Λάκης Ιγνατιάδης

Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

astegos1Μέσα σε μόλις μία δεκαετία οι άστεγοι εξελίχθηκαν, ελέω κρίσης, σε ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα.

Σπάνια σχετικά εικόνα στην ευδαίμονα, ακόμη, Αθήνα στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα  –κοκορευόμασταν τότε ότι εδώ στην Ελλαδάρα μας δεν βλέπεις τις εικόνες εγκατάλειψης και αθλιότητας που συναντούσες κι ακόμα συναντάς σε πολλές ευρωπαϊκές και αμερικανικές μεγαλουπόλεις–, οι άστεγοι εξελίχθηκαν ελέω κρίσης σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα μέσα σε μόλις μια δεκαετία.  

Σε 40.000 τους είχε υπολογίσει η Feantsa (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Οργανισμών για την έλλειψη στέγης) πανελλαδικά, κατά προσέγγιση – οι μισοί και πλέον στην Αττική.

pireas20Ο δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, καλεί όλους τους πολίτες την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας, προκειμένου να ξεκινήσει μία συζήτηση για τα σχέδια της Cosco για το λιμάνι του Πειραιά.

merkelΠόσοι άραγε είναι εκείνοι οι συνέλληνες που ζηλεύουν, με την δημιουργική έννοια της ζήλειας, τις διαδικασίες που γίνονται εδώ και μήνες στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας με θέμα την συγκυβέρνηση με τους Συντηρητικούς της Μέρκελ και τους Χριστιανοκοινωνιστές του Χορστ Ζεεχόφερ; Για την έναρξη των διαπραγματεύσεων καθώς και για το γενικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ψήφισαν τα μέλη ενός έκτακτου συνεδρίου του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2018 18:24

Ορφέας και Ευρυδίκη, της Πίνας Μπάους

pinabΤο Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής του Παρισιού,

Montou essa produção de Orfeu.

Χορογράφος η πρωτοπόρος

του μοντέρνου χορού 

Γερμανίδα Πίνα Μπάους

(Ζόλιγκεν,1940 - Βούπερταλ, 2009).  

 

 

 

 

 

 

 

ets98Πόσοι να'ναι άραγε και τι καπνό να φουμάρουν, αυτοί που τους κυρίευσε όπως εμένα σε κάποια φάση του βίου μου, η περιέργεια να εντρυφήσουνν στο "ποιος είμαι"; Φαντάζομαι αρκετοί και πως οι ομοιοπαθείς θα σκαλίζουν τότε και θα ρωτάνε για να μάθουν πιο πολλά απ'όσα ήδη ξέρουν. Συνήθως η γνώση του "ποιος είμαι" πάει πακέτο από κάποιο ευθύ η πλάγιο δρόμο, με το "που πάω". Το "ποιος είμαι" έχει πολλά πεδία αναφοράς. Το πιο εύφορο και συνάμα το πιο δύσκολο σχετίζεται με την αυτογνωσία μας, μ' εκείνο το αξεπέραστο "γνώθι σ'έαυτόν" καλοί μου.

karnavaliΤι ήτανε το καρναβάλι και ποιος ήταν ο κοινωνικός του ρόλος; Και ποια μπορεί να είναι σήμερα η κοινωνική του λειτουργία; 

Ήτανε πρώτα πρώτα η κατ'εξοχήν πηγή του γέλιου, που εφοδίαζε τον κόσμο με ....ρεζέρβα γέλια για όλη τη χρονιά. Αυτό δεν πρέπει να φανεί παραδοξολογία, ούτε σχήμα λόγου. Το γέλιο δεν είναι καθόλου αυτόματη οργανική αντίδραση του ανθρώπου, όπως μας λένε διάφοροι φιλόσοφοι και φυσιολόγοι, Το γέλιο καλλιεργείται και σπουδάζεται. Διδάσκεται. Το γέλιο είναι κοινωνική ποινή που στιγματίζει το γελοίο θέαμα και άκουσμα. Για να ξεσπάσει το γέλιο πρέπει να εντοπιστεί το γελοίο.

lifo141Τον Κωνσταντινοπολίτη Στέλιο Ελληνιάδη τον πρωτογνωρίσαμε στις αρχές της δεκαετίας του '70 μέσα από το περιοδικό "Μουσική γενιά". Ήδη είχαν περάσει κάποια χρόνια που άνθιζε η ερωτική μας σχέση με το ροκ και η "Μουσική γενιά" ήρθε κι έδεσε μ'αυτά που βιώναμε με ένταση εκείνα τα σκοτεινά χρόνια. Οι μουσικές επιλογές του περιοδικού μας έμαθαν νέους, άγνωστους σ'εμάς, σπουδαίους δημιουργούς. Όσο για το στίγμα της "Μουσικής γενιάς" ήταν πως το ροκ τραγούδι έχει από χέρι πολιτικό βάθος και αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που διαμορφώνουν το πολιτισμικό πρόσωπο της εποχής.

papakonstΑνήμερα του Βαλεντίνου αναρτήθηκε στο youtube ο νέος δίσκος του αγαπημένου  Θανάση Παπακωνσταντίνου "ΜΕ ΣΤΟΜΑ ΠΟΥ ΓΕΛΑ". 

Ο Παπακωνσταντίνου ερμηνεύει ένα τραγούδι ("Στα πόδια της", στίχοι Τ. Λειβαδίτη) και τα υπόλοιπα δώδεκα ο έτερος αγαπημένος Σωκράτης Μάλαμας. Φωνητικά: Ματούλα Ζαμάνη, Απόστολος Σιαραμπής, Γιάννης Λίταινας, Ιουλία Καραπατάκη.

novartisΤο σκάνδαλο Novartis εισέβαλε δυναμικά στο κέντρο της δημοσιότητας. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού “ακουμπά” κορυφαίους πολιτικούς, πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς, οι οποίοι ανήκουν στον χώρο των επονομαζόμενων “παλαιών κομμάτων”. Τα κακουργήματα περί απιστίας και δωροδοκίας, για τα οποία οι μάρτυρες έχουν καταθέσει, έχουν παραγραφεί. Τουλάχιστον αυτό λένε πολλοί νομικοί.

gkigiermo ntel toroΛες επειδή το έχω ανάγκη να φτιάχνομαι για να μ'αρέσει πολύ "Η μορφή του νερού" του Μεξικανού Γκιγιέρμο ντελ Τόρο; Παίζει επίσης ότι οι άλλες ταινίες του στο τσακ ήταν να με απογειώσουν. Χαλαρά σκεπτόμενος μου φαίνεται ότι ήγγικεν ο καιρός να συναντηθούν στις σκοτεινές αίθουσες τα καλύτερά μας, αυτά δηλαδή που σε φτιάχνουν αλλού να πατάς κι αλλού να βρίσκεσαι.

Αυτή η χαμηλού κόστους ταινία πάει με χίλια για διάφορα  Όσκαρ, παίρνει καλές έως πολύ καλές κριτικές και κόβει αρκετά εισιτήρια σε όλον τον κόσμο. 

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί μία συνέντευξη που παραχώρησε στην Έρση Δάνου και δημοσιεύτηκε στην ΕτΣ στις 10.2.18 με τον τίτλο «To σινεμά απαιτεί τη σκληράδα μποξέρ και την αγνότητα αγίου».

Κι  εδώ  μία συνέντευξη που παραχώρησε στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο μετά τη βράβευσή του με τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας το Σεπτέμβριο του 2017 και δημοσιεύτηκε στη lifo.

Η ταινία θα προβληθεί στις δικές μας οθόνες την Πέμπτη 15.2.18

Σελίδα 1 από 140