Σάββατο, 13 Μαΐου 2023 10:38

Το μικροβίωμα του εντέρου σας

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

GutMicroΤρισεκατομμύρια βακτήρια, ιοί, ζυμομύκητες, πρωτόζωα και μύκητες -τουλάχιστον όσο ο αριθμός των ανθρώπινων κυττάρων στο σώμα μας και βάρους περίπου 4 κιλών- κατοικούν στην εντερική οδό.
Συλλογικά γνωστά ως μικροβίωμα του εντέρου, αυτά τα μικρόβια μας βοηθούν να μεταβολίζουμε τα θρεπτικά συστατικά και να μας προστατεύουν από επιβλαβή βακτήρια και τοξίνες.

Έχουν επίσης διενεργηθεί  μελέτες από επιστήμονες, που θέλουν να κατανοήσουν τη σύνδεση του μικροβιώματος με την ψυχική υγεία. Εκτός από τα μικρόβια, ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου περιλαμβάνει το πνευμονογαστρικό νεύρο, ορμόνες, κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, νευροδιαβιβαστές και μεταβολίτες, τα οποία συνεργάζονται για να επιτρέψουν την αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου.
Ο Eugene Meyer, Καθηγητής Ψυχιατρικής και Ιατρικής στο Johns Hopkins School of Medicine, λέει : «Ο εγκέφαλος επηρεάζει το έντερο σας. Το έντερο επηρεάζει τον εγκέφαλό σας. Το μικροβίωμα επηρεάζει το έντερο σας, το οποίο επηρεάζει τον εγκέφαλό σας. Ο εγκέφαλος επηρεάζει το έντερο σας, το οποίο επηρεάζει το μικροβίωμα σας».
Διαταραχές στο μικροβίωμα του εντέρου, ας πούμε από μόλυνση ή αλλαγή διατροφής, μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις στο σώμα που μπορεί να επηρεάσουν την ψυχολογική, συμπεριφορική και νευρολογική υγεία. Για παράδειγμα, αντιδράσεις όπως η υπερπαραγωγή φλεγμονωδών κυτοκινών ή η επιβράδυνση της παραγωγής νευροδραστικών μεταβολιτών έχουν εμπλακεί στην κατάθλιψη.

Στο παρακάτω βίντεο, η βιοχημικός Erika Ebbel Angle περιγράφει γιατί το μικροβίωμα του εντέρου είναι το πιο σημαντικό όργανο για το οποίο πιθανώς δεν έχετε ακούσει ποτέ. Είστε ό,τι τρώτε, αλλά είστε και οι μεταβολίτες που ζουν στο έντερό σας και παράγουν τις ουσίες που χρειάζεστε για συναισθηματική ισορροπία, επίπεδο ενέργειας και πρόληψη ασθενειών. Οι κακές επιλογές τρόπου ζωής προκαλούν ανισορροπίες του εντέρου, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες, αυτοάνοσα νοσήματα, ακόμη και άγχος και κατάθλιψη.


Το αρχικό βίντεο δεν περιέχει ελληνικούς υπότιτλους.
Για τον λόγο αυτό έγινε η μετάφραση  και η δημιουργία υποτίτλων από την Σταγόνα.
Για την προβολή των υποτίτλων, δημιουργήθηκε μια σελίδα περικάλυμμα ( wrapper ) του βίντεο, έτσι ώστε να γίνεται δυνατή η προβολή τους έξω από το σώμα του βίντεο στο κάτω μέρος. Σε full screen όμως οι υπότιτλοι προβάλλονται μέσα στο σώμα και στο κάτω μέρος του βίντεο, όπως στις ταινίες.
Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα  στην σελίδα αυτή να προβάλλονται και άλλες πληροφορίες. Π.χ. χρόνος, ενότητες του βίντεο και διάφορα χειριστήρια κουμπιά.
Οδηγίες για τον χειρισμό της σελίδας, βρίσκονται στο κάτω μέρος της σελίδας αυτής.

 Εδώ το βίντεο για το μικροβίωμα του εντέρου

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Μαΐου 2023 10:52
Σάκης Σιδηρόπουλος

Σταγονόμετρο

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση