Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019 18:24

Τέλος στα παραμύθια για την ύπαρξη ραδιενέργειας στην περιοχή των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

anaplasiΟι φήμες για ύπαρξη ραδιενέργειας στην περιοχή του πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα οργίαζαν την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Κάπου στα μέσα αυτής της δεκαετίας διαβάσαμε με τα ίδια μας τα μάτια το έγγραφο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Το έγγραφο αυτό αφορούσε τον έλεγχο που έκανε η επιτροπή στην περιοχή των Λιπασμάτων. Το συμπέρασμα του ελέγχου ήταν πως

δεν συντρέχει οποιοσδήποτε λόγος ανησυχίας από άποψη ακτινοπροστασίας" και συνεχίζει, "ότι μόνο σε περίπτωση μελλοντικών βαθέων εκσκαφών πρέπει ο ιδιοκτήτης να ενημερώσει την ΕΑΑΕ για να πραγματοποιηθούν κατάλληλες υποδείξεις και μόνο εάν αυτό κριθεί αναγκαίο". Βασιζόμενοι σ'αυτήν την εκτίμηση της ΕΕΑΕ ήμασταν πια βέβαιοι, όσο δηλαδή μπορεί να είναι ένας τυχαίος πολίτης στις μέρες μας, ότι δεν υπάρχει πια τέτοιας φύσεως πρόβλημα σ'αυτήν την περιοχή.

 Το θέμα όμως ήρθε πάλι πριν τρεις βδομάδες περίπου στην επιφάνεια εξ αιτίας της απόφασης της Περιφέρειας Αττικής για την απαλλοτρίωση της έκτασης των Λιπασμάτων. Μια απαλλοτρίωση  που έγινε για λόγους δημόσιας ωφέλειας και ειδικότερα για την ολοκλήρωση του έργου της Ανάπλασης της Πρώην Λιμενοβιομηχανικής Περιοχής Λιπασμάτων με την κατασκευή Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου του Εργοστασίου Λιπασμάτων Δραπετσώνας, τριών ανεξάρτητων γηπέδων στο χώρο του πρώην εργοστασίου Παραγωγής Λιπασμάτων.

Ένας από τους έξι στόχους που εκτίμησε η Περιφέρεια ότι θα επιτευχθούν με την απαλλοτρίωση ήταν και η εξυγίανση του εδάφους / υπεδάφους από τα παραπροϊόντα που εναποτίθεντο κατά την περίοδο λειτουργίας του εργοστασίου και τα οποία σήμερα εξακολουθούν να ρυπαίνουν την ευρύτερη περιοχή δημιουργώντας συνθήκες επικινδυνότητας για την υγεία των κατοίκων.   

Αυτό που είναι πια βέβαιο είναι πως η Περιφέρεια πιάστηκε αδιάβαστη αφού δεν ενδιαφέρθηκε να ενημερωθεί για τις έρευνες που είχαν γίνει. Η μη ενημέρωση είναι η πιο ήπια κρίση από την μεριά μας. Προφανώς τώρα η Περιφέρεια το σωστό είναι να διαγράψει αυτόν τον στόχο και ως ελάχιστη δημοκρατική πράξη ταπεινότητας είναι να ζητήσει συγγνώμη από τον κόσμο. 

Για να κλείσουμε από την μεριά μας το θέμα αυτό, θεωρούμε ότι θα ανεβάσει το επίπεδο της δημόσιας αυτοδιοικητικής ζωής και η αυτοκριτική όλης σχεδόν της αντιπολίτευσης στο τρέχων Δημοτικό Συμβούλιο, που τρία χρόνια πριν επέμενε αυθαίρετα και επιπόλαια σε κάτι παραπλήσιο. Ότι δηλαδή, όχι στην περιοχή των Λιπασμάτων, αλλά στην περιοχή που βρίσκεται δίπλα στις εγκαταστάσεις της Oil One, εκεί δηλαδή όπου γίνεται το Φεστιβάλ στη θάλασσα, μια περιοχή που η Χούντα την "χάρισε" στον ΟΛΠ, υπάρχει πρόβλημα ραδιενέργειας. Στην περιοχή όμως αυτή ποτέ δεν είχαν αποθηκευτεί μπάζα φωσφογύψου ή άλλων τοξικών υλικών και παρόλο που τους το είχαμε επισημάνει πέρασαν στο ντούκου τις πληροφορίες μας.  

 
Ακολουθούν τα σχετικά έγγραφα της αλληλογραφίας του Δήμου και της ΕΕΑΑ. 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2019 16:34
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 27-06-2019 21:02
Θέμα ραδιενέργειας δεν υπήρξε από τότε που ο φωσφογυψος μεταφέρθηκε στο Σχιστό. Στο Σχιστό μπορούν να ψαχτουν, στα λιπάσματα όχι. Με ανάρτηση μου τόνισα ότι αντιπολίτευση με ραδιενέργεια τζαμί και ασημικά δίνει δικαίως στον Βρεττάκο το μονοπώλιο της λογικής και ένα παχυλο 46%. Η τοξικότητα του υπεδάφους φυσικά είναι υπό εξέταση όταν γίνουν έργα με εκσκαφές. Μέχρι στιγμής έχει σκαφτεί το έδαφος σε βάθος ενός μέτρου και απομακρύνθηκε από τον χώρο.

Αντιπολίτευση στο θέμα των λιπασμάτων μόνο στη βάση προγραμμάτων ανάπτυξης μπορεί να γίνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ κι ο Βρεττάκος πρότειναν μηδενικές ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτό οδηγεί σε προβληματικό μέλλον.
Παράθεση
0 # μανόλης Γλαμπεδάκης 27-06-2019 19:54
Όπως σωστά επισημαίνεις στο άρθρο, ο θόρυβος επανήλθε από την αναφορά της Περιφέρειας στην απόφαση της για απαλλοτρίωση της περιοχής.
Η αναφορά αυτή δεν μιλά για ραδιενέργεια. Περιγράφει "εξυγίανση του εδάφους / υπεδάφους από τα παραπροϊόντα που εναποτίθεντο κατά την περίοδο λειτουργίας του εργοστασίου και τα οποία σήμερα εξακολουθούν να ρυπαίνουν την ευρύτερη περιοχή δημιουργώντας συνθήκες επικινδυνότητας για την υγεία των κατοίκων" γι αυτό και το ερώτημα στο οποίο απαντά και πάλι η επιτροπή ατομικής ενέργειας είναι άσχετο.
Επομένως το θέμα παραμένει ανοικτό. Η Περιφέρεια μας λέει ότι το έδαφος και υπέδαφος των λιπασμάτων που πρόκειται να απαλλοτριωθεί είναι επικίνδυνα μολυσμένο. Από τι; Μάλλον δεν ξέρει.
Πρέπει να μάθουμε; Πρέπει.
Από ποιους; Έλα μου ντε...
Οι σκόπιμες και βολικές μεταφορές από τους μεν σε ακτινοβολία και μάλιστα ραδιενεργή και από τους δε σε χώρους εκτός εργοστασίου, ναι πρέπει να σταματήσουν.
Χωρίς να κουνά κανείς το δάκτυλο στον άλλο.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση