναβης είναι ο Καναδάς, που ψηφίζει στη Βουλή τη χρήση της και για λόγους αναψυχής. Στον Καναδά η ιατρική χρήση της μαριχουάνας είναι νόμιμη εδώ και χρόνια και η εξέλιξη αυτή θεωρείται μεγάλο πείραμα για το πώς μπορεί η ελεύθερη χρήση και διακίνησή της να επηρεάσει όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

lifo180Ζούμε, ως γνωστόν, σ' έναν κόσμο θορύβων, περισπασμών και ενοχλήσεων. Οι μικρομηχανές έχουν γίνει προέκταση του μαξιλαριού και όχι απλώς των χεριών μας. Κοιμόμαστε και όλο και κάποιο φωτάκι θα αναβοσβήνει, συσκευές θα γουργουρίζουν, κάποιος ή κάποια θα μας στέλνει mail μεταμεσονύχτια ή μηνύματα στο Facebook.  

Η σύγχρονη ζωή δίνει την εικόνα αυτής της αδιάσπαστης συνομιλίας που κατά το ένα μέρος της είναι μια, λιγότερο ή περισσότερο, συνειδητή επιλογή και κατά το άλλο (και μεγαλύτερο ίσως) ένας όγκος ανεπιθύμητων ή ουδέτερων «δεδομένων». Στη μια άκρη είναι απλώς η απόφαση του καθενός να συναντηθεί με τους άλλους και στην άλλη η παγίδευση όλων σε ένα νέφος γεμάτο αλγοριθμικές ταξινομήσεις και αχρείαστες υποδείξεις.

lambridisΟ Χρήστος Λαμπρίδης είναι Κερατσινιώτης,  γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων και δημοτικός σύμβουλος του "Άλλου δρόμου" στο δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας. Στο άρθρο που ακολουθεί τονίζει κάποιες σημαντικές πλευρές για τα λιμάνια στην χώρα μας, και τους όρους που αυτά των Πειραιά και Θεσ/νίκης παραχωρήθηκαν σε ξένους επενδυτές, τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν τα επόμενα χρόνια με τις δραστηριότητες που θα παραχωρηθούν στα υπόλοιπα καθώς και την οργάνωση γενικά του λιμενικού συστήματος στην προοπτική της ανάπτυξης. Ευχόμαστε όλες αυτές οι ιδέες να διαμορφωθούν σε συγκεκριμένες προτάσεις και να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατόν για το καλό του τόπου.

condoΑνάμεσα στο 50% με 60% κυμαίνεται το ποσοστό των δημοτών Κερατσινίου Δραπετσώνας που έχει πάρει μέρος στις δύο τελευταίες δημοτικές εκλογές. Απ'αυτούς λοιπόν που συμμετέχουν, κρίνοντας εμπειρικά, εκτιμούμε ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό ενδιαφέρεται, έστω και περιστασιακά, για όσα συμβαίνουν στο δήμο και μέσω των αλληλοεπιδράσεων εντός και εκτός κοινωνικών δικτύων διαμορφώνει προσωπικά επιχειρήματα.

Σελίδα 1 από 153