Λάκης Ιγνατιάδης

Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

facebook1Δεν ξέρω αν έχετε προσπαθήσει να συνεννοηθείτε (δε λέω καν να συνδιαλλαγείτε) με τράπεζα τον τελευταιο καιρό. Με το που μπαίνεις μέσα αρχικά σε βάζουν να δώσεις όσο περισσότερες πληροφορίες για εσένα γίνεται. Όχι πάντα νόμιμα (-μα δεν το λεει πουθενά κανένας νόμος αυτό, τους λες -είναι πολιτική της τράπεζας, σου λένε και στο λένε με ύφος τι να το κάνεις το θετό δίκαιο, εδω μιλάμε για θεολογία). Αφού τα δώσεις, μετά, ό, τι και να θες να κάνεις συνειδητοποιείς ότι μάλλον δεν είναι γραφτό να γίνει, εκτός αν θέλεις να καταθέσεις-πληρώσεις-εξοφλήσεις.

lakis5Δευτέρα συννεφιασμένη Κυριακή μοιάζεις με την καρδιά μου, μια συννεφιά που την κάνει πιο καταθλιπτική το γεγονός ότι φαίνεται να πήραν το πάνω χέρι άνθρωποι της αριστεράς που εξακολουθούν με διάφορες γελοίες δικαιολογίες να κάνουν γαργάρα τα μεγάλα εγκλήματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού. Τα διαπιστωμένα και τα ομολογημένα.

Αυτά που συνέβησαν από τα τέλη της δεκαετίας του '20 έως το 1989 όπου και κατέρρευσαν μέσα στην πλήξη και τον συντηρητισμό, αλλά και αυτά που διαπράχτηκαν στις χώρες  που εξακολουθούν τα κομμουνιστικά κόμματα να έχουν κατ'αποκλειστικότητα την εξουσία.

jeerryllwisss11Δεν είναι μόνο ότι ποτέ δεν βαρεθήκαμε όταν ήμασταν μικροί τις ταινίες του Τζέρι Λιούις ( Νιού Τζέρσι, 1926 - Λας Βέγκας, 2017), είναι και πως τις φχαριστιόμασταν με ένα ιδιαίτερα χαλαρό τρόπο. Παρόλο που η σχέση με τους ήρωές του ήταν μετέωρη, προέκυπτε μια ουσιαστική σύνδεση με τον κόσμο τους που τον χαλούσαν και τον έφτιαχναν εξ αρχής σε μια άλλη βάση, πιο ευρύχωρη. Το σίγουρο πάντως ήταν πως χαγελούσαμε δίχως να ξεκαρδιζόμασταν και ναι δεν γελούσαμε με τον αθώο τρόπο που μας συνέβαινε αυτό με τις ελληνικές κωμωδίες ή με κάποιες ιταλικές.

panuΔύσκολο να μαντέψεις πως το τραγούδι αυτό είναι του Άκη Πάνου ( Αθήνα, 1933-2000), ακόμα και αν τον ξέρει η καρδιά σου σαν την παλάμη του χεριού σου. Κυκλοφόρησε το 1999 και το τραγούδησε μια πολύ καλή λαϊκή φωνή, ο Γιώργος Σαρρής.  Για όσους δεν το γνωρίζουν να πούμε εδώ ότι είναι αδελφός της Χαρούλας Αλεξίου.

Το τραγούδι ξεφεύγει με μια φυσικότητα από το μεγάλο πλήθος παρόμοιων ερωτικών τραγουδιών, πηγαίνοντας προς μία απρόσμενη κατεύθυνση. Το όχημα είναι η μεγάλη ακρίβεια που χαρακτηρίζει όλα τα τραγούδια του Άκη Πάνου, που κι εδώ είναι παρούσα παρόλη τη μεταφυσική που διατρέχει τη Χλόη.

sar135. Για να προσφέρουμε πραγματική βοήθεια στους ανθρώπους δεν είναι απαραίτητο να τους αγαπάμε. Αρκεί να επιθυμούμε να βελτιώσουμε κάποια έκφραση του βλέμματός τους όταν αυτό ακουμπάει κάπου πιο φτωχό από τους ίδιους, να προεκτείνουμε κατά ένα δευτερόλεπτο κάποια ευχάριστη στιγμή της ζωής τους. Από αυτό το διάβημα και από κάθε θεραπευμένη ρίζα, η αναπνοή τους θα γινόταν πιο γαλήνια. Κυρίως να μην καταργούμε παντελώς για κείνους αυτά τα οδυνηρά μονοπάτια, όπου το προφανές της αλήθειας διαδέχεται την προσπάθειά τους μέσα από δάκρυα και κόπους.

lifo95Ένας δείκτης που φανερώνει το επίπεδο της οικονομικής κατάστασης των χωρών θεωρούν οι ειδικοί ότι είναι και το πόσοι κάτοικοι είναι σε θέση να κάνουν διακοπές μίας εβδομάδας το χρόνο. Πρόκειται για έναν δείκτη ποσοτικό, που όμως χαρακτηρίζει την ποιότητα της ζωής των πολιτών, ιδιαίτερα σε χώρες που καλοκαίρι σημαίνει και διακοπές. Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Εταιρεία τον έχει στη λίστα της και μέσα από τις έρευνες που διεξάγει στις χώρες της Ε.Ε βγαίνει ένα καθαρό μήνυμα.

fb12Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρία με (υποτονική είναι αλήθεια βλ. και κείμενο του Καθηγητή Σ. Νεγρεπόντη ( https://www.facebook.com/permalink.php…) ανακοίνωση της και τοποθέτηση εκπροσώπου της στην Βουλή ζητάει το αυτονόητο: Όσοι προορίζονται να γίνουν δάσκαλοι να εξετάζονται για την εισαγωγή τους στα Παιδαγωγικά Τμήματα στα Μαθηματικά. Που σε απλά Ελληνικά πάει να πει να μη μπορεί να εισαχθεί σε ένα Παιδαγωγικό Τμήμα ένας μαθητής που έχει εγκαταλείψει τα Μαθηματικά σε όλο το Λύκειο. Δηλαδή όπως εξετάζεται Έκθεση ως μια ελάχιστη εγγύηση κατοχής της Ελληνικής Γλώσσας να εξετάζεται και Μαθηματικά.

fb11Mε αφορμή τη συζήτηση για το νομοσχέδιο Γαβρόγλου και πέρα από αυτό, λίγοι προβληματισμοί για τις χαμηλές αμοιβές και τα κίνητρα εργασίας στη χώρα μας, όσους μένουν και όσους φεύγουν: 
Είναι τα χρήματα κίνητρο για τον άνθρωπο να μείνει σε μια δουλειά και να την κάνει καλύτερα; Είναι τα χρήματα κίνητρο για το ο,τιδήποτε; Όχι .Τα χρήματα είναι κίνητρο για να τα αποκτήσεις. Αυξάνοντας τις οικονομικές απολαβές, δεν αυξάνεις την όρεξη για δουλειά, αυξάνεις την επιθυμία για τις οικονομικές απολαβές. Αυτός που αγαπάει τη δουλειά του και είναι φτιαγμένος γι αυτή θα την έκανε για οποιοδήποτε ποσό και με κάθε κόστος. Το κίνητρο για να κάνεις καλύτερα τη δουλειά σου είναι η σχέση που έχεις φτιάξει μ'αυτήν, είναι η ίδια η δουλειά σου.

zateliΤο Τετράδια ονείρων ( εκδόσεις Καστανιώτη) είναι ένα παράξενο και απρόσμενο βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα, όπου η Ζυράννα Ζατέλη αποκαλύπτει τις θρυαλλίδες της γραφής της, τις μύχιες εικόνες που δημιούργησαν το μαγικό της σύμπαν. Είναι ένα γοητευτικό ταξίδι στον κόσμο των ονείρων της - πρωταρχική ύλη της πεζογραφίας της -, με τα αινίγματα του υποσυνειδήτου που η ίδια επέλεξε να καταγράψει ανσύροντάς τα από το χάος της ενύπνιας ζωής.

booksjou1Το ότι υποχρεωνόμαστε Ιούλιο μήνα να μιλήσουμε για την αρχαία σκουριά της Αριστεράς, τις εμμονές κάποιων από τους αντιπάλους της και το φάντασμα της ένοπλης βίας, όλο αυτό έχει κάτι βαθιά ανησυχαστικό. Σαν να βυθιζόμαστε στο παρελθόν που αρνείται να παρέλθει κι αυτό να μας κρατάει στην απατηλά στοργική του αγκαλιά.

Σελίδα 1 από 126