Ράνια Ροκιά

Ράνια Ροκιά

ets46Ο καταστατικός μύθος του ατομικισμού έχει τις ρίζες του στην Ευρώπη του 18ου αιώνα, όταν αρκετοί θαρραλέοι στοχαστές έσπασαν τα δεσμά της θρησκευτικής καταπίεσης και έθεσαν ως στόχο την αυτονομία, την έκφραση και την ολοκλήρωση ενός πραγματικού εαυτού.

Από τότε πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι και οι θεωρίες του νεοδαρβινισμού και του νεοφιλελευθερισμού περιόρισαν αυτή την έννοια στο στενό πλαίσιο ενός βιολογικού και κοινωνικού ανταγωνισμού, εντός του οποίου κάθε ένας και κάθε μια δίνει τον δικό του/της «ατομικό αγώνα για την ύπαρξη» (Μαρξ).

Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου 2021 17:29

Οι εκπληκτικές εικόνες των Drone Photo Awards 2021

drone-awards5Φέτος στα πολυπόθητα βραβεία υποβλήθηκαν δεκάδες χιλιάδες εικόνες από φωτογράφους από 102 χώρες.

Τα Drone Awards είναι ο σημαντικότερος παγκόσμιος διαγωνισμός για την αεροφωτογραφία και το βίντεο, αφιερωμένος σε ένα διαφορετικό φωτογραφικό είδος που διαχωρίζεται σκόπιμα από τη σύγκριση με την παραδοσιακή φωτογραφία. 

Ο διαγωνισμός που διοργανώνεται από τα Siena Awards, το διεθνές φεστιβάλ εικαστικών τεχνών, είναι ανοικτός στην εναέρια φωτογραφία και το βίντεο, οι πλατφόρμες των οποίων περιλαμβάνουν επίσης αεροσκάφη, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, μπαλόνια, αερόστατα, χαρταετούς και αλεξίπτωτα.

lifo247Αλέξανδρος ΔιακοσάββαςΕίναι διαχρονικά από τα πιο αγαπητά και τα πιο αστεία πρόσωπα της ελληνικής τηλεόρασης. Φέτος επιχειρεί να μετρήσει τις δυνάμεις της σε θεατρικό μονόλογο, ενώ έχει προηγηθεί ένα δύσκολο καλοκαίρι, με την ίδια να έχει συνδράμει ενεργά τους πυρόπληκτους και να έχει σώσει παγιδευμένα ζώα. Μια κουβέντα με τη χειμαρρώδη Κατερίνα Ζαρίφη, όπου μιλά πραγματικά για όλα.

Συνήθως οι αρχές του Σεπτέμβρη είναι αγχωτική περίοδος για τους δημοσιογράφους, τους παρουσιαστές και όσους ασχολούνται με αυτές τις δουλειές. Εσύ πώς νιώθεις; Ψυχολογικά πού σε βρίσκω;

gynaikoktonia-thess-articleJames Veikos. Άλλη μια γυναίκα δολοφονημένη από ένα «σημαντικό πρόσωπο» της ζωής της. Την μαχαίρωσε ο σύντροφος της μέρα μεσημέρι μέσα στο διαμέρισμα τους στη Θεσσαλονίκη.

Και δεν είναι πλέον κάτι καινούργιο. Δεν είναι κάτι εξωφρενικό. Έχει ξαναγίνει.

Ξανά και ξανά και ξανά.

Σαν κυλιόμενη σκάλα σε ένα εμπορικό κέντρο σήψης.

lifo238Τα βραβεία του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής ανακοινώνουν τη σύντομη λίστα τους για το 2021, τιμώντας τα κτίρια και τα έργα που ολοκληρώθηκαν σε όλο τον κόσμο μεταξύ του 2019 και του 2021. Ο σύντομος κατάλογος των 200 έργων έχει επιλεγεί από περισσότερες από 700 συμμετοχές. Το θέμα για το φεστιβάλ του 2021 είναι: «Επαναφορά της πόλης: Πράσινο, Υγεία και αστική ζωή».

anemogennitriesΓιώργος Μπάλιας. Ξαφνικά, μέσα στη συζήτηση για τις πυρκαγιές και την ανάγκη για άμεση κήρυξη των καμένων περιοχών ως αναδασωτέων μπήκε σε αυτή και η απόφαση του ΣτΕ (στο τέλος), πράγμα κάθε άλλο παρά τυχαίο. Παράλληλα, η επιστημονική ένωση για την αιολική ενέργεια ένοιωσε την ανάγκη να μάς διαβεβαιώσει ότι η ύπαρξη αιολικών πάρκων (Α/Π) είναι εγγύηση ότι δεν θα υπάρξουν άλλες πυρκαγιές στο μέλλον. Περιττό να τονίσω ότι μια τέτοια άποψη δεν αντέχει στην παραμικρή λογική και για το λόγο αυτό την αντιπαρέρχομαι.

kalokeri2«Οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν αμοιβές σε επίπεδο φτώχειας είναι μεταξύ των 35 εκατομμυρίων φτωχότερων Ευρωπαίων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε διακοπές το καλοκαίρι». Αυτό επισημαίνει η μελέτη της Eυρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της εκστρατείας για τη βελτίωση του εισοδήματος της εργασίας στην ΕΕ.

 «Ενώ η πρόσβαση στις διακοπές αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία, οι οικογένειες χαμηλού εισοδήματος παραμένουν στην πλειονότητά τους αποκλεισμένες», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ETUC.

plimirq1Βίβιαν Στεργίου. Η «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» είναι φράση που κολλάει παντού. Κάτι που λες με προβληματισμένο ύφος και όλοι κάνουν πως καταλαβαίνουν. Δεν χρειάζεται να μπεις στην ουσία των πραγμάτων.

 Οι κακές ειδήσεις σχετικά με το περιβάλλον καθημερινές. Φωτιές, πλημμύρες, καύσωνας. Πρέπει απλώς να τα αντιμετωπίσεις όλα αυτά πίνοντας νερό από πλαστικό μπουκάλι με πλαστικό καπάκι και καφέ σε πλαστικό με πλαστικό καλαμάκι.

Ανταποκρίσεις από τις θάλασσες που αδειάζουν από ψάρια και γεμίζουν σκουπίδια έρχονται συχνά. Η κατάσταση ίσως και να συνηθίζεται.

lifo226Το Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων (RIBA) αποκάλυψε τους 16 νικητές των Διεθνών Βραβείων Αριστείας για το 2021. Τα βραβεία, που δίνονται κάθε δύο χρόνια, αναγνωρίζουν ως τα πιο σημαντικά και εμπνευσμένα έργα σε όλο τον κόσμο.

Τα βραβεία RIBA International είναι ανοιχτά σε οποιονδήποτε αρχιτέκτονα για χώρους οπουδήποτε στον κόσμο (εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου – όπως αυτό καθορίζεται από το RIBA Stirling Prize). Τα έργα πρέπει να συνδυάζουν τον άρτιο σχεδιασμό και το αρχιτεκτονικό όραμα και να έχουν σημαντική κοινωνική επίπτωση στο μέρος στο οποίο κατασκευάζονται.

peiraiasΈργα που στοχεύουν στην εξασφάλιση της συμβατότητας των υποδομών των λιμένων της χώρας για την εισαγωγή της δυνατότητας ηλεκτροδότησης και ηλεκτροφόρτισης των ελλιμενισμένων πλοίων, την εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας αλλά και στη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, έλαβαν έγκριση χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CΙΝΕΑ) στις Βρυξέλλες.

Οι προτάσεις είχαν υποβληθεί στην ανταγωνιστική πρόσκληση του Μηχανισμού Συνδέοντας την Ευρώπη (CEFTransportMAPCall2020) και έλαβαν έγκριση σκοπιμότητας από την Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, το διάστημα Φεβρουάριος – Μάρτιος του 2021.

Σελίδα 1 από 38