Λάκης Ιγνατιάδης

Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

moriaΕίναι κάτι τύποι αυτό που λέμε αρχετυπικοί δεξιοί (το λέω χωρίς φόρτιση της λέξης, απλά ως περιγραφή και περιλαμβάνω στο γκρουπ και το δεξιό πασοκ), οι οποίοι σήμερα αποτελούν την κυρίαρχη τάση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από αυτούς τους νοικοκυραίους της τάξεως και της ασφαλείας, που νομίζουν ότι τα Εξάρχεια είναι εμπόλεμη ζώνη, ο Γεωργιάδης σοβαρός, ο Βορίδης κεντρώος κλπ. Πιστεύουν εις ένα θεό των δεξιών νοικοκυραίων, τον θεό των εξοπλισμών και της άμυνας. Πέφτει αεροπλάνο της πολεμικής αεροπορίας και βρίζουν (ορθώς) θεούς και δαίμονες για τα ιπτάμενα φέρετρα, τα ασυντήρητα, τα έτσι, τα γιουβέτσι.

diafthora

Τον Ιούνιο του 2010 ψηφίστηκε ο νόμος 3852 που αφορούσε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Αποκεντρωμενη Διοίκηση κι έγινε γνωστός ως Καλλικράτης. Του νόμου αυτού ιδού τι λέει η παράγραφος 4 του άρθρου 61

: Ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος και τα μέλη της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν την ετήσια δήλωση για την περιουσιακή τους κατάσταση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και να τη δημοσιοποιούν με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου.


 

Από το 2011 έως και το 2014, όταν δήμαρχος στο Κερατσίνι Δραπετσώνα ήταν ο Λουκάς Τζανής, ο νόμος αυτός δεν εφαρμόστηκε από κανένα μέλος της τότε δημοτικής αρχής. Κάτι που κανονικά έπρεπε να είχε γίνει από πέρσι, φέτος τέλος καλά όλα καλά, αφού για πρώτη φορά ο δήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος και μερικοί ακόμα δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης τον εφάρμοσαν ( keratsini-drapetsona.gr  ).

Κι εμείς που θέλουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε ευαίσθητοι με τα θέματα διαφθοράς, χαρήκαμε ιδιαιτέρως μιας και είναι ένα θέμα που μας απασχολεί. Μάλιστα στις δύο συνεντεύξεις που μας παραχώρησε ο δήμαρχος του το θέσαμε. Αυτή είναι μια από τις καλές ειδήσεις όσον αφορά τον δήμο μας μέσα στο 2017. Μ'αυτήν την επιλογή μπήκαν οι βάσεις ενός προηγούμενου, μιας και αν φυσικά θα το τηρούν κάθε χρόνο οι υπόχρεοι, θα δημιουργήσουν ένα δεδομένο. Έτσι ώστε όσοι θα θελήσουν κάποτε να μην εφαρμόσουν τον νόμο, θα το πετύχουν βεβαίως όχι όμως δίχως μεγάλο πολιτικό κόστος, αφού θα είναι ύποπτοι από χέρι. Αυτά με λίγα λόγια είναι το κυρίως πιάτο. Τα υπόλοιπα που ακολουθούν είναι τα συνοδευτικά.

Τι πιστεύουμε: Η διαφθορά είναι ένας συνδυασμός ανάμεσα στα καθεστώτα και στον Άνθρωπο. Θεωρούμε πως τουλάχιστον μέχρι σήμερα είναι ένα εγγενές χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης. Όλοι λίγο ή πολύ θέλουμε να κερδίζουμε περισσότερους πόντους σε διάφορα πεδία και όχι μόνο στα οικονομικό, δίχως να καταβάλουμε τους απαραίτητους κόπους που απαιτεί η αντίστοιχη κατάσταση στην κάθε κοινωνία.

Από την μια μεριά στο ένα άκρο αραιοκατοικούν συνάνθρωποί μας που μεγαλώνοντας σ'ένα συγκεκριμένο περιβάλλον διαμορφώνουν ένα ισχυρό χαρακτήρα και αξίες τέτοιες που τους επιτρέπουν να αντιστέκονται με επιτυχία στους όποιους πειρασμούς διαφθοράς τους πολιορκούν. Αυτούς ας τους ονομάσουμε αδιάφθορους.

Στο άλλο άκρο συνωστίζονται οι διεφθαρμένοι συνάνθρωποί μας. Είναι αυτοί που ως επί το πλείστον μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον, όπου συνήθως δεν υπάρχουν όρια και κανόνες σεβασμού των άλλων και των νόμων και που για χίλιους δυο λόγους δεν το αμφισβήτησαν με επιτυχία. Το επιεικέστερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι βολεύτηκαν. Έτσι εξασκήθηκαν όχι μόνο στο να εκμεταλλεύονται με δόλιους τρόπους και κατά κύριο λόγο παράνομους, κάθε ευκαιρία προς όφελός τους, αλλά δημιουργώντας και άλλες που δεν προϋπήρχαν, πάντα με ένα στόχο, να κερδίζουν όσο γίνεται περισσότερους πόντους, να νικάνε με οποιοδήποτε μέσο. Κυκλοφορούν λοιπόν ανάμεσά μας δίνοντας τα ρέστα τους για να αποκομίζουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη για προσωπική ικανοποίηση. Δικιά τους και όσων έχουν στενές επαφές μαζί τους.

Η πιο συχνή δικαιολογία που προβάλλουν είναι αυτό: " Μαλάκας είμαι ρε φίλε; Πως και δε το βλέπεις ότι αν δεν το κάνω εγώ σίγουρα θα το κάνει κάποιος άλλος από τους χιλιάδες που περιμένουν στην ουρά;". Ένα επιχείρημα ακαταμάχητο για όσους ήδη έχουν αποφασίσει ποιους θα αφήσουν και με ποιους θα πάνε. 

Ως προς τα καθεστώτα. Με τις διαχρονικές παρατηρήσεις που έχουμε κάνει, καταλήξαμε στο πως όσο πιο κλειστή είναι μία κοινωνία, όσο πιο λίγες είναι οι ανεξάρτητες από την εξουσία αρχές που θεσμικά λειτουργούν, όσο πιο ελεγχόμενα είναι τα ΜΜΕ και πιο κουρέλα η δημοκρατία, τόσο πιο πρόσφορο έδαφος βρίσκει ο ιός της διαφθοράς και εξαπλώνεται. Με την συνοδεία λίγων και ανίσχυρων νόμων εναντίον της διαφθοράς, θεριεύουν καθεστώτα που όχι μόνο οι έχοντες και κατέχοντες, αλλά και ένα μεγάλο πλήθος μετά χαράς συμμετέχει σ'αυτό το άγριο όργιο της διαφθοράς.

Από την μεριά μας θεωρούμε πως το παιχνίδι αυτό είναι καραμπινάτο αντικοινωνικό, δίχως φυσικά αυτό να στέκεται εμπόδιο σε όσους τους ταιριάζει στο να συμμετέχουν.

Υπάρχουν κι εκείνοι που θα χρεώσουν την διαφθορά αποκλειστικά στην ολιγαρχία και στον καπιταλισμό. Ας μην ξεχνάμε πάντως πως στον υπαρκτό σοσιαλισμό η διαφθορά έδινε τα ρέστα της. Απλά εκεί δεν μπορούσαν όσοι τους εξόργιζε αυτό το φαινόμενο να την καταγγείλουν και να την πολεμήσουν, μιας και το μονοκομματικό καθεστώς δεν επέτρεπε παρεμβάσεις έξω από την εξουσία. Πρόσφατα στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δημιουργήθηκε υπουργείο για την καταπολέμηση της διαφθοράς κι αυτό διότι η κατάσταση εκεί έχει ξεφύγει εντελώς. Μαθαίνουμε από αξιόπιστες πηγές πως όποια πέτρα κι αν σηκώσουν τη βρίσκουν από κάτω.

Πάντως όσο κι αν το σκεφτήκαμε δεν καταλήξαμε στο αν θα μπορούσαμε κι εμείς ως κράτος και με ποια μέτρα άραγε και με ποιους πολίτες, να είχαμε σαν αποτέλεσμα μια χώρα με τόση μικρή διαφθορά όση έχουν δεκαετίες τώρα οι καπιταλιστικές π.χ Δανία και Ν.Ζηλανδία. Το κακό είναι πως ντόπιες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που να το θέλουν τόσο ώστε να μπουν στον κόπο να δοκιμάσουν με συνέπεια και συνέχεια το στόχο του περιορισμού της διαφθοράς δεν έχουν πάρει ποτέ το πάνω χέρι από την ανεξαρτησία και μετά. 

Ξαναγυρνώντας στα τοπικά, να τονίσουμε πως δεν υπέπεσε στην αντίληψή μας κάποια από τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Δημ.Συμβούλιο να απαιτεί από τη Δημ.Αρχή να εφαρμόσει αυτόν τον νόμο. Όπως νομίζει ο καθένας ας ερμηνεύσει αυτήν, την κατά τη γνώμη μας ασύμβατη με τις διακηρύξεις τους στάση τους. Να τονίσουμε συναφώς, πως σε μια δειγματοληπτική έρευνα που κάναμε σε διάφορες ιστοσελίδες δήμων από όλη την χώρα, όπου μειοψηφία είναι οι δήμαρχοι που τηρούν τον νόμο, παρατηρήσαμε πως η πολιτική τοποθέτηση των δημάρχων και αντιδημάρχων δεν είναι ασφαλές κριτήριο ως προς το αν θα εφαρμόσουν αυτόν τον νόμο ή όχι. Φαίνεται λοιπόν πως παίζουν πολλοί αδιερεύνητοι ακόμα παράγοντες στο θέμα αυτό.

Αν και εννοείται το τονίζουμε για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις, πως ο νόμος αυτός είναι μια ψηφίδα από πολλούς παρόμοιους που είτε υπάρχουν είτε θα πρέπει να υπάρξουν, ώστε να τα βρίσκουν μπαστούνια οι παμπόνηροι και άπληστοι σειληνοί της διαφθοράς. Όπως και εννοείται πως για να είναι αποτελεσματικός ο νόμος αυτός, στο μέτρο που μπορεί να είναι μιας και δεν προβλέπει συνέπειες για όποιους δεν τον εφαρμόζουν, θα πρέπει να αναρτούν στην ιστοσελίδα του δήμου κάθε χρόνο το "πόθεν έσχες" τους αυτοί που οφείλουν να το αναρτούν. Διαφορετικά δε θα μπορεί να γίνει καμία σύγκριση από τους δημότες που θα θελήσουν για τους δικούς τους λόγους να εξετάσουν την περιουσία των υποχρεωμένων να δημοσιοποιούν τις δηλώσεις τους. Στην ουσία οι συνδημότες μας που απαρτίζουν τη δημ.αρχή με τον τρόπο αυτό λογοδοτούν ως προς αυτό το θέμα στον κόσμο, στον λαό. Το λέμε αυτό διότι οι ίδιοι άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι να αποστέλλουν κάθε χρόνο το πόθεν έσχε τους στο κράτος (  www.pothen.gr  ), αλλά εκεί δεν γνωρίζουμε αν ελέγχονται συστηματικά και από ποιους και τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν οι όποιες αλλαγές στην περιουσία τους και στους τρόπους που προέκυψαν. 

Για μας η διαφθορά είναι στην εποχή μας ένα μεγάλο πολιτικό θέμα που πια δεν είναι όπως παλιά σύμφυτο με την δεξιά. Γι'αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση εδώ και τώρα και αύριο από όλες εκείνες τις δυνάμεις που ορκίζονται στο όνομα του λαού. Κι αυτό διότι διεφθαρμένοι πολιτικοί, κρατικοί λειτουργοί και ιδιώτες όχι μόνο εντοπίζονται σε όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους αλλά αυξάνονται και πληθαίνουν διαρκώς αυτοί που επιλέγουν να την υπηρετούν.

Δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι που παντού η διαφθορά ούτε πολιτικά ούτε ιδεολογικά σύνορα δε γνωρίζει πια. Πιστεύουμε πως ένας λόγος είναι η εξάπλωση της επιθυμίας για κοινωνική άνοδο σε συνδυασμό με την μεγάλη συσχέτιση της ευτυχίας με την κατανάλωση. Σίγουρα επίσης θα παίζει ρόλο εδώ σ'εμάς η μειωμένη εκτίμηση που τρέφει ο κόσμος για την αξιοκρατία και η συνακόλουθη απουσία μέτρων για την επίτευξη αυτής. Μια στάση που οι ρίζες της, απ'ότι λένε οι ερευνητές, εντοπίζονται στο γεγονός πως ως κοινωνία βιώνουμε το κράτος ως ξένο σώμα, εν αντιθέσει με τις χώρες της δύσης. Η μεταμόρφωση αυτού του κράτους προς την κατεύθυνση μιας διαφορετικής σχέσης με τον κόσμο ελπίζουμε ότι μπορεί να γίνει κάποτε μέγα ζητούμενο απ'όλες όλες εκείνες τις δυνάμεις που αγωνίζονται για το κοινό καλό. Ως εδώ τα γενικά.

Στο δια ταύτα. Συγχαρητήρια στη δημοτική μας αρχή και στον Χρήστο Βρεττάκο γι'αυτήν την επιλογή τους.    

lifo117Αυτή η ποιητική εποχή του χρόνου, η ώριμη και κάπως μελαγχολική, έχει εμπνεύσει πλήθος καλλιτεχνών. Η lifoteam διάλεξε 11 πίνακες για αυτό το Σάββατο που σύμφωνα με τα δελτία, είναι το τελευταίο ζεστό και ηλιόλουστο. 

Δύο δικά μας: α) Αν δεν υπάρχουν πίνακες Ελλήνων ζωγράφων που να αποδίδουν όμορφα το φθινόπωρο, έστω και μέσω θαλασσογραφιών, δεν είναι θέμα;

β) Μετά από δυο περάσματα, θαρρώ ότι πιο πολύ ευχαριστήθηκαν τα μάτια μου με τον πίνακα του Μονέ, ότι ήθελα να ρεμβάζω μέσα στον πίνακα του Hiroshige, πως ο πίνακας του Lin Fengmian σαν να ψέλλισε κάτι στην ψυχή μου και ότι θα ήθελα να ζωγράφιζα τον πίνακα του Βασίλι Καντίνσκι Autumn in Murnau (1908) που υπάρχει εδώ. Ναι, ναι...μιλάμε για προχωρημένη πολυδιάσπαση. 

irianna7Απορρίφθηκε και η δεύτερη αίτηση αναστολής έκτισης της ποινής για την Ηριάννα και τον Περικλή, καθώς η Έδρα υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση. 

Η ανακοίνωση της απόφασης έγινε δεκτή με έντονες αποδοκιμασίες από τους εκατοντάδες αλληλέγγυους που είχαν συγκεντρωθεί στο Εφετείο. Το σύνθημα "ες ες μπάτσοι-δικαστές" δονεί την αίθουσα ενώ εκτοξεύτηκαν καρέκλες και άλλα αντικείμενα προς την έδρα. 

fantastikiΠοιων χωρών οι ηγετικές ομάδες δεν επιθυμούν για χίλιους δυο λόγους να αντιμετωπίζουν θέματα όπως αυτό της επιλογής φύλου που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Ελληνική Βουλή; Το γεγονός ότι ανάμεσα σ'αυτές είναι η Τουρκία, το Ιράκ και το Ιράν, η Β.Κορέα και η Ρωσία, η Πολωνία, και η Τσετσενία, το Καζακστάν, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, αυτό δεν σημαίνει ότι στις χώρες αυτές το ποσοστό γενικά των ομοφυλόφιλων είναι μικρότερο από αυτό των χωρών που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τέτοια θέματα.

irianna6Στις φιλελεύθερες δημοκρατίες, μία από τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου είναι αυτή που επισημαίνει ότι ο κατηγορούμενος σε μια υπόθεση πρέπει να θεωρείται αθώος, μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Το βάρος απόδειξης το έχει η κατηγορούσα αρχή, η οποία πρέπει να αποδείξει στο δικαστήριο την ενοχή του κατηγορουμένου, πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

cyclefiΑς το περιορίσουμε σήμερα στους δήμους. Και ας πούμε πως περισσότερο βασιζόμαστε, σε αδύναμες για να λέμε την αλήθεια ενδείξεις, παρά σε ακαταμάχητες αποδείξεις. Στους δήμους λοιπόν, τα εκλεγμένα πρόσωπα που αποφασίζουν τις δράσεις και τα έργα, περισσότερο στηρίζονται σε έτοιμα προγράμματα, που τα βρίσκουν εδώ κι εκεί, παρά σε δικιά τους εργασία. Κι όταν λέμε δικιά τους, εννοούμε των επιτελείων τους, αυτών που τα αποτελούν δημοτικοί υπάλληλοι και συνεργαζόμενοι από την ελεύθερη αγορά. Η ευκολία, η φυγοπονία, το βόλεμα είναι οι κινητήριες δύναμεις αυτής της επιλογής αγκαζέ μ'ένα συγκεντρωτικό πνεύμα που παγώνει την όποια πρωτοβουλία μπορούν να πάρουν οι υπηρεσίες των δήμων. 

athensvoice27Η επικείμενη κατάθεση σχεδίου νόμου στη Βουλή που φέρεται να ετοιμάζει η κυβέρνηση, για την αποποινικοποίηση της ινδικής κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, ανοίγει ξανά τη συζήτηση στη δημόσια σφαίρα. Ποια είναι η δική σας γνώμη; Τι πιστεύετε; Απαντήστε εδώ και δείτε τι πιστεύουν οι αναγνώστες. 

veltsos1

Αυτό το άρθρο περιέχει αποσπάσματα σκέψεων που διαλέξαμε από τρεις άντρες των γραμμάτων και των τεχνών. Ο ένας είναι από τον χώρο του κινηματογράφου, ο άλλος από τη λογοτεχνία και ο τρίτος έχει σχέση αγαπητική με το θέατρο. 

Ο Ακι Καουρισμάκι ( Οριμάτιλα, Φινλανδία, 1957) είναι σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Έχει ύψος 1.95 και έχει εργαστεί και ως λαντζιέρης, ταχυδρόμος, μπάρμαν και κριτικός κιν/γράφου. Από τις τέσσερις πέντε ταινίες του που έχουμε δει θυμόμαστε γιατί μας άρεσαν τις "Άνθρωπος χωρίς παρελθόν" και "Το λιμάνι της Χάβρης". Ο Καουρισμάκι μας αρέσει επίσης γιατί οι ευάλωτοι και τρυφεροί κατά βάθος ήρωές του είναι πότες και καπνιστές επειδή το ίδιο είναι κι αυτός στη ζωή του.

mallΑναλυτικά στοιχεία για αυτήν την είδηση μπορείτε να τα διαβάσετε παρακάτω. Το θέμα είναι πως ποιοι λογικά θα πρέπει να χαρούν και ποιοι να τα βάψουν μαύρα.

Ο νόμος, που στην αγορά και το εμπόριο το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, τουλάχιστον στην αρχή, εξακολουθεί να ισχύει. Πράμα που σημαίνει πως οι μικρομαγαζάτορες γύρω από την ευρύτερη περιοχή του Ηλεκτρικού Σταθμού που πουλούν είδη απ'αυτά που θα πουλιούνται στο Mall δυστυχώς θα την βάψουν. 

Σελίδα 1 από 130