Παρασκευή, 07 Απριλίου 2023 18:52

Μία μισή αλήθεια για τα οικονομικά της χώρας και από δίπλα μια άλλη μισή

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

true1Όσο πιο πολλά και σημαντικά και αξιόπιστα στοιχεία γνωρίζουμε ως πολίτες για την κατάσταση της χώρας, που πάντα κάποια μικρή ή μεγάλη σχέση έχουν με την δική μας κατάσταση, τόσο πιο δύσκολα θα βάζουμε στα κόμματα. Δύσκολα ως προς την τάση τους να διαμορφώνουν την ατζέντα τους ερήμην μας και να προπαγανδίζουν ότι πιο πολύ τους εξυπηρετεί, κατά κύριο λόγο δημοσκοπικά/επικοινωνιακά, ψηφοθηρικά δηλαδή, στο δρόμο τους για την κατάκτηση της εξουσίας.                                                                                                                                                   

Και αυτά που έχουν ιδιαίτερη σημασία στη φάση που βρισκόμαστε, με αυτό το τεράστιο δημόσιο χρέος που έχουμε, είναι τα οικονομικά δεδομένα μας, μιας και αυτά επηρεάζουν περισσότερο από όλα τα άλλα την ζωή μας και την πορεία της χώρας σε όλους τους τομείς. Αν τώρα καταφέρναμε, δεν ξέρω πως και ποιοι και πότε, και συζητούσαμε με πρώτο στόχο τη συμφωνία στα δεδομένα, δεύτερο την ιεράρχησή τους και τρίτον και καλύτερο, μας προέκυπτε και μία συναίνεση για τις λύσεις αντιμετώπισης του προβλήματος, ε, τότε ποιος την χάρη μας. Όνειρο απατηλό θα πείτε, αλλά δεν χάνουμε και κάτι αν υπενθυμίζουμε μία διέξοδο στα μεγάλα αδιέξοδά μας.

Η μισή αλήθεια: Η ανεργία μειώθηκε.Η άλλη μισή: Εξακολουθούμε να είμαστε δεύτερη στην Ε.Ε μετά την Ισπανία, έχοντας, χρόνια τώρα, το διπλάσιο του Μ.Ο της ανεργίας στην Ε.Ε. 

Ο πληθωρισμός έπεσε στο 6.5%, είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι, πως οι τιμές, ιδιαίτερα στα τρόφιμα, εξακολουθούν να ανεβαίνουν. Να σημειώσουμε επίσης πως ο πληθωρισμός στην χώρα μας περισσότερο από άλλες χώρες, οφείλεται στην αύξηση των κερδών. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση αν ήθελε, περιορίζοντας αυτά τα υπερκέρδη να έριχνε και άλλο τον πληθωρισμό, που κατά κύριο λόγο πλήττει τα λαϊκά στρώματα. 

Η μισή αλήθεια για τις ξένες επενδύσεις είναι πως αυξήθηκαν κατά 6 δισ. περίπου ή 3% του ΑΕΠ (192 δισ.το 2022). Η άλλη μισή είναι πως οι ξένοι που επενδύουν αγοράζουν κατά κύριο λόγο ακίνητα υψηλής απόδοσης. Κι αυτό το πετυχαίνουν με δάνεια που παίρνουν από τις τράπεζες, από τις αποταμιεύσεις μας δηλαδή. Με άλλα λόγια, αυτές οι επενδύσεις δεν βελτιώνουν ούτε πόντο το παραγωγικό δυναμικό της χώρας. Και όλη η αλήθεια είναι ότι οι επενδύσεις σε νέες παραγωγικές μονάδες μειώθηκαν κατά 14% το 2021 και, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ακόμη περισσότερο πέρυσι. Γιατί όμως, όταν σε άλλες χώρες όπως η δικιά μας, οι επενδύσεις σε νέες παραγωγικές μονάδες αυξήθηκαν.

Για τα κόκκινα δάνεια που έχουν οι τράπεζες στο ενεργητικό τους, η μισή αλήθεια είναι ότι μειώθηκαν στο 8.2% όλων των δανείων τους. Η άλλη μισή είναι, πρώτον, ότι η επιβάρυνση των τραπεζών παραμένει μεγάλη, καθώς ο μέσος όρος των κόκκινων δανείων στο σύνολο των δανείων στις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μόλις 1,79%. Δεύτερον, ότι τα κόκκινα δάνεια δεν εξαφανίστηκαν, βγήκαν από τους ισολογισμούς των τραπεζών και μεταφέρθηκαν παραδίπλα, σε συγγενικά funds και servicers, και βαραίνουν δανειολήπτες και οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα 86,8 δισ. ευρώ των κόκκινων δανείων ανήκουν σε funds. Από το σύνολο των 101,3 δισ. ευρώ των κόκκινων δανείων, οι οφειλές των επιχειρήσεων ανέρχονται σε 42,2 δισ. ευρώ, των νοικοκυριών (από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια) σε 46,7 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 12,2 δισ. ευρώ είναι τα χρέη των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ο παραγωγικός ιστός της ελληνικής οικονομίας πέτυχε μεγέθυνση 5,9%, αυτή είναι η φωτεινή πλευρά της σελήνης. Η σκοτεινή όμως είναι ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών υπέστη σοβαρή επιδείνωση, το έλλειμμά του εκτινάχτηκε στο 10% του ΑΕΠ, 20,1 δισ., από 12,3 δισ. το 2021 και μόλις 2,7 δισ. το 2019. Οι εισαγωγές αυξάνονται πολλαπλάσια από τις εξαγωγές, προς ενδιάμεσα αγαθά και κατανάλωση.

Όσο για το δημόσιο χρέος, η μισή αλήθεια είναι πως ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε κυρίως γιατί αυξήθηκε το ΑΕΠ λόγω πληθωρισμού. Και η άλλη μισή είναι πως το χρέος από το 2019 έως το 2022 αυξήθηκε κατά 36 δισ. και έφτασε το 2022 στα 400 δισ. Δίπλα τους, είναι άλλα 250 δισ. ευρώ ιδιωτικό χρέος.

Θα μπορούσε να μην είχε συμβεί σε τέτοιο βαθμό αυτή η μεγάλη αύξηση του δημόσιου χρέους, αν οι κρατικές ενισχύσεις της τελευταίας διετίας (που ξεπέρασαν τα 55 δισ. ευρώ…) είχαν γίνει με φειδώ, δικαιοσύνη και αυστηρότητα – όχι με παλαιοκομματική ανεμελιά και πελατειακά κριτήρια.

Στοιχεία και φράσεις πήρα από το άρθρο του Κώστα Καλλίτση  Ο ελέφαντας στο δωμάτιο  

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 08 Απριλίου 2023 19:05
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση